Жан-Мари льо Пен бори на вота... дъщеря си

Националистът гради партия с кодово име: "Жана, на помощ"
25 авг 2016 16:44,
5
Жан-Мари льо Пен бори на вота... дъщеря си
Снимка: Reuters

Ветеранът на френската крайна десница Жан-Мари льо Пен заяви, че новосформираната му партия ще издигне свои кандидати на парламентарните избори във Франция догодина, противопоставяйки се директно на дъщеря си, която го изключи от основаната от него партия Национален фронт, предаде Ройтерс.

Льо Пен добави, че няма да се поколебае да издигне кандидати в избирателните райони, за които се бори и Националният фронт, което може да намали шансовете за влизане на крайнодесните кандидати в долната камара на парламента. Парламентарните избори са насрочени за юни догодина след президентските избори през април и май.

Марин льо Пен, която в момента ръководи Националния фронт, изхвърли баща си от партията миналата година заради изказвания, омаловажаващи Холокоста. Конфликтът между двамата излезе наяве, след като в борбата си за власт тя се опита да смекчи антиимигрантския имидж на Националния фронт.

"Ще се явя на парламентарните избори, защото Комитетите "Жана, на помощ" ще издигнат свои кандидати, много кандидати", заяви той пред телевизия Ел Се И. Новото му политическо движение носи името на френската национална героиня Жана д'Арк.

"Призовавам всички, които мислят като мен, а именно, че линията, защитавана от Националния фронт, не е същата като преди, да се присъединят към мен", добави 88-годишният политик.

За разлика от баща си Марин льо Пен не се задоволява с привличането на протестни гласове и се опитва да спечели властта. Следвайки стратегия на "демонизация", тя се опита да превърне Националния фронт в основна партия и да спечели политическо уважение - нещо, което баща й смята за грешка.

Нарастващата популярност на Марин льо Пен не пострада от изгонването на баща й. Проучванията на общественото мнение показват, че тя ще премине първия тур на президентските избори през април догодина, но ще загуби на втория кръг, независимо дали противникът й ще е левоцентрист или десноцентрист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мм да, ценностите на националистите и антиемиграните.. не искаме чужденци, не искаме хора с различна вяра, не искаме хора мислещи различно от нас пък било то наш родител или дете. За съжаление тези движения набират сила в цяла Европа и не знам не се ли осъзнават хората колко са опасни.