Литва издигна цял град, армията да се учи на партизанска война

Военният полигон е разположен на площ от 15 хектара
31 авг 2016 16:14, Елка Василева
21
Литва издигна цял град, армията да се учи на партизанска война
Снимка: архив, Reuters

Литва вече си има цял изкуствен град, в който армията й ще се упражнява във водене на партизанска война в градски условия, съобщи Франс прес.

На открития вчера военен полигон, простиращ се на 15 хектара площ, има училище, стадион, търговски център, 26 двуетажни сгради, църква и полицейски участък. Цената на проекта е пет милиона евро.

"В тези условия нашите войски ще се обучават как да бранят по-добре страната ни и да откажат врага", каза пред журналисти литовският министър на националната отбрана Юозас Олекас.

На входа на града е забита табела с надпис "Вилнюс", както се казва и столицата на балтийската страна, член на ЕС и НАТО, с население от 3 милиона души.

Литва увеличава значително бюджета си за отбрана след анексията на Кримския полуостров от Русия през 2014 година. Следващата година бюджетът ще възлиза на 725 милиона евро или 1,79 процента от брутния вътрешен продукт.

Разтревожена от продължаващия военен конфликт в Украйна, Литва въведе миналата година частична военна повинност.

На срещата на върха на НАТО във Варшава в началото на юли НАТО реши да разположи четири многонационални батальона в балтийските държави и в Полша. Военната част в Литва ще бъде под командването на Германия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Литва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още едно "щироко" поле,за изява на платената тролска плява!Хайде,викайте,как."великите литовци" ще сразят руските "агресори",в една партизанска война.Поредната тъпня,която не може да постигне нищо друго,свен нагнетяване на съзнанието на литовците,за да не мислят за проблемите,натресени им от "демокрацията" и ОТАН.У руснаците,може да предизвика само смях.Първо,Литва въобще не им е притрябва,даже като територия,да не говорим за ресурси.Второ,ако ги пернат само с една ядрена ракета-край.
11
4
 
11
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Не знам колко е цъфнала Литва след като ни награби демокрацията, но явно нямат ни един окаян пенсионер, дето да бърка в контейнерите за смет. Имат си пари за харчене - правят се на страшни ! Тя Русия ако искаше ,нямаше да се изтегли от прибалтийските републики. Но Литва специално / стпашна сила, 3 млн. с бебетата / сега се дзвери на Луната!!
10
0
 
7
 
! Отговори
АлексСпб преди 7 години
До ечоНе сте правБългария е военна свръхдържава в сравнение с Латвия ... Имат 10 000 - 12 000 армия, и около 5-6 000 военизирани формирования,нямат танкове и тн)
9
4
 
4
 
! Отговори
ечо преди 7 години
Поне имат армия... Ние и това нямаме...
8
1
 
6
 
! Отговори
АлексСпб преди 7 години
Просто си пилеят парите.... Трябваше просто да се отдалечат едно 500 метра от историческия център на Вилнюс и си играй
7
2
 
10
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
А така Бурзум. Прав си чоджун хехе. И аз тъй казвам. Баба Меца не прощава на никой досега.
6
5
 
15
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Тя да ви дойде Ислямска държава и ще ви попилее. Гаранция. А за чичо Вова и вежливите човечета пък да не говорим. Смешници.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новак Джокович поставил в тупик ведущего CNN, отвечая на вопрос о том, что его, Джоковича, подтолкнуло к столь выдающимся достижениям в спорте. Великий теннисист заявил, что в детстве он пережил бомбардировки НАТОвской авиацией его беззащитной страны и мечтал победить любым доступным ему способом... И дальше замолчал, наслаждаясь затухающей гримасой радушия на лице умолкшего интервьюера...
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Литва издигна цял град, армията да се учи на партизанска война...kravarite si praviat poligon za obucenie na diversanti krai granicata s Ruskata Federacia..., dori i za cuzda smetka...Predi maidana pone se kriha iz polskite i litovski shubraci...,kogato gotviha paplactta za maidana, no sega ...maskite sa svaleni...P.S. po-za pritesnenie sa biologicnite laboratorii na pentagona..., v Gruzia, pone 2 v Ukraina ...i kude li oste v post-suvetskoto prostranstvo.Za bg-ne se e culo...,zasega...
3
5
 
23
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ба тия не са ли виждали Грозни...каква партизанска война...да чукат на дърво да не се загледа към тях мечката.....
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нещо не сте разбрали, очакват първите мигранти...
1
7
 
20
 
! Отговори
Каква преди 7 години
партизанска война бе,литовци?Няма кой да се занимава с вас,направо ще ви посадят тополи задния двор!