Роумингът пада, но само за 90 дни годишно

Потребителите ще могат да говорят в чужбина, не повече отколкото у дома
6 сеп 2016 16:50, Никола Димитров
20
Роумингът пада, но само за 90 дни годишно
Снимка: Reuters, архив

Роумингът в ЕС ще отпадне от 15 юни 2017 г., но потребителите ще могат да говорят и да пращат данни от чужбина по цените за вътрешна употреба, само 90 дни годишно.

Това предлага Европейската комисия в правила за използването на мрежите след 15 юни, когато роуминг таксите трябваше да изчезнат окончателно на територията на Съюза.

Причината са опасенията, че гражданите ще злоупотребяват с изравняването на цените и ще товарят сметките на мобилните оператори в по-евтините страни, оставяйки "на сухо" тези в по-скъпите. Ето защо Брюксел предлага система от ограничения, която да защити доходите на телекомите, наричана "политика за честно ползване".

Според нея операторите ще бъдат задължени да предлагат една и съща цена за разговори, SMS-и и мобилен интернет в роуминг по националните тарифи за 90 дни годишно. Изчисленията на Брюксел сочат, че средният европеец прекарва под 3 месеца в чужбина за почивка, командировка и други пътувания.

90-те дни ще могат да се ползват по всяко време на годината, а след прехвърлянето им, върху цената ще се начислява такса от 4 евроцента на минута разговр, 1 цент на SMS и 0,85 цена на мегабайт интернет.

За да избегне злоупотребите в рамките на тези 3 месеца, Еврокомисията предлага изговорените минути в роуминг и обемът на ползвания интернет, да не могат да надхвърлят лимитните ограничения на вътрешните абонаментни планове. Така потребител, който има план за 1000 минути месечно, няма да може да говори в роуминг за повече от 1000 минути. Когато приближат лимита си в роуминг, потребителите ще получават предупреждение, че ще бъдат прехвърлени на друга тарифа.

Пазаруването на предплатени SIM-карти в по-евтините държави и ползването им в роуминг в тези с по-високи тарифи, се предлага да бъде парирано, като се предвижда картите да се ползват първо в страната на покупката, а едва след достигането на определена сума, да се отварят и за използване в чужбина.

Потребителите ще трябва да се логват по няколко пъти месечно в мрежата на издателя на картата, т.е.на територията на държавата, в която той оперира. Така ще се удостоверява, че те не живеят постоянно в чужбина и не използват телефона си непрекъснато в роуминг.

Изравняването на тарифите за роуминг с тези за вътрешна употреба ще стане невъзможно извън определените дни за хора, които живеят и учат постоянно или за по-дълъг период в друга страна от ЕС. Новата политика за честност ще изключи от потенциалните ползватели на ниските тарифи и студентите, които се обучават с европейски средства по програмата "Еразъм", тъй като сроковете на техните специализации обикновено са 6 месеца.

Единствените, които ще могат целогодишно да избират по-ниската тарифа са работниците в приграничните райони, които всеки ден прекосяват граница, за да работят в съседната държава. Тъй като непрекъснато ще влизат от едната мрежа в тази на съседната държава, те няма да се считат като ползватели на роуминг услуга ище могат да си вземат абонамент от страната с по-ниска тарифа и да говорят с нея в другата.

Европейската комисия предлага държавите членки да могат да наложат продажбата на SIM карти с възможност за разговори в чужбина, да става само на лица, които имат постоянна адресна регистрация в съответната страна, за да попречат на гражданите на други да ги ползват постоянно в чужбина.

Операторите ще бъдат задължени да предлагат еднакво качество на услугите, включително скорост на пренос на данни, както на територията на държавата, в която работят, така и когато абонатите им се намират в друга европейска членка.

Според Европейската комисия неограниченото ползване на роуминг по вътрешно-национални цени ще доведе до поскъпване на тарифите на всички оператори, които ще искат "да си избият" разходите, от което ще пострадат и онези потребители, които не пътуват в чужбина. Мобилните оператори ще могат да предлагат еднаква цена за разговори в страната и извън нея и за повече от 90 дни, но само пожелание. Еврокомисията смята, че това ще стане повсеместна практика, тъй като операторите ще се конкурират помежду си в търсене на повече клиенти.

Но според "политиката за честна употреба" обещаните като всеобщо облекчение за гражданите, сега евтините тарифи за разговори и сърфиране в интернет, ще важат само за временни пътувания като годишни отпуски и екскурзии.

За да влезе в сила, предложението тепърва трябва да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент. За да падне роумингът от 15 юни 2017 г., както е планирано, то трябва да бъд прието до 15 декември.


20
Още по темата: роумингтелефонЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Явно презумцията е че което не е в политикатапза честно ползване на Комисията е нечестно ползване. Догматици
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха предплатени карти 400 мин. 10 Е. Дреме ми за роуминг а им. Говоря си с цяла Европа без проблем.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ахахаххах в миризливата демокрация е много важно да се пълнят гушките на царете... нормалните хора кучетя ги яли
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Засичането на времето ще е работа на оператора. Той и сега ви отчита кога сте в чужбина и ви таксува за роуминг
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роумингът ще падне ама друг път. Засечете си разходите и ще видите, че всички ще си бъде .
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо като нищо... Само биха тъпана!
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ето защо Брюксел предлага система от ограничения, която да защити доходите на телекомите, наричана "политика за честно ползване"." Има ли политика за НЕчестно ползване?
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще ме отчетат три месеца ?.
8
2
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Чупка...
7
3
 
18
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
Три месеца са напълно достатъчни освен ако не учиш и не работиш , но тогава е нормално да имаш местна сим карта .
6
12
 
14
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
4 Кисело ли е гроздето. Забравихме когато не можехме да припарим до Драгоман , камо ли до Мюнхен . А днес задръствания по Кулата на юг. Тогава нека тарифата като в Сърбия по 6,99 лева на минута
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евро съпз за балъците....
4
4
 
32
 
! Отговори
Оптимист но бивш преди 5 години
Толкова за общия европейски пазар. Общ по 90 дни, в останалото време - всяка страна си е сама общ пазар. Това беше една от основните европейски ценностти, а мобилните технологии са една от най-бързо развиващата се област в западната цивилизация. Клети, клети, Брюксел
3
1
 
30
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
Какво стана с презумцията за невиновност. Всички сме мошеници до доказване на противното, а за да не се изкушим, най-добре - правила. Това ли остана от европейската демокрация
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво пада бре, хайде стига глупости! ЕС се опитва да наложи правила, а лакомите български GSM оператори ловко ги заобикалят! И то за сметка на времето, парите и безопастността на клиентите си!
1
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ко стана сега? Лобиските интереси пак надделяха над интересите на хората. Или може би не пак, а отново.