Срещата в Братислава – опит да бъде спасена Европа

Вишеградската четворка ще предложи текст с общи предложения
16 сеп 2016 11:07, Елка Василева
31
Срещата в Братислава – опит да бъде спасена Европа
Снимка: архив, Reuters

ЕС организира неформална среща, за да се опита да спаси Европа, пише в. "Фигаро". Поради липса на добри амбициозни проекти, Европа, събрала се в Братислава, иска да постигне напредък по пътя на общата отбрана. Срещата е в средновековна крепост, възвисяваща се над една река, която дълго време е разделяла континента. Не можеше да има по-добра алегория за разклатения ЕС от този избор на място - Братиславският замък и река Дунав.

Дали срещата на върха ще предотврати по-нататъшни разделения? Отсъствието на британския премиер Тереза Мей от форума конкретизира първото разделение в ЕС. След разширяване на всяка цена ЕС вече не е застрахован от стесняване, дори от дезинтеграция. Заразата след британския референдум за Brexit, от която ЕС се страхуваше толкова много, засега не е избухнала, но слабите брънки са известни - Източна Европа и нейният открит гняв срещу диктата на Брюксел, Южна Европа, която трудно изплува сред години на строги икономии, Северна Европа, страдаща от липса на ентусиазъм от един проект - този за ЕС - смятан за прекалено технократски и фокусиран върху себе си.

Още по темата

Истински отговори на проблемите едва ли ще се чуят тази вечер, но поради липса на напредък на другите фронтове Берлин и Париж се опитват да прокарат проекта за европейска отбрана с негласната подкрепа на всички други членки, в това число и Източна Европа.

Братислава би трябвало да доведе и до напредък в три други области - увеличаване на инвестиционния фонд "Юнкер", който за шест години трябва да се увеличи на 630 милиарда евро в подкрепа на растежа и на заетостта, реформа на Шенген и установяването на вече обещаните системни полицейски проверки на входа и на изхода на ЕС, и накрая първо разполагане още от октомври на европейския граничен корпус в България, която е съседна на Турция.

Що се касае до изключването на Лондон от тази неформална среща, това е прецедент. Великобритания е все още страна членка и ЕС не трябва да забравя нейният принос за това, че европейците да живеят днес в демокрация, отървали се от нацисткото и фашисткото варварство на Втората световна война. Отношението към Великобритания заради британския референдум е всъщност логика на търсене на изкупителна жертва и отклоняване на вниманието от главозамайващите провали на ЕС от двайсетина години насам. Сред тях са рухването на общата миграционна политика заради способността й да управлява миграционната криза, 20-те милиона безработни в еврозоната, повишаване на бедността, разривът между процъфтяващата германска икономика и икономиките в застой от Южна Европа, безпомощността пред тероризма, феноменалният напредък на естремистките партии не само във Франция и Австрия и в северните страни, но и вече в Германия.

Междувременно стана ясно, че четирите централноевропейски членове на Вишеградската четворка ще предложат текст с общи предложения на Европейския съвет и това ще бъде важен момент в живота на тези четири държави. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за унгарското държавно радио, предаде Ройтерс.

Орбан освен това каза, че очаква миграционният натиск да се увеличи на Балканите отново, след като се влоши времето и стане по-трудно за мигрантите да прекосяват Средиземно море до Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и неграмотни тролчета да се подвизават тука, ПАК НЯМА ДА НАСТРОИТЕ БЪЛГАРИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ!!! А тъпите бръщолевения за пиянството - ОТДАВНА в еуропката се призна, че чехи, германци, англичани и т.н ПИЯТ МНОГО ПОВЕЧЕ от руснаците! А това че там има мюсулмани....АМИ ЧЕ ТЯ Е със 120 етноса и незнам колко си религии повече от 900 години! И в Русия НИКОГА не е имало ЕТНИЧЕСКА война! Така че трайте си и стикайте палци на това недоразумение еуропката да не се гътне....но надали!
18
0
 
2
 
! Отговори
Frno преди 7 години
Naistina brutalno...evropa i usa sa si hepten dobre kato si hvarliat bombite, orajiata, farmaproduktite v afganistan, irak, libia, siria i razrushavat jivota na milioni hora ot razni bezzastitni regioni....Kak da se spasiavat horata ot izbombenite sela, gradove, darjavi ...i tehnite sasedi?! Ami, ako europeiskite lideri sa na miastoto na bejancite?! Kak ste se spasiavat?! V usa, uk, australia li?!
17
0
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Европа бе продадена от Европейските лидери не могли да устоят на подкупите на краварите. Такива са 90% от лидерите без лидерите на Унгария , Словакия и Чехия. За наще продажници въобще не ми се говори защото са много послушни откъм Брюксел и Вашингтон. Горката Меркел заприлича на бостанско плашило по външен вид и по разбирания . Същият е и Оланд. Кога тези лидери ще бъдат изправени пред съда в Хага за чудовищните си престъпления към Европейците като напълниха Европа по заповед на САЩ с ислямисти
16
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анониментака е ! русия е бита карта , путин малкото човече няма една стинка в джоба си ....финансовото министерство иска рязане на партие за военните с 30% ...хората мрът от глад в русия ...но ако питаш тукашните пянки - русия е вилика ...а най - големия смях става когато ми кажат - Ти !! Как може да не уважаваш освободителите си !! отното един огромно преувеличен факт ! Смърт за Сталин и всички масови убийци от КГБ създадено от ДС ! Малко знаят щото ги мързи да учат - КГБ е обучена от ДС!
15
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 18 Ха- ха- хамного си *** ...айде кажи ми една причина САЩ да имат интерест от разпада на ЕУ ? Аз мога да ти кажа поне 3 факта / причини Русия да има ГОЛЯМ интерест от разпада на ЕУ! Или ти плащат да пишеш глупости или и ти си от хората криво разбрали масовите убийци от пянска русия !
14
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия е бита карта
13
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от татарстан по волга,през башкирия до казахстан всичко е мюсюлмани,заедно с тези на кавказ ще разцепят русия на две части,евроапейска и азиатска,сибирска. ес ще си го има,русия е проблем дали ще я има,защото ще стане както със ссср
12
0
 
13
 
! Отговори
до 18 Ха- ха- ха преди 7 години
Какво общо имат русофилите с ислямизацията на Европа ?.
11
5
 
16
 
! Отговори
до 18 Ха- ха- ха преди 7 години
От разпадане на Евросъюза интерес имат само САЩ .
10
21
 
4
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Русофилите с лига на уста чакат разпадането на ЕС. Ще дочакат обаче единствено намаляването на Русия.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в европа и русия има общо 60 милиона мюсюлмани,включително тези в босна косово и албания. от тези 60 милиона,25 милиона са в русия,от 140 милиона население или 18%.там проблемът ще е най тежък.в татарстан вече си имат президент парламент и конституция,дегестан,чечня и други не признават законите на руската федерация. в москва живеят 1.5 милиона мюсюлмани.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СПАСЕНИЕТО НА ДАВЕЩИТЕ СЕ Е ДЕЛО НА САМИТЕ ДАВЕЩИ СЕ!А ОХРАНЕНИТЕ БРЮКСЕЛСКИ ЗЕЛЕТА ПОМАГАТ ЗА УДАВЯНЕТО!
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
татаро монголско и руско е едно и също.русия е наследник на улус златна орда.виж татаромонголоидните кули на кремъл и кулите в монголия,1 към 1 по архитектура.
6
2
 
22
 
! Отговори
жалко преди 7 години
Европа ли какво беше това?който е ходил скоро в Париж или Берлин и е видял какво става по улиците и кварталите знае за какво говора,а идеята беше хубава наистина.....
5
8
 
9
 
! Отговори
младенов преди 7 години
държавите и народите от западна европа си нямат представа какво означават татаро монголско,турско,руско нашествие и окупации. за това са неадекватни пред сегашната руска окупация в украйна и ислямските мигранти към европа. тези от централна и източна европа знаят какво означава това и имат реалистична политика
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"инвестиционния фонд "Юнкер", който за шест години трябва да се увеличи на 630 милиарда евро в подкрепа на растежа и на заетостта" - горе-долу колкото данъци от големите корпорации е укрил ЛОБИСТА ЮНКЕР. Вервайте ми.
3
0
 
21
 
! Отговори
пенсионер- преди 7 години
много е права старата поговорка тОВА КОЕТО САМ СИ ГО СТОРИШ НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ТИ ГО СТОРИ.Ако ние сами не си помогнем колкото и граничари по линия на Фронтекс да идват проблема ще продължи.Кой го интересува за чуждия двор.
2
0
 
26
 
! Отговори
лелинчо преди 7 години
Лидерите на Полша, Унгария, Словакия и Чехия са ми надеждата. Да назоват проблемите с истинските им имена. Щото ония щрауси са заровили глави в пясъка и повтарят мантри нон-стоп. Иначе ще почнат да се образуват съюзчета в Съюза и така до самият край. А нас като гнида това не ни устройва.Сега с нашта бандитска върхушка и институции ще затънем за месец.
1
1
 
25
 
! Отговори
сега преди 7 години
Единственото спасение за Европа е да се отърве от окупацията на САЩ,докато все още може скоро ще е късно ...