Юнкер брани споразумението с Турция

Предлага държавите без мигранти да станат граничари на ЕС
8 авг 2016 17:15,
28
Юнкер брани споразумението с Турция
Снимка: архив Reuters

Държавите, които имат по-малко имигранти, трябва да правят повече за охраната на общите граници на ЕС или да вземат допълнителни бежанци от Сирия. Това казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за германския вестник "Тагесшпигел”, публикувано днес.

Още по темата

 
"Знам, че има културни различия между традиционните държави на миграция и тези, за които това е нов феномен, с който тепърва свикват. Очаквам тези, които приемат по-малко бежанци, да правят съответно повече за охраната на външните граници на ЕС или да вземат повече сирийски бежанци от Турция”, заявява Юнкер.
 
Словакия и Унгария вече обжалват пред европейския съд задължителните квоти, които Европейската комисия иска да въведе догодина, когато изтече споразумението за разпределението на 160 000 бежанци от Гърция и Италия във вътрешността на Съюза.
 
Според него Словакия, която в момента е председател на ЕС, трябва да координира този процес. Досега малко над 2100 души са прехвърлени от двете южни държави в други членки на ЕС. България е приела 6-ма. Нито един сирийски бежанец не е дошъл у нас от лагерите в Турция по схемата 1:1, според която за всеки върнат сириец от Гърция в Турция, по един сириец от лагерите заминава за Европа.
 
Шефът на Европейската комисия защитава споразумението за спирането на бежанците, което Брюксел сключи с Турция през март. Юнкер казва, че "би било непоносимо да продължим да гледаме как десетки хиляди хора се давят в Егейско море”. Той посочва, че винаги е било ясно, че сделката не е панацея, а само част от миграционната политика на ЕС. Той отхвърля призивите ЕС да я разтрогне след опита за преврат и последвалите действия на турския президент Ердоган.
 
"Истината е че трябва да работим с нашите съседи, не защото обичаме тях или по-специално техните правителства, а защото имаме задължение да помогнем на тези, които се нуждаят и в противен случай ще пострадат или да приемем безчовечния бизнесмодел на трафикантите”, казва Юнкер пред германския ежедневник. Той добавя, че е в мир със съвестта си по отношение на сключването на сделката за спирането на бежанците с Турция.
 
Известни неправителствени организации се обявиха срещу споразумението заради опасения, че Турция бежанците не са в безопасност. Преди седмица пък австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че ще постави на обсъждане пред европейските лидери през септември, прекратяване на преговорите за членството на Турция в ЕС поради липсата на напредък. Ускоряването на процеса е част от ангажиментите, които ЕС поема като част от бежанската сделка. Турция е отворила 16 от 35 преговорни глави и е приключила една – за науката и изследванията.
 
Председателят на Еврокомисията дава още уверения, че Брюксел няма да свали визите за турски граждани, преди властите в Анкара да изпълнят всички 72 изисквания на европейското законодателство. Той добавя, че смята за неприемливо заобикалянето на спазването на основни права, като свободата на изразяване, чрез законодателството за борба с тероризма. Свиването на обхвата на дефиницията за тероризъм, така че да бъдат изключени преследването на медиите и на опозицията, е едно от оставащите 7 условия за изпълнение. Турция трябва да задейства споразумението за реадмисия с ЕС и да приема обратно граждани на трети страни, които нямат право на престой в Европа, да постигне правно сътрудничество с Кипър, която не признава за държава, да сключи споразумение с с Европол, да затегне борбата с корупцията, да подмени паспортите с биометрични с пръстов отпечатък и да защити личните данни по европейските стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 години
До ист,с 20войника ли ще го пазят бе ганчооолу,или с динко от Ямбол.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен22А не е само до география и добри управници трябват, лидери по вносному
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18Въпрос на география
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много сполучлив избор на снима сгерба на някаква американска институция
16
2
 
6
 
! Отговори
Аман преди 7 години
Какво ни го тикате само този Юнкер, дребен нагаждач и брокер на нечисти сделки
15
0
 
6
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Юнкер няма какво друго да каже, защото е политически отговорен за споразумението с Турция. То се оказа успешно в смисъл, че намали натиска от мигранти към Европа и ужасът от миналото лято не се повтори. Но каква ще е политическата цена за това? Как Европа ще класифицира диктаторите на добри и лоши, без да прави твърде убийствени компромиси със себе си е съвсем друг въпрос, за който няма отговор
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами този път Юнкер,го е казал правилно,или си земат талибани дома,или помагат за опазването на външните граници,колко века,обрулена България,ще бъде буфера на Европа срещу исляма !?
13
0
 
13
 
! Отговори
Истината преди 7 години
До АнонименВерно!Ние много добре знаем как да се справим с "бежанския " поток,но ни забраняват да го направим!Там е проблема!Вместо да ни подкрепят по всякакъв начин,те ни слагат прът в колелото!
12
4
 
17
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Европа удържа на Дарий, Ксеркс, Атила, арабския халифат, Чингис Хан, османците. Но сега ще падне в капана на толерантността. Така ще падне, че повече нивга не ще се измъкне.
11
8
 
16
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 7 години
Тъжно , но България ще падне първа жертва на Великото преселение на народите? Факт.
10
1
 
16
 
! Отговори
Очевидно преди 7 години
Евробюрократите са непоправими!Тия хора ни тласкат към пропастта и няма никакъв признак,че ще се вразумят!Явно трябва да бъдат изметени от постовете си!Единственото правилно решение е пълно затваряне на външните граници на ЕС и репатриране на повечето "бежанци",просто защото не са такива!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер мюнкер , абе няма ли кой да ги метне тия еврогейтаци
8
2
 
21
 
! Отговори
До Честит преди 7 години
Ами твоя Бойко и той е с Юнкер и Меркел , нали се целуваха! Ако чакаш Боко да вземе мъжко решение лъжеш се!
7
2
 
16
 
! Отговори
ист преди 7 години
Юнкер иска България да му пази ***.Бежанците са заради интиресите на Турция, САЩ, Англия, Фрнция и Русия.Пак искат някай да им плаща сметката. Ама НЕ.
6
3
 
2
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
az vse oshtee ne sym sviknal s vas,otivay v armeniq
5
8
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
bravo yunker efendi,vyrshish si rabotata,prashtay siriycite v bg,che naselenieto namalqva
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами европейско лицемерие в действие, поставят условие за сътрудничество с Кипър автоматично го правят мисията невъзможна. И тия така наречени бежанци ги затварят в лагери и гета и само ги хрантутят точно като *** вместо да ги пратят на курсове по европейски езици и културада им намерят работа и да започнат истинска интеграционно-асимилационна политика като в Америка. Защо се правят на пацифисти идеалисти като на всеки Европеец е ясно че така няма да стане.
3
0
 
23
 
! Отговори
Чаве преди 7 години
Юнкер да не е всъщност Юлкер?
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С кеф да го ошамариш.
1
0
 
37
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Ами ако не искаме да свикваме с емигрантите. Даже по точната дума е нашественици.