Възходът на популистите – проблем за Меркел

"Алтернатива за Германия" извършва революция в задния двор на канцлера
7 сеп 2016 21:10, Елка Василева
84
Възходът на популистите – проблем за Меркел
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Провинциалните избори в Мекленбург-Предна Померания дадоха значителен тласък на дясната популистка партия "Алтернатива за Германия". Това е предизвикателство за канцлера Ангела Меркел и цялата страна.

От гледна точка на националната политика източната германска провинция Мекленбург-Предна Померания със своето население от едва 1,6 милиона души няма особена тежест и до голяма степен е без значение. Обикновено. Но този път, след провинциалните парламентарни избори, произведени там в неделя, положението е различно. Все пак това гласуване беше по същество референдум за канцлера Ангела Меркел и нейните политики, което всъщност го прави доста значимо, пише Себастиан Фишер, сп. "Шпигел".

Резултатите от този референдум не изглеждат добри за Меркел. Нейният десноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) загуби четири процентни пункта в сравнение с последния път, когато избирателите в провинцията гласуваха през 2011 г. - неговият резултат беше едва 19 процента, а дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) събра цели 20,8 процента от гласовете. Партията дори не съществуваше преди пет години.

Наистина, ХДС не се представя особено добре в провинцията през последните 20 години, но в нея е парламентарният избирателен район на самия канцлер, което означава, че по същество АзГ извършва революция в задния двор на Меркел. А тя направи това, като превърна изборите в гласуване по един единствен въпрос - бежанските политики на Меркел.

Стратегията беше толкова успешна, че ХДС беше запратен едва на трето място в провинцията зад левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и АзГ. Това е първият път, когато настроената против Меркел партия изпреварва партията на Меркел в Германия - а в някои части на избирателния район на германския лидер АзГ беше най-силната от всички партии.

За канцлера това е политическо поражение. Сега Меркел трябва да се справи с предизвикателство, което е поне толкова значително, колкото това, с което се сблъска нейният предшественик Герхард Шрьодер в средата на миналото десетилетие. Тогава канцлерът от ГСДП се оказа притиснат между това, от една страна, да трябва да обясни извършените от него съкращения на социалните помощи, а от друга, възхода на партията "Левите" - политическо движение вляво от ГСДП, което беше подхранено тъкмо от тези съкращения. В крайна сметка, той се провали и по двете точки.

Сравненията с положението на Меркел - разделение в ХДС заради нейния подход към бежанската криза в съчетание с възхода на дясна протестна партия - са значителни. Но краят не трябва непременно да е същият. Гласуването в Мекленбург-Предна Померания все пак е само символично поражение за Меркел. Нейната позиция като канцлер не е застрашена (засега).

Емоциите надделяват над разума

Но резултатите в неделя ясно показаха, че все повече избиратели, поне в източната част на Германия, обръщат гръб на утвърдената, демократична партийна система. Освен това изглежда, че няма особено значение дали икономиката се подобрява, градовете се обновяват, а туристическият сектор се развива добре, какъвто е случаят в Мекленбург-Предна Померания, която е структурно слаба от германското обединение през 1990 г. А е възможно една партия да води кампания, възползвайки се от страха от бежанците, дори в провинция, където живеят много малко чужденци.

Накратко, изглежда, че емоциите надделяха над разума. Фактите останаха на заден план.

Именно тук е предизвикателството за Меркел - политик, който винаги е залагал политическия си успех на ясни аргументи, основаващи се на факти и числа. Тя ще трябва да положи повече усилия за обяснения и разговори и ще трябва да постави своите политики в достъпна, смислена рамка, за да задържи своята партия зад себе си. Може също така да й се наложи да предприеме някои реторични стъпки към сродната на ХДС баварска партия - Християнсоциалния съюз (ХСС), който остро критикува нейната позиция по бежанския въпрос. Това може да включва признание, че тя е направила някои погрешни стъпки.

В неделя вечерта ХСС даде ясно да се разбере, че не е заинтересован да спре натиска върху Меркел. Висшият член на партията Маркус Зьодер определи гласуването в Мекленбург-Предна Померания като "зов за пробуждане" към германските консерватори. Но неговото истинско значение беше ясно - то беше зов за пробуждане най-вече за канцлера.

Проблем за Германия

Наистина, подновеният успех на АзГ вероятно ще засили гнева на ХСС към Меркел. Сега германските консерватори изведнъж трябва да си имат работа с надигаща се сила вдясно от тях - явление, сходно с това, от което ГСДП все още не е намерила начин да се възстанови.

А подобно на партията "Левите" няма изгледи АзГ да изчезне като политическа сила в скоро време. Десните популисти са във възход както в източната, така и в западната част на Германия и се оказват умели в мотивирането на хората, които не гласуват, а също в отмъкването на избиратели от ХДС, както и от ГСДП и дори от партията "Левите". Една от главните емоции, която обединява тази разнородна смес, е възмущението от канцлера.

Освен това за разлика от партията "Левите", която предприема стъпки за скъсване с корените си на неокомунистическа протестна партия, силата на АзГ е в това, че тя напълно отхвърля партийната система в сегашния й вид. Тя не е заинтересована да играе по правилата; тя се стреми да предизвиква смут и да руши съществуващите устои. Всъщност тя е партия, която представлява опасност за демокрацията.
Проблемът, който представлява тя, не засяга само Меркел. Нито е въпрос единствено за нейните консерватори. Това е проблем за цяла Германия. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Както каза един водещ в едно канадско шоу - Меркел няма деца. Вие мислете каква Европа ще оставите за децата си....
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е почерняла от напъплилите я араби,афганци,пакистанци,*** и турци.60 години непрестанна имиграция и нулева интеграция-живеят си в собствени квартали,където немският е излишен,джамията е последна инстанция на истината,а мюсюлманката е последното чов.същество за което робството е действителност.Засега са няколко десетки млн. в ЕС,но скоро ще са стотици.Тогава ще тръгне друга вълна-малцинството бели от Запад ще се спасяват от "гостите" си в бяла и християнска Източна Европа.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не емоциите са надделели над разума,напротив,разумът на германците надделя над емоцията на Меркел да докара и да изхранва лешперите,челобитници от Близкия изток и Африка.Като иска да ги спасява,да ги спасява по местата им 20 пъти по-евтино.Гадно му е на германеца,като се връща скапан от работа да се бута в тълпа от миришещи на овча лой муджахидини и забулени кадъни с по 3-4 деца,издържани от неговите данъци."Ние сме гости на Меркел и няма да работим" казват гостите.Е,как Гюнтер да обича Меркел?
48
0
 
13
 
! Отговори
Bocko преди 7 години
Бабе мефисто те очаква !
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление, политиците в цял свят защитават корпоративни интереси. Едрия бизнес плаща кампаниите им, плаща за охолството им. Едрия бизнес има нужда от БЕЗПЛАТНА работна ръка - необразовани, принудени да работят хора. И бабет им ги докара. Обаче - ЦЪК ! Арабите не искат да работят ! Те и не могат, но най-вече НЕ ИСКАТ ! Те са дошли в Европа на почивка, тук-там някоя бомбичка да взривят, да ги хранят, да ги защитават от нас нашите полицаи, на които ние плащаме заплати. Представяте ли ?!?
46
0
 
20
 
! Отговори
М.М преди 7 години
Който не я харесва е популист, ОК, популист да съм, по-добре отколкото да съм кукла на конци, зомби-робот, промит мозък, жертва на mind control и т.н. каквато е самата нелицеприятна особа от снимката.
45
0
 
20
 
! Отговори
Darma преди 7 години
До Тая дърта бабкаМеркел много добре разбира това. Тя не е чак толкова глупава. Проблемът е, че нея изобщо не я интересува, че някой в Европа ще страда.И не, не е виновна Меркел - виновни са тия, които са я избрали, които я търпят и които пак ще я изберат.Немците пак искат да покажат на света, колко са "велики". Те си мислят, че са по-добри от всички останали народи на планетата Земя. И този път обаче животът ще им покаже, откъде духа вятърът. За трети път скрояват такъв гаден номер на Евро
44
1
 
17
 
! Отговори
Тая дърта бабка преди 7 години
оплеска всичко! Как тъпата й кратуна не разбра, че всички бежанци са в разрез с нашата култура и че малцина от тях изобщо са бежанци?!!! Това си е план според мен за затриване на Европа и нашите ценности, за каква демокрация ми говори бабичката, като тя е пост-соц произведение, страдащо от комплекси и водещо ни към катастрофа. Разберете го, арабите не са никак толерантни, казва го живеещ от години сред тях. Невежи, невъзпитани и жестоки, но с грандомански претенции, всичките са такива!!!
43
0
 
21
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Защо ги наричате десни популисти? Когато има реални проблеми дали трябва да си заравяме главите в пясъка? Кога ще се признаят грешките и кой ще поеме отговорността?
42
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как започна възхода на Хитлер.Основата на успеха му беше страхът.Страхът че еврите ще превземат икономически страната.Че ще настъпи апокалипсис за обикновенния бюргер.И той в началото имаше скромни едва забележими резултати.С голям труд и борба в началото излъчи първите трима депутати в райхстага.Скромно.Но в основата тогава и сега е страхът.Сега е страх от напиращата азиатска,неграмотна,фанатизирана мюсулманска напаст.Който ги пусна към Европа той отпуши бутилката и събуди дремещия фашизъм.
41
1
 
27
 
! Отговори
2 преди 7 години
не "популисти ", а РЕАЛИСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
40
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Критиците на Меркел обикновено пропускат един фундаментален факт - Европа, но в частност Германия и персонално Меркел, беше подложена на масирана путинисрко-ислямистка-левичрска атака с невиждана мощ и огромен финансов ресурс" А пък такива като теб пропускат факта, че е канцлер на победена страна на пряко подчинение на янките и е подписала канцлеракта с встъпването си в длъжност!Така се подчинява Европа чрез ЕС, икономиката и "водещата" роля на Германия в съюза!
39
1
 
31
 
! Отговори
евродебил преди 7 години
Да бе нормалните са "популисти". А, гадовете и ненормалните, които рушат Европа - водят "консервативна политика".
38
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Я вижте снимката, прилича ли ви Меркел на баба ? Винаги ми е било интересно когато някои политици пишат и говорят за популизма негативно.А всички те, пак всички без изключения на избори обещават на избиратгелите си това или онова, а после не си спазват обещанията, е тогава те какви са май лъжци ???!!! Когато драпад за властта обещават а когато някои говори и тръгне да прави нещо за изибрателите си скачат , *** то било популистко !!!!!!
37
1
 
29
 
! Отговори
sid преди 7 години
Меркел да си ходи няма връзка с главния мозък.Създаде доста проблеми с нейното "демократично " мислене.А какви ли ще са последствията!?
36
2
 
32
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Ако тези са популисти, то Меркел е кадъна с фередже!
35
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел да няма абонамент за властта
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няколко пъти се набряга, че десните са " популисти", обаче и с лозунги не може да се управлява.Меркер може да скандира от трибуната" Шъ съ Управим" , ама не успя да подготви приема на толкова хора.Затруднява и слабите източни страни.Самоизолира сеВ прекия смисъл на думата, изказванията й са популистки.Всеки би искал да помогне на стр адащи хора, ама не на всяка цена и не така хаотично.
33
0
 
14
 
! Отговори
Darma преди 7 години
До Анонимен:) Ми...такава заплата в Германия няма! Толкова пари можеш да получаваш, само ако не си на заплата :)Човек, който има редовен доход 15 000 евро на месец, не би писал в днес.бг. Не за друго, ами защото ще има други, по-приятни занимавки!
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази изкукала бабичка какво очаква?! Тя извършва геноцид срещу собствения си народ и срещу всички европейци. Търпението е до време. Загуба на изборите нищо не е. Тя трябва да бъде съдена и всичките тия гадини, които ни натресе, да и се отблагодарят публично на площада.