Европарламентът замрази визите за Косово

Прищина има да изпълни още две условия
Обновена: 6 сеп 2016 08:23 | 5 сеп 2016 22:11,
11
Европарламентът замрази визите за Косово
Снимка: Reuters

Комисията по вътрешни работи на Европейския парламент одобри премахването на визите за граждани на Косово, желаещи да пътуват в Европа, но преговорите за това няма да започнат преди Прищина да изпълни оставащите й две условия.

С 25 на 24 гласа в Брюксел тази вечер евродепутатите подкрепиха отпадането на визите. С 24 на 25 гласа обаче те отхвърлиха започването на преговорите за това.

Косово е последната държава в Европа, която има визов режим с шенгенските държави. Ограниченията за пътуване за албанците и за останалите граждани на бивша Югославия отпаднаха през 2010 и 2009 г. съответно.
 

След 4-годишни преговори с Европейската комисия Косово е изпълнило 93 от 95-те условия за свободното пътуване. Начертана е и границата с Черна гора, но утвърждаването й от парламента в Прищина не е приключило.

Второто условие, което още не е изпълнено, е да се създаде община на сръбското малцинство в страната.
Отговарящата за косовските визи в Европарламента евродепутатка Таня Файон заяви след вота, че отпадането на визите ще сложи край на изолацията на косовските граждани и ще е сигнал за европейската перспектива на страната. Тя обаче добави, че ЕС не може да загърби собствените си правила и че преговорите за датата на отпадането им, ще започнат след изпълняването на оставащите две условия.

"Призоваваме правителството спешно да ратифицира граничното споразумение с Черна гора и да позволи създаването на сръбската община", заяви словенската социалистка.

Косовската държава не се признава от 5 европейски членки, включително Румъния и Испания. Това обаче не пречи на падането на визите, съобщиха от парламента.

Евродепутатите от вътрешната комисия гласуваха с голямо мнозинство за отпадане на визите за ЕС за граждани на Грузия. Тбилиси изпълнява всички критерии и властите настояват свободното пътуване да бъде разрешено преди изборите тази есен, за да се попречи на проруските сили да ги спечелят. Процесът се задържа обаче от Германия, която съобщава за засилване на организираната престъпност от грузински банди.

Европейският парламент още не е започнал да гледа предложението на Европейската комисия от май за отпадане на визовия режим с Турция и не е назначил докладчик по темата. Евродепутатите очакват този месец доклад от Европейската комисия, която да обяви дали Анкара е изпълнила оставащите й 7 от 72 критерия за това.

След неизпълнените условия са промяната на антитерористичното законодателство, така че чрез него да не се преследват политически противници на режима и журналисти, както и споразумението за реадмисия с ЕС, което би позволило на Турция да бъдат връщани незаконните имигранти, влезли на европейска територия от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: косовоепПрищинавизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
не забравяите че от косово доидоха убииците на полицаите в македониятова не е дьржава а развьдник на тероризьм наркотици проституция и ам базаза капак
7
0
 
9
 
! Отговори
Тони преди 7 години
Понеже в ЕС са малко престъпните елементи от Близкия Изток, Магреба, бившите срани от Източния блок и всякаква друга *** нека и тези ги пуснат та да им доразкажат играта!
6
0
 
1
 
! Отговори
Карл Маркс преди 7 години
Ми пранило, с кои омипотказват на турците за някакви 7 условия, ако ще пускат косоварите и те с неизпълнени 2
5
0
 
4
 
! Отговори
КК преди 7 години
Виж, от нашите турци не мога да се оплача, поне от тези в градовете. Всичките, които познавам са точни хора. Там обаче, където достигнат критична маса, и те си позволяват волности. Въпреки това, не можем да ги сравним с албанците в Косово и Македония, нито с т.нар. бежанци.
4
1
 
15
 
! Отговори
КК преди 7 години
Защо ги признахме на времето тези? И те са като другите мюсюлмани: където ги има - само проблеми.
3
2
 
29
 
! Отговори
не преди 7 години
Косово е измислена и създадена от САЩ те там имат голяма военна база тази страна се ръководи от бивши терористи и бандити,и влизането без визи в ЕС на такива лица ще е поредната грешка под натиск на САЩ.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колкото разбирам са им отказали да пътуват безвизово. Значи *** от Афганистан може без виза, а същата от Косово не може!? Интересна логика
1
2
 
17
 
! Отговори
дц преди 7 години
Шиптърите се надяваха да "ограбят" и Черна гора с надеждата, че Европа не ще реагира на този безпредел!Е, не ги огря!!!!!