Нима Европа трябва да се огради, за да изолира мизерията по света?

Национализмът е идиотщина, твърди германският анализатор Норберт Блюм
26 авг 2016 18:00,
262
Нима Европа трябва да се огради, за да изолира мизерията по света?
Снимка: Reuters

Норберт Блюм е известен политик от ХДС, министър в продължение на 16 години (1982-1998). Макар че дълго време е ключова фигура в една дясно-центристка партия, Блюм винаги се ангажира в полза на бедните, на хората на труда и най-вече на европейската идея.

81-годишният днес политик не е изгубил ораторската си енергия и умението с прости думи да развълнува широка аудитория:

Да погребем националната държава

"Нима Европа трябва да се огради със стена, за да изолира мизерията по света? И колко трябва да е висока тази стена, за да бъде непреодолима? Колко плътно трябва да бъдат затворени границите, за да няма никъде пролука? Колко дълга ще е тази стена, та да не може никой да я заобиколи?

Исторически парадокс е, че тъкмо държави като Полша и Унгария най-гръмогласно настояват да се оградим срещу бежанците. Та нали те самите допреди няколко години изпитваха на гърба си какво означава да не те пускат в Европа, да живееш зад Желязна завеса. По този начин Полша съсипва спомена за освободителното движение "Солидарност". Защото навремето голямата надежда на поляците беше, че ще се приберат у дома, в Европа.

Унгарците също страдат от амнезия. Те забравят собствения си героизъм през 1989 година, когато прерязаха граничните заграждения и позволиха на гражданите на ГДР да избягат. Тогава унгарците дори поеха риска от съветско отмъщение, както стана през 1956 година, когато танковете смазаха освободителното им движение. През 2016 обаче унгарците демонстрират някакъв национален аутизъм и по този начин вършат предателство спрямо най-добрите традиции на Европа. Национализмът е крепост с един-единствен подвижен мост. Отвъд него всички са на сигурно - и в затвор.

Трагедията на бежанците може да се реши на национално равнище точно толкова малко, колкото и климатичната катастрофа. Националните сили за сигурност не могат сами да спрат тероризма, а срещу глобалния финансов капитализъм изобщо няма национален лек. С други думи, големите проблеми на днешния свят отдавна са надхвърлили възможностите на националната държава. И няма да изгубим нищо особено, ако се откажем от нея.

Германският Райх, символът на германската държавност, просъществува едва 74 години. Колкото един човешки живот. В този период Германия води три войни срещу Франция, а цели поколения си трошиха главите заради националните граници. Загинаха милиони хора. И за какво спореха? Къде точно да бъде граничният камък между Германия и Франция. Нима трябва днес да се връщаме към подобна лудост?", пита Норберт Блюм, цитиран от "Дойче веле" и без заобикалки пише, че национализмът е идиотщина.

Поуките от миналото

"Национализмът разбира от власт, от блясък и от слава, но не разбира от човещина. Властта е моторът на всяка националистическа политика. Защо при това положение да тъгувам, че националната държава отмира? Тя е просто кратка интермедия в историята - нито е дадена от Бог, нито е възникнала по естествен път. Националните държави в Африка са измислица на колониалистите, начертали с молив границите им върху картата. Африканските властници, които възприеха от колониалистите системата на експлоатация, се карат и до днес тъкмо за тези граници.

В Европа пък няма нито една държава, която през своята история да не е била изцяло или отчасти под владението на съседна държава, или пък обратното - да не се е разширила върху територията на съседни държави. Националните държави са продукт на войни, интриги, бракове, пропаганда, изнудване, лъжи и измами. Навремето националните движения отчасти са се стремели към еманципация в битката срещу господарите, но в общия случай са постигали просто подмяната на една авторитарна система с друга", пише анализаторът.

"Поуката от миналото звучи така: Никога повече! Европейското единение е опит да се поучим от грешките. Следвоенната европейска история е смесица от смели решения и колебливост, от летаргия и подем. Но основателите на Европейската общност Де Гаспери, Шуман, Моне и Аденауер във всички случаи са били по-смели хора от всички днешни лидери, взети заедно. Нека се поучим от онези политици!", апелира Норберт Блюм.

Материалът е поместен в "Зюддойче Цайтунг"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
11
 
! Отговори
Да бе.., преди 7 години
Европа "трябва да се изолира" не за да "изолира мизерията по света" ,щото и тук мизерията си я има в пълен ход,а да изолира нашествениците.Стената трябва да е "много плътна и много дълга" за нелегалните.Границата е свещена и трябва да се охранява строго,а "гостите " да минат законно през "централния вход"! ..така че,г-н Блюм има много здраве....
184
3
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Господин Блюм с неговите си възгледи е отживелица! По онова време политическата ситуация е била една,а сега е съвсем друга.И най-важното - тия се различават от поля ци,унгарци,българи и други имигранти по това,че идват в ЕВРОПА за да НАСАЖДАТ СВОЯТА С ВЕКОВЕ ИЗОСТАНАЛА КУЛТУРА,ДА ОГРАБВАТ,ДА ИЗНАСИЛВАТ,ДА УБИВАТ!Не виждам защо трябва да ги приемаме и уважаваме,да се мъчим да ги социализираме ?!Освен това те РАЗПОЛАГАТ с много пари,докато ние отиваме да работим и препечел ваме - има разлики !
183
3
 
16
 
! Отговори
Нено преди 7 години
Какви са тези глупости - Голи телени огради! Та, това не спира никого. Трябва да се направят по протежение на границата и не само, невъзможни за преминаване минни полета!Нарушителите трябва да се разстрелват на место, без съд и присъда, след като знаят, че нямат право да нарушават границата ни! До скоро бе така, ако си спомняте. Или паметта Ви е къса!
182
0
 
10
 
! Отговори
До 199 преди 7 години
Нямаше как по-точно да го кажеш!Почти всеки от нас има роднини в чужбина,отишъл за по-добърт,но да си го заслужи с труда, който полага!Навремето имах съученик от турски произход тук в София,цялото му семейство бяха много възпитани,приятни и трудолюбиви хора,никога не са натртапвали възгледи или религия.Но тези да идват тук и да показват цялото си държание с тази наглост?!Мислех, че войната смирява....А в същото време тези "симпатяги" от Западна Европа доскоро ни гонеха като чума, че им работим..
181
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без национализъм няма нация/общество/държава/племе.Та нали първите хора са живеели в племена и всеки външен е бил враг. Така са оцелявали. Всичко почва от собствена ти земя и къща. Това е минидържавата. Макродържавата са границите на земите и имотите на всички от общността. Кое му е нелогичното и ненормалното??? Извратени толерасти и ненормалници, продали се като к7рви на ционистите!!!
180
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто източните европейци правят сравнение как преди години били са буквално гонени от богатия Запад.
179
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да имитира бежанец в Гърция и хвърля лозунги в пространство, г-н Блюм лично да покаже грижа поне за десетина мигранти.
178
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
освен въпросният господин Норберт Блюм, други *** не виждам тук
177
2
 
21
 
! Отговори
валентина преди 7 години
Когато през 2005 тръгнах от България и станах емигрант,не си спомням някой да ме е чакал на някоя си граница с място за живеене и със сигурен месечен доход и издръжка,дори ни върнаха на френска граница и сме се крили и умували как да стигнем в испания.та има голяма разлика от това някой да е тръгнал за да работи,и от това някой да е тръгнал,за да се храни на аванта и дори да унижава и убива домакина си.много правилно постъпват и унгария и полша,всички сме хора,но тези,които напират са терористи.
176
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 7 години
това в загавието въпроси ли е - ДА ДА ДА.
175
1
 
16
 
! Отговори
Тези маймуни преди 7 години
са много по-големи фанатизирани националисти от нас, идват с цел да ни завладеят и да си наложат тяхната култура. Няма две мнения по въпроса!!!
174
1
 
17
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Тоя въпрос го задай на САЩ,които са се оградили с Мексико.
173
0
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Оградите са срещу нашественици, не срещу туристи и работници! Да не смесваме понятията!
172
1
 
28
 
! Отговори
Тънки сметки преди 7 години
Простичко е. Сега около 30 работещи немци хранят 1 мил, клет, окаян, здрав, прав пришълец. И понеже половината население на земята направо бедства в сравнение с германците, ако не се оградят, то няма да е далеч деня, в който съотношението ще е 1:1, може даже да се персонализира, тоест всеки немец да си има лично зачислен господар от Африка или Азия за издържане. Тогава притокът ще спре, защото никой имигрант няма да иска да дели немския си слуга с някой новопристигнал.
171
0
 
18
 
! Отговори
Напротив преди 7 години
Напротив. Има как да се оградим, а няма как да приемем всеки от земното кълбо, чийто стандарт е по-нисък от европейския.
170
1
 
32
 
! Отговори
читател преди 7 години
Куп добре известни факти, без връзка помежду си.Дядката е изкукал напълно.На всички е ясно, че цялата тази *** идва да се намести в европейската социално-осигурителна система. Женската половина едва умее да чете, но владее възпроизводството. Почти никой от другата половина няма професия, стават за метачи, и то ако ги научат.Никой не отива в СА, Катар, ОАЕ, Кувейт и др., там ще ги изтрепят просто на границата.Остава въпросът - ЗА КАКВО НИ СА???
169
3
 
28
 
! Отговори
Дженъри преди 7 години
Човешката цивилиэация се руши и эагива!!! САЩ иэвършиха престъплението на века!!! Бежанският поток от блиэкия иэток е престъпната им инваэия в арабския свят!!!
168
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е проблемът на парламентарната демокрация - един "избран" човек, определя живота на милиони в продължение на години. Тазо система е остаряла за нашето динамично време. При Анархията, автономното самоуправление и пряката демокрация, такава мега-грешка не може да се случи.
167
0
 
21
 
! Отговори
отг .до !? преди 7 години
Като са толкова богати да си оправят срутените сгради в държавите , да се мобилизират срещу враговете си . Къде са тръгнали на м.айната си ?Ще ислямизират Европа, язък за култура ,стандарти пр., като ходим с бради и фереджета.
166
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук не става въпрос за национализъм, а за сблъсък на културите. Нямам нищо против чужденци, но да са цивилизовани и да допринасят за развитието на обществото, а не неграмотни, фанатизирани маймуни, които живеят на помощи и след това от благодарност се самовзривяват