Възхваляват унгарския премиер Орбан в учебник по история

Изтъкват се възгледите му против имигрантите
8 сеп 2016 22:38, Елка Василева
24
Възхваляват унгарския премиер Орбан в учебник по история
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Публикуването на нов учебник по история, в който премиерът Виктор Орбан заема почетно място и който повтаря неговите възгледи против имигрантите, предизвика спорове в Унгария, предаде Франс прес.

Учебникът беше раздаден след започването на учебната година тази седмица и е предназначен за учениците на 14 години. Той представя в положителна светлина консервативния премиер, който е на власт от 2010 г., и го определя като "основополагаща фигура на съвременна Унгария".

В учебника се отделя специално място на реч, която Орбан произнесе пред Европейския парламент преди година. В нея той противопоставя културната хомогенност на Унгария на масовата имиграция в европейските страни с колониално минало.

Ласло Миклош, председател на Асоциацията на учителите по история, заяви, че този учебник "никога не е трябвало да попада в ръцете на ученици". "Въпросът за миграцията е важен и трябва да се дискутира в часовете, но да се цитира толкова скорошна политическа реч извън контекста е професионално неприемливо", заяви той пред унгарския сайт "Индекс". "Тази практика датира от предишния режим: за да получат добри оценки, учениците трябва да се аргументират в съответствие с думите на премиера. Това напомня за бившия диктатор (от 50-те години на миналия век) Матиаш Ракоши", подчерта Миклош.

Критици казват, че учебникът представя пристрастно политическите сили. Според текстовете в него левицата "се характеризира с радикализъм", а десницата "отстоява ценностите на миналото".

Издателят Йожеф Капоши от Института за изследвания и развитие на образованието увери, че учебникът не предлага задължителни отговори по обсъжданите теми.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: УнгарияВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Лермонтов 14Когато апартаментите бяха по 6000, средната заплата беше под 80 лв. и обикновения българин чакаше 20 години за да купи с парите спестени от цялата фамилия (както ти споменаваш тука баща ми) апартамент или москвич. Днес има млади хора, които ги е страх да влезат във входа на панелните бастилии посроени по времето на соца и камо ли биха могли да заспят в апартамент намиращ в някой от тях.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Лермонтов 14Като гледам изразните ти средства, не ми се струва да си отварял книга на Лермонтов. Даже смятам, че е кощунство да сипеш закани и цинизми скрил се зад името на един велик човек.За последен път когато в читанката си имах портретите на Сталин и Червенков беше през 1954 г. През 1956г. руските танкове навлязоха в Будапеща и избиха маса народ. Ако Орбан е мъдър политик, трябва да може да свърже тези неща и да не позволи името му да се споменава преживе в учебници за деца.
17
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 7 години
Докато не гръмне поне дузина, не го признавам. На приказки всички са силни, както си личин от тука пишещите.
16
3
 
8
 
! Отговори
Историята се пише от преди 7 години
Историята се пише от победителите. Историята не е наука за настоящето, дори не е факти, а тълкуване според нуждите. България е била в съюз със славяните, част от българската империя на 3 морета, част от Византийската/източна римска империя за 200 години, част от Османската империя за 500 години, част от Източния блок на Съветския съюз, част от Европейския съюз. Въобще Велика държава през по-голямата част от съществуването си.
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан няма комунистическо минало.Ако не греша е либерал изневеряващ на либералните принципи.Вероятно не му липсва националистическа гордост и голяма доза своенравност,но няма визия на модерен политик вървящ в крачка с времето.Поовехтял е маниерът му на управление.
14
1
 
18
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Когато си патриот те възхваляват. Когато си ид от предател, пак те пишат, но в черния трагичен списък с националните катастрофи. Туркофилите и соросогадите ще са там изброени поименно
13
2
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Има защо да възхваляват Орбан ! Той е защитник не само на националните интереси на Унгария, но и защитник на цяла Европа срещу чуждите нашественици.Орбан е образец за държавник в рамките на Европейския съюз.Той показа на слугите като нашия Бойко как се управлява държава член на ЕС без да се краняш и да целуваш краката на еврочиновниците и техните ментори отвъд Океана.Орбан е личност, която ще остане в историята с добро име.Слугите като Меркел и Борисов никой няма да ги помни с добро ...
12
1
 
26
 
! Отговори
бг преди 7 години
Меркел да чете и се учи!
11
6
 
26
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
И аз бих с удоволствие "плюл в мозъка" на този *** и Неблагодарник 11,който съм почти сигурен че живее в жилище купено от баща муили дядо му по комунистическо време, когато един 3-стаен апартаментструваше не повече от 6 000 лева !А сега отворил уста като боклукчийска кофа ?За тези пари днес и Външна тоалетна не можеш да сковеш . . . !?
10
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До там ли я докара тоя "велик" политик? До там ли се е самозабравил? Комунистическото минало оставя трайни увреждания в мозъка.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Специално що се отнася до Орбан - скоро такъв у нас няма дс се появи.
8
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не продават ли малки бюстчета да си сложа едно на нощното шкафче да ме пази докато спя. Имам портретче на великия Путин, което си изрязах от оригинален руски вестник който намерих на слънчака вероятно донесен от някой руснак. Имаше мазно петно, но го избллизах преди да го ламиниран. Окачил съм си го в спалнята и вече смело гася лампата защото не ме е страх от тъмното както преди. Ако си намеря и бюстче на Орбан мисля, че ще мога и да спя и сам и да пратя мама да спи с внука си.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А паметник няма ли да му издигнат?
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В учебника за първи клас в България, от тази година ще възхваляват и банкянския комунист. Като първият престъпник-кметка, генерал,кандидат за президент, на който селски кмет му е разбил амбразурата и прекопал задният му двор. Ама така става като си уреден и имаш ортаци, все някой ще те издъни.
5
3
 
46
 
! Отговори
селянин преди 7 години
Орбан направи така, че в Унагрия, ако имаш две деца и ако ти се роди трето, държавата ти дава безвъзмезно 33 000 евро, и отделно може да изтеглиш още толкова без нито един процент лихва !!! В България кога???? Ето как се справят хората с демографската криза. И не е само това, този човек е пример как се управлява една държава без се потдава на командите от Сащ или Русия.
4
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
za tova ne vqrvayte v uchebnici i taka pocherniha Osmanskata Imperiq v koqto vav vekove opazi Balgariq !!!!
3
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да , Орбан е политик за пример.Заслужава да е в учебник.
2
1
 
25
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Става. Идеята е добра.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом възхваляват Орбан в УчебникЗа Борисов няма да пише нищо в същият или ако пише ще е бегло Ццццццц ама как може такава работа