ЕК иска от Барозу обяснения за банкерския си пост

Брксел иска да знае какво точно работи в Goldman Sachs
18
ЕК иска от Барозу обяснения за банкерския си пост
Снимка: Reuters

Европейската комисия поиска от бившия си председател Жозе Мануел Барозу "пояснения" около новите му оспорвани функции в американската инвестиционна банка Голдман Сакс (Goldman Sachs), които ще предаде на етичния комитет.

Още по темата

Това посочва сегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер в писмо, разпространено от европейския омбудсман г-жа Емили О'Райли.

Самата О'Райли бе поискала тези разяснения миналата седмица в писмо предупреждение до Юнкер във връзка с "разбираемите" тревоги от етичен характер, предизвикани от това назначение, информира БТА като се позова на Франс прес.

Португалецът Жозе Мануел Барозу, който бе начело на Еврокомисията от 2004 до 2014 година, бе нает през юли на длъжността неизпълнителен президент на международния филиал в Лондон, за да съветва групата за референдума на Великобритания, от който стана ясно, че Острова напуска ЕС и други международни въпроси.

Назначението предизвика възмущение най-вече във Франция и Португалия и стана повод за петиция на персонала на ЕС, в която се изразяват опасения, че Барозу може да облагодетелства тази частна група с натрупания си авторитет от бившите си държавни функции.

В отговора си с дата 9 септември до г-жа О'Райли Юнкер заявява, че Барозу се е ангажирал да действа честно и дискретно в Голдман Сакс.

Кодексът за добро поведение, подписан от еврокомисарите, предвижда период на "охлаждане" от 18 месеца след края на техния мандат, през които те трябва да искат разрешение от бившия си работодател, за да се наемат на работа в частна компания.

Той обаче не важи за Барозу, тъй като той е напуснал поста си през 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И този бил на американска хранилка. Това е тя Европейската Народна партия.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ закопа Европа
9
1
 
12
 
! Отговори
Shdn преди 7 години
Barozu falira eu...sega i usa bankata...
8
1
 
24
 
! Отговори
мдаааа преди 7 години
Чуеш ли консултант знай че става въпрос за подкуп но облечен във законна форма.И Доган беше консултант за чзовира а иначе е философ по образование и гушна милионче.
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голдман Сакс предизвика и фалита на КТБ, тъй като не можа да допусне източно православен конкурент управляван от български патриоти русофили като Пеевски и Василев!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално, такива като Голдман Сакс, Стандард енд Пуърс, Мудис, Фитч и т.н. престъпни организации фалират държави, обедняват цели народи.
5
1
 
21
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Сетила се Мара, да се побара! Че то и Крисито след успешния си мандат в ЕС ще иде в САЩ да чете лекции и да живее за постоянно, за сметка на "вярната си служба" към европейците.))))))))))))
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голдман Сакс? Еврeите-банкери? Барозу е пета колона! Смятайте какви вреди е нанесъл на ЕС!
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... Барозу се е ангажирал да действа честно и дискретно" ХАХАХАХАХАХ е щом се е ангажирал лично, значи няма проблеми
2
1
 
22
 
! Отговори
това се нарича преди 7 години
капитализиране на услуги. Покрай господина имаше скандали в родната му държава още преди да стане шеф на онова европейско нещо.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той не работи, само взима едни пари