Ще може ли Германия да живее спокойно след атаките?

Мюнхен е или беше столицата на израза: "Тук това не може да се случи"
Обновена: 27 юли 2016 08:46 | 26 юли 2016 21:28, Елка Василева
215
Ще може ли Германия да живее спокойно след атаките?
Снимка: Reuters

В страшни времена мантрата "Тук това не може да се случи" ни помага да се справим с ежедневието. За Мюнхен това винаги е звучало убедително. Градът нееднократно е бил класиран като един от най-безопасните в Германия. През 2012 г. неговия кмет Кристиан Уде го обяви за един от най-сигурните големи градове в Европа. Равнището на престъпления, свързани с насилие, на бедността и безработицата е ниско.

Силното полицейско присъствие в Бавария и стриктното съблюдаване на върховенството на закона са пословични. Жителите на Мюнхен се страхуват повече да не бъдат спрени от полицията за преминаване на червено с велосипеда си, отколкото да не станат жертва на престъпление. Мюнхен е столицата на израза "Тук това не може да се случи", пише Лина Джакат от в. "Гардиън".

Още по темата

В петък вечерта обаче всичко се промени. В центъра на града беше пълно с туристи, а 10 000 души участваха в уличен фестивал по случай 500-та годишнина на баварската бира. Новината за стрелба в мол в северната част на Мюнхен бързо бе последвана от съобщения за прояви на насилие на други места в центъра на града. Впоследствие се оказа, че те са фалшиви. Тези съобщения за стрелби, за бягащи нападатели с тежко оръжие, се разпространиха бързо в социалните медии.

Хората бяха уплашени и опразниха централните площади, втурнаха се да бягат. Магазините затвориха и угасиха осветлението си. Градският транспорт спря, полицията реагира на съобщенията за насилие с масирана операция. Центърът беше наводнен от полицейски коли, в небето кръжаха хеликоптери. Специалните сили наредиха на хората да не излизат. Мнозина останаха затворени в ресторанти и офиси с часове. Избухна паника, в резултат на която, както стана ясно по-късно, много хора са пострадали.

Ученик с психически отклонение откри огън в мол, уби девет души (повечето - тийнейджъри) и себе си. Атаката тогава не беше свързана с какъвто и да било тероризъм. И все пак, паниката в петък, наред с огромната полицейска ответна акция, показва че някъде под повърхността усещането, че тук не може да се случи нищо лошо, е накърнено и то още от началото на годината.

В 22,50 часа в новогодишната нощ в Мюнхен, когато полицията предупреди за възможно терористично нападение, паника нямаше. Хората бяха приканени да избягват многолюдните събирания. Две от основните жп гари бяха евакуирани и там се изсипа тежковъоръжена полиция. Общественият транспорт в предградията за няколко часа спря.

Полицията разследваше информация за петима до седем заподозрени, които планирали самоубийствена атака в полунощ. Хората в Мюнхен празнуваха Нова година, както са го правили винаги: с партита на открито, със запалени бенгалски огньове по улиците и по мостовете над река Изар. Нямаше паника, нямаше масово напускане на градския център. Хората не прекараха нощта, вторачени в новините, с лица, осветени от екрана на телефона им. Мнозина даже не знаеха за предупреждението, а онези които знаеха, пак се чувстваха в безопасност. Както винаги в безопасност. На следващия ден - първият ден от 2016 г. - разговорите вече се фокусираха върху полицията и дали тя не е преувеличила заплахата. Предполагаемият терористичен заговор би могъл никога да не се материализира.

След това бяха извършени нападения в Брюксел и Орландо, но Мюнхен остана безопасен. Загинаха хора в Истанбул и Ница, а Мюнхен си остана градът, в който "такова нещо не може да се случи". Илюзията се запази непокътната. Миналия понеделник 17-годишен бежанец нападна с брадва и нож пътници във влак във Вюрцбург, Бавария, а в петък полицията обяви "терористична ситуация" в града. Мюнхенското обещание за сигурност внезапно бе поставено под въпрос.

Два дни след нападението на мястото на стрелбата имаше море от цветя. Хиляди хора дойдоха до мола, за да почетат паметта на убитите. Планираните за уикенда прояви бяха отменени. Но в центъра на града отново се възцари спокойствие. Туристите се върнаха по улиците. По бреговете на реката беше пълно с плажуващи, бирариите на открито отново отвориха. Хората изглеждаха решени да продължат нататък, да вярват в обещанието за сигурност. Това поведение, сполучливо кръстено от колега "В бирената градина съм", може да не е много политическо, но веднага след нападението изглежда свърши работа.

Бавария е прочута със своето Gemutlichkeit. Това клише, описващо едно приятно състояние на безгрижие и блаженство, важи с пълна сила и за Мюнхен, макар и по един по-модерен, характерен за големия град начин. Мюнхен е град на отдих и развлечения, особено през лятото. Животът тече навън: хората отпиват италиански напитки или кръстосват с откритите си автомобили из скъпия стар град. Местните жители се наслаждават на слънцето в градския парк Englischer Garten (Английската градина) и по бреговете на реката. Градинските бирарии са пълни, има улични фестивали, концерти, пазари и филмови прожекции на открито. Мюнхен се гордее със примамливия си начин на живот, а жителите му са решени да го запазят.

Така беше до неделя сутринта, когато Мюнхен осъмна с новината, че атентатор самоубиец е задействал бомба, отново в Бавария, този път в Ансбах, на 200 км северно от Мюнхен. Пострадаха 12 души, трима от тях - тежко. Бомбата избухнала близо до музикален фестивал, след като на нападателят сириец не бил допуснат до мястото на фестивала. На музикалното събитие в стария град в Ансбах имало 2500 души. Ансбах е спокоен град с 40 000 жители, мирно място. Още едно място, където вярват, че "такова нещо тук не може да се случи".

В Мюнхен новините от Ансбах са поредният удар върху общественото доверие в сигурността. Хората трябва да се запитат дали това обещание за непоклатимост (ако изобщо е съществувало) е нещо повече от илюзия, и може би да започнат да търсят нова стратегия за справяне. Колко време още ще издържи мюнхенската мантра?
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: германиянападения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
глуп0сти преди 7 години
0ще след брадвата бяха мн0г0 уплаШенимълчи се и за случай в метро-хората е тр. да разбиват вратите за да и3ля3ат. 0тн0в0 същата седмицалесн0 е на 3елка да пише вре.1ли нек.ипел1И та3и п0кем0нска глу.1п0ст 3а ра3гов0ра на п0крива. Ник0и не вярва. ЛОг0, как едн0времмен0 ще 0бстрелват оец и навън и вътре. т0ва не е хари п0тър.едва ли сигналите са били фалшиви. ник0й не се шегува с такива неща. и к0лк0т0 п0 ги укривате т0лк0 п0 власт да пр0дължават им давате. не 3нам дали ви е ясн0, лак0ми 4овеци
152
5
 
6
 
! Отговори
бай Пешо преди 7 години
дреме ми на черупката за Германия! - Да си гледаме ние как ще живеем
151
0
 
10
 
! Отговори
SS преди 7 години
Германците ще могат да живее спокойно само когато изхвърлят абсолютно ВСИЧКИ навлеци, които са се набутали там през последните 5-10 години, в това число и българските пришълци - такива просто не им трябват
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадецът вика дръжте крадеца! Кой е известен с такива опити? Ха ха ха...
149
0
 
5
 
! Отговори
до NAVIBULGAR преди 7 години
Ми естествено,че в България се е образовал!Какво образование има в турция...?
148
0
 
10
 
! Отговори
NAVIBULGAR преди 7 години
Този Ястреб Османлията ми се струва че е просто един провокатор,който подклажда омраза.За турчин притежава много добър речников багаж,освен това един турчин никога не би използвал думата "тоже".Дори и да не съм прав е трудно човек да си обяси откъде тази неистова омраза към държавата в която се е родил, израстнал и изучил(почти сигурно е така).
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 191Чул те Господ!
146
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРМАНИЯ Е СИЛА И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ!
145
4
 
4
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Всички релелгии са катастрофа. Ама еврейските държат челните места. юдаизъм, християнств.о и мюсюлманство
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименда 2049 от "победителите на Германия няма да остане нищо
143
1
 
2
 
! Отговори
може преди 7 години
ако си останат в къщи един-два месеца, не купуват много и не ходят на работа
142
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГермания е сила и винаги ще бъде, тя не е била покорена дори от римляните за разлика от Британия
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Автомат, коричка хляб кашерен и много мечти. Израел.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗАВИСИ ОТ ЦЕНАТА
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТЕ НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ОТРЕКАТ ОТ СВОЯТА РЕЛИГИЯ
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВРЕИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПРИЕМАТ ИСЛЯМА НА ТАЗИ ЦЕНА
137
2
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Путин бомбандира и динозаврите. И после се получи това шайзе. За всичко е виновен той. А не една банда която е успяла да събори Египет и Рим. Със мошенничества и измами и персите даже . И е измислила парите. Вторият Ади идва. Той няма да приказва много по митинги и манифестации....
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евреите ядат дюнери, но арабите не искат да ядат кашерни питки
135
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АРАБИТЕ СА ПО-УМНИ ОТ ЕВРЕИТЕ
134
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЩЕ СИ ПИЕШ ХАПЧЕТАТА РЕДОВНО, ПОЗДРАВИ ОТ САЩ,България, Русия, ,Аржентина, Чили,Австралия, Австрия,Чехия,Полша,Унгария, Франция, Португалия, Бразилия, Боливия и т.н