Капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва!

Доналд Туск призова международната общност да помогне
4 сеп 2016 10:02, Елка Василева
86
Капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва!
Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че капацитетът на Европейския съюз да приема бежанци е почти изчерпан и призова международната общност да помогне, предаде Франс прес.

"Капацитетът на Европа да приема нови вълни от бежанци, без да забравяме нелегалните мигранти, е близо до изчерпване", каза Туск на обща пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата говориха пред журналисти в китайския град Ханчжоу преди началото на срещата на високо равнище на Г-20.

Европейските лидери призоваха Китай и другите страни от Г-20 да участват по-активно в опитите за овладяване на глобалната бежанска криза, предаде ДПА. Миграцията и бежанската криза са глобално предизвикателство, което изисква глобално решение, каза Туск. Китай би могъл да даде принос, като отпуска помощи за развитие, добави той.

Туск каза, че няма да се водят преговори с Великобритания по условията за излизането й от Европейския съюз, преди Лондон официално да задейства член 50 от Лисабонския договор и да започне процеса на напускане, предаде Асошиейтед прес. Предварителни преговори не са в интерес на оставащите в ЕС 27 страни, продължи Туск. "Трябва да защитаваме интересите на членовете на ЕС, които искат да останат заедно, а не на онези, които искат да напуснат съюза", каза той.

Юнкер заяви, че Брюксел ще продължи да преговаря със Съединените щати по споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), тъй като мандатът на Европейската комисия да води тези преговори остава в сила, предаде Франс прес. "Имайки предвид мандата, даден от страните в ЕС на Комисията, ние ще продължим преговорите със САЩ по това споразумение, което ще има положителни ефекти за икономиката и заетостта", подчерта Юнкер. Френското и германското правителство изразиха възражения срещу споразумението, припомня АФП.

Решението на Брюксел да задължи компанията Apple да изплати на Ирландия над 13 милиарда долара е основано на факти и не е насочено против Съединените щати, каза Юнкер. "Това решение е ясно основано на факти. Ние прилагаме правилата, както изискват фактите и законодателството", подчерта той и напомни, че Apple се е възползвала от неправомерни данъчни предимства, предоставени й от Дъблин. Би било абсурдно да се избере фискалният терен за атака срещу Съединените щати, добави Юнкер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
20
 
! Отговори
позор преди 7 години
Къде беше ЕК когато бежанците нахлуваха в Европа,защо нищо не направиха а седяха и гледаха и сега същите предатели на Европа искат помощ........
29
0
 
21
 
! Отговори
ужас преди 7 години
До къде докараха ЕС една шепа зависими и некадърни политици,някога силна и богата Европа да се моли за помощ!?
28
3
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Ще се отлее.Да има бежанци и има потстрексвани,но огромната маса е _мода_.Такес е _модата_,да се ходи в Европа!Ще отшуми_тук инатях не им е комфортно.
27
0
 
19
 
! Отговори
рети преди 7 години
И от нас зависи да няма араби в България. Трябва непрестанно да им се напомня, че не са добре дошли тук - ако не могат да си намерят работа или ако не могат да наемат жилище, т.е. бъде им попречено да пуснат корени тук, то няма и да седят.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патока Доналд Туск - *** като гъ.з.
25
0
 
24
 
! Отговори
Между другото преди 7 години
Какво занимават китайците с глупости не ми е ясно. Все едно аз да поканя гости и да ходя при баровеца от съседния блок да оправи сметката. Китай не е изразявал загриженост за афганистански, либийски и други страдалци. Лицемерите ги поканиха и сега оле мале.
24
1
 
17
 
! Отговори
Хахах преди 7 години
Радвам се на евроентусиаста, който очаква нещо от Китай, но май ще се разочарова. И по-добре да си трае, че на фона на 1-2 милиона амуджи ако се отприщи едно китайско село към Европа ще ни се стъжни съвсем.
23
0
 
17
 
! Отговори
Един от ония преди 7 години
Този Доналд Туск се оказа най-обикновен конформистки плуж'ек! Мрънка си на кречеталото идиотизмите никому-неполезни и си взима мазната заплата от десетки хиляди евро на месец! Жалко, изглеждаше бунтар и амбициран преди време!
22
0
 
25
 
! Отговори
Светлото бъдеще преди 7 години
Трудно е да се каже защо християнска Европа се примирява с инвазията на исляма. Защо не си отвори очите за истината? Политиците си правят техните сметки, но защо народите не се вдигнат? Ще стигнем до това на едната улица в някой европейски град т.нар." бежанци" да взривяват заведения и да колят минувачите, а на съседната улица да се провежда митинг от същите тези християни за "политическа коректност " и толерантност към гостите, които не ценят чуждите ценности и живот.
21
0
 
12
 
! Отговори
Коректор преди 7 години
До ЗейезеТи от кой Швепс пиеш? Това, България да остане чиста от ислямската арабска диверсия беше идея за отпреди 2 години и отгоре! Късно е вече либе за китка! Ако напоследък не си бил в района на Лъвов Мост и Мария Луиза може би и да разбера ентусиазмът ти!
20
3
 
4
 
! Отговори
Jumker преди 7 години
A, v Polen ima mnogo svobodno miasto...7,5 miliona polski grajdani sa migranti po sveta - v usa, uk, germany, france, italy i drugi darjavi...moje da prieme, ama iska li?!
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как изчерпан бре? Поне още 5 млн можем да приемем. Та ние още не сме видели емигранти дет се вика
18
0
 
35
 
! Отговори
Зейезе преди 7 години
Най-важната задача на правителството е да не допусне арабско нашествие у нас. Имаме достатъчно неинтегрируеми , на които Турция им е по-мила. Последното нещо, което ни трябва са араби. Това би било истинска бомба за етническия мир в страната ни. Никакво клякане на пред еврочиновниците. България трябва да остане чиста
17
0
 
19
 
! Отговори
? преди 7 години
Фрау Меркел, къде си ,*** ? Що не си размърдаш седалището и не ги приемеш всички, нали ги покани ?
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що бе, мути Меркел нъл каза, че всичко е наред ?
15
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който ще работи и ще се жени е добре дошъл.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПо-добре никой да не остане в България, отколкото да се засели с мазни арабели
13
2
 
25
 
! Отговори
Ерусалим преди 7 години
До питашИзраел БЪКА от бежанци! През ден се самовзривяват по градове и паланки и убиват жени и деца, а бежанките вадят ножки и колят полицаи и военни по кросчек пойнтовете ЕЖЕДНЕВНО! Надявам се да съм задоволил любопитството ти!
12
9
 
20
 
! Отговори
питаш преди 7 години
Живо ме интересува, колко"бежанци" до момента е приелИзраел? Благодаря!
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Туск май му дойдоха на Гости повече НелегалниУкрайнци от ОчакванитеТа и заради туй взе да Ривее като Магаре на Синур