Die Welt: Борисов към Меркел – груб, но много справедлив

Старите негодувания към Германия лесно се възраждат
Обновена: 30 авг 2016 17:09 | 30 авг 2016 17:07,
95
Die Welt: Борисов към Меркел – груб, но много справедлив
Снимка: архив Reuters

Напоследък германският канцлер Ангела Меркел трябваше да понесе доста упреци от източноевропейските страни.

Това съвсем не остана незабелязано и германското издание Die Welt отбелязва критиките с особен акцент върху България. Статията е с недвусмисленото заглавие: "Източна Европа заговори директно на Берлин".

Старите демони лежат в плитки гробове и отколешните негодувания срещу Германия лесно се възраждат. Критиката към Берлин, прошепвана при закрити врати, може да има сериозни последици. Особено ако солидарността между съседите продължи да укрепва.

А критични точки има предостатъчно: Брекзитът, след който Великобритания реши да се отдели от останалите членки на ЕС, спешната необходимост от реформи в съюза, отворените въпроси за вътрешна и външна сигурност и не на последно място - стратегическите избори за президент на САЩ, които все още не са решени.

Но в нито една друга област кризата и критиките на са толкова осезаеми и единодушни, колкото при въпроса за бежанската криза. А това никак не е дреболия, особено за страните от Източна Европа, които едва сега започват да се наслаждават на извоювания от преди 25 години суверенитет.

Едно е пределно ясно - тези страни няма да се оставят да бъдат водени за носа от ЕС, и определено няма да позволят германски диктат.

Вечната германска дилема

Бежанската криза изглежда поне временно решена, благодарение на споразумението между ЕС и Турция. Само че това е наистина временно решение, докато човек не се замисли за мигрантите на юг и изток на Средиземно море, които търпеливо чакат своя час. Още по-сложно става като към формулата се прибави и не особено стабилната Турция, начело на която е още по-непредвидимия Реджеп Ердоган.

Различните интереси, способности и поведенчески модели на държавите от блока могат да разкъсат ЕС. Но не всички оценяват и се учат от Берлин и определено не всички са съгласни, че хегемонията му трябва да продължи. Ако правителството в Берлин се откаже от лидерската позиция в ЕС, ще е трудно, ако обаче останат лидери - ще е още по-трудно. Това е вечната германска дилема, с която Берлин се справя.

Остава и още един проблем - Брекзит може да се окаже заразен - национализъм, защита на идентичността и гняв се трупат в обществата и заплашват да изригнат. Бежанската криза - управляване или не, се задълбочава все повече и се доближава до точката на кипене, а от Берлин звучи все старата мантра: "Можем да го направим".

Междувременно управляващите в Източна Европа слушат за прословутата германска Wilkommenskultur и очакват най-лошото. Меркел изтърпя много - и пред микрофоните, и при затворени врати, но можем само да се надяваме, че съветниците й са разбрали посланието.

Бълария спасява Шенген

В свое интервю наскоро българският министър-председател Бойко Борисов не спести похвалите и възхищението си от германския канцлер. Той обаче се оказа и практичен човек, готов за сериозен дебат, отбелязва Die Welt.

България пази границата си - външна за Европа - със стена. И така спасяват Шенген. Обаче не искат да бъдат изоставяни и затова критиката им към Берлин е груба, но справедлива.

"Всички имаме разузнавателни служби и те ни предупреждаваха за това, което идва към нас, точно както сега ни предупреждават за онова, което се случва в Северна Африка", заяви официална София.

Кризата с бежанците си има едно неочаквано отражение - тя е точно огледало на кризата на управлението в ЕС. Германският въпрос неочаквано беше върнат на сцената през страничната врата.

Всеки канцлер в Берлин трябва да намери баланс между равенство и лидерство в Европа. Това е проблем, който съществуваше преди, ще го има и занапред. Той трябва да бъде решен, защото иначе ще се окаже, че най-доброто е зад гърба ни, а не пред нас, заключава Die Welt.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Dani преди 7 години
Може ли да дадете линк към оригинала на статията?
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аферата Симитли се разплита,изнасилен ли е бил премиера?
61
2
 
2
 
! Отговори
Т преди 7 години
Още ли я чика тоя нерез ве
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Симитли ? Кметът знае защо
59
3
 
7
 
! Отговори
крилце или кълка преди 7 години
На снимката е като Луи де Фюнес!
58
2
 
17
 
! Отговори
Тихо преди 7 години
Груб, ама някой друг път. Пред Меркел е мигал на парцали и се е съгласявал с всичко, ама като се върна тук, уж и се е карал почти. Да не говорим, че съдейки по снимките, разговорът май се е провел на стълбите и айде чао
57
0
 
2
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
До Анонимен 66можеше да стане истински народен водач !Не може, офсата търси овчарин.
56
0
 
12
 
! Отговори
Ай стига бе, преди 7 години
Борисов към Меркел груб, но много справедливИ къде го има това в статията или вече му приписвате характера на Орбан?
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, ергенлъка май ще приключи вече!
54
2
 
4
 
! Отговори
Ив преди 7 години
Снимката е красноречива
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дони Германия не е изплатила на България за износ на храни ,суровини ,изкопаеми ,машини ,над 360 милиарда райхсмарки равняващи се на около 160 тона злато . А ,,репарациите,, на СССР пристигнаха у нас като оръжие . трактори ,комбайни и други суровини .История, факт!
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво по-точно работи Борисов е интересно да се чуе. Да земат да кажат поне едно нещо. То не беха вдигане цени на каво ли не, то не бяха заеми, оградата дето я споменават в статията започна Ореха, после един метър повече не се строи. Дотук само негативи.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дони 56Не е тпчно така баце. През Втората световна Хитлер ни визстановята Добружа взета след Първата световна. Ние сме единствената държава (от загубилите) която излиза от Вт. Св война с повече територия.
50
2
 
8
 
! Отговори
Кукурукуку преди 7 години
Като гледам Меркел..., като гледам другаря министър прецедател...Неволно разбирам, че сме застигнали германците по нивото на ръководителите...Така си отиват двамата, така си пасват и по характер, и по мироглед..Стратези..бъдещи градители на нова Европа...Респект и уважение към такива Титани - Държавници!
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като прочете човек заглавието да се зачуди на Борисов ли е сайта ;)
48
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов , просто е един слуга с много господари , който се чуди на кого да се кланя и нищо повече , а можеше да стане истински народен водач !
47
35
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плюйте Борисов, само това можете, слуги на Кремъл.Той да си работи, а вие заработвайте копейки, няма проблем.Вас няма кой да ви види или чуе, стойте си в каналите.
46
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Замириса на сяра. Усещате ли? Човешкото обоняние е склонно да се притъпява при продължителното въздействие. Така е и с Руските Информационни Войски.
45
2
 
7
 
! Отговори
1980 преди 7 години
Имаше един виц:Поляците смятали да обявят война на Китай.Привържениците на войната подчертали че преди китайците да дойдат да ги набият ще трябва да минат през Съветския Съюз . . .Че и Меркал ни организира по същия начин . . .
44
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лелееее,похвали и възхищение към Меркел.Да сте очаквали нещо друго?Когато цяла източна Европа застана срещу политиката на Меркелк,нашият я хвали и и се възхищава.А пък онзи ден отиде да и се оплаква,от нея.Ама че сбъркано поведение.