Никой вече не се застъпва за Европа

Да се защити общоевропейският проект се превръща в невъзможна мисия
18 сеп 2016 21:11,
106
Никой вече не се застъпва за Европа
Снимка: архив, Reuters

Изглежда в последно време никой не се застъпва за Европа. Държавните ръководители изливат яростта си върху негативите и не бързат да хвалят позитивите на Европейския съюз, отбелязва сп. “Икономист”.

Евроскептиците са в изключителен подем, а предимствата на евроинтеграцията като свободни придвижване и трудов пазар, инвестиции в по-бедните региони и повече възможности за бизнеса остават някак в забрава. Проблемите се преувеличават силно и общественото мнение се манипулира изключително лесно.

Така единствени защитници на европейския проект остават лидерите на общоевропейските институции. Като председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който през изминалата седмица произнесе своята годишна реч пред европарламента.

Подобно обобщение на изминалата година и състоянието на страната/съюза обикновено правят държавните ръководители. Американският президент, например, по традиция декламира мощта на Съединените щати, въпреки всички предизвикателства, като речта му е прекъсвана на почти всяка минута за бурни аплодисменти и ставане на крака. Господин Юнкер обаче е далеч от този комфорт.

Брюксел е в бездънна яма. Множество евроскептици, противно на всякаква логика, се борят със зъби и нокти за място в европейските институции, само за да работят за тяхното унищожение (възползвайки се от всички привилегии през това време).

Разцеплението някак предопредели словото на Юнкер, в което се говореше главно за смиреност и обединение, за фокусиране върху проблемите на обикновените хора. Най-горещите теми като бежанската вълна и Брекзит-а въобще не бяха споменати, само и само да няма гневни изблици по време на речта.

Еврокомисар номер едно говори за създаване на инвестиционни фондове, за отделяне на по-голям бюджет за отбрана, за безплатен безжичен интернет във всички населени места до 2020-та година.

Юнкер представи инвестиционен план на стойност 44 милиарда евро за развитие на бедните африкански региони, като главната цел е озаптяване на мигрантския поток от този континент към европейските брегове.

На европейските граждани беше обещана защита от почти всичко – тероризъм, глобализация, зли корпорации.

При все това председателят на Европейската комисия не засегна един от най-набиващите се на очи абсурди по отношение на европейските институции, а именно двете седалища на европарламента. Веднъж месечно всички евродепутати и антуражите им пътуват от Брюскел до Страсбург и обратно, като общата стойност на тази “операция” е 114 милиона евро на година.

Но, да речем, че това е по-малкият проблем на Юнкер. Властта на ръководената от него комисия беше силно ограничена в последните години, като правителствата на отделните държави си върнаха почти изцяло контрола. Предвид че е начело на институция, от която вече не зависи кой знае какво, как може Жан-Клод Юнкер да предложи вдъхновение за европейския проект?

Ако обещае много, ще го обвинят, че се опитва “да прескочи” правителствата. Ако обещае малко, ще го обвинят, че се “носи по течението”. В общи линии речта на Юнкер служи единствено за поредното разобличаване на тоталната институционална криза в Европейския съюз.

Оказва се, че всъщност бъдещето на съюза се кове единствено и само на срещите на върха на евролидерите. Такава имаше в петък в Братислава, но на нея не присъстваше британският премиер Тереза Мей.

Но дори и липсата на отцепниците от Великобритания не донесе мир и хармония. Бежанската криза и интеграцията в еврозоната остават теми, по които разбирателство няма. Безсилието беше дебело подчертано от най-силния човек в ЕС в последното десетилетие Ангела Меркел: “Съюзът е в критична ситуация”.

Оптимистите настояват, че е нормално да има период на криза, но именно тежкото положение ще даде тласък за решаване на наболели проблеми и даване началото на нови инициативи, които догодина да бележат 60-тата годишнина от подписването на Договорите от Рим (споразуменията дали началото на общността).

Към днешна дата подобна перспектива не само не изглежда оптимистична, тя е направо нереалистична. С времето това може и да се промени – за целта обаче е крайно време евролидерите да вземат спешни и наистина конкретни мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Брюксел е в беэдънна яма!!! Окаэва се, че всъщност бъдещето на съюэа се кове единствено и само на срещите на върха на евролидерите:-(((!!!
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама леете кроко-ихтиозавърски сълзи за прокажения лобист шЮнкер, който ощети същата тази Европа със стотици милиарди данъци на корпорациите? Не ни имайте за толкова ***. Това, което се случва, си има 100% обективни причини, и те не са щото юнкерчето останало неразбрано.
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 98 Споко,ЕС ще се разпадне,поне в този си вариант в който е сега.Нали това искате.Ние отново ще заемем полагащото ни се място от историята.Най вероятно ще'се запази обаче ядрото на ЕС от 3_4 държави.Голяма работа като не сме в ЕС.:-) :-) :-) :-) През периода До 2007,не бяхме в ЕС .Тъкмо няма да има Евро субсидии за който наште да се борят .Ще ни върнат ,,300_400 000 Бг,,емигранти, който лежат на социални помощи в Германия,Белгия,Франция...и....Ще просперираме:-) :-) :-)
86
0
 
0
 
! Отговори
Хех преди 7 години
34Моята месечна е 8к чисто. И 300 пенсионера да дойдат на мое място няма да могат да свършат това, което правя. *** логиката,
85
7
 
2
 
! Отговори
30 преди 7 години
Некой май жали за Жан Виденов, за Лукановата зима, за килото портокали по коледа, за москвича след 10 години чакане, за дънките от корекома за телевизора Рубин и новогодишните идиотизми на бай Тошо. Като се разпадне ЕС ние най ще го духаме и Русо трона пак ще скимти на гладно.
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко Тиквата трябва да отмине в историята вече. Той съзнателно вреди на България, на българските интереси и на българските граждани. Той е човекът, най-много навредил на държавата България! Вън ББ от политиката!
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 84 ,,ЕС бил в криза защото имало санкции с/у Русия,, Пич ами преди 1990,по времето на студената война,стокообмена между ЕС и соц лагера беше в хиляди пъти по малък от сега ,а страните в ЕС ,,летяха,,.Другаде е проблема04
82
0
 
10
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Знаете ли какво е ERT и какво е AMUE? Това са инициаторите за създаването на ЕС и тези, които изработват европейските закони. ERT са 50-те най-големи европейски концерни и картели. Те се грижат за "свободното" придвижване на капиталите, на продуктите, на работната ръка и за общия пазар. Господата от AMUE са, както вече се сещате, лобиистите на големите европейски банки. Те направиха еврото и се "грижат" за него. И двете организации са много потайни и едва ли ще откриете информация за тях.
81
1
 
24
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 7 години
30 572 евро е месечната заплата на Юнкер. Те са равни на 61 000 лева! Това са пенсиите на 244 български пенсионери. За тези пари, един българин със средна заплата, трябва да работи около 8 години! Към заплатата Жан-Клод взима и по 304 евро на ден, които са безотчетни. Това са 18 240 лева допълнително. Така че цялата му месечна заплата е около 80 000 лева. ЕС е създадена от такива и за такива търтеи като Жан-Клод, а не за балъци като нас.
80
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа на гостоприемната Меркеюица, укривателят на данъци Юнкер и глуповатият им подскачащ пудел Боку - не мерси.
79
0
 
35
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Всичките акота ги изака баба Меркел като покани брадатите майки без деца. Това е основния проблем.
78
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко трябва да си плати. За Белене, за потдръжката на ислямистите в Сирия чрез продажба на оръжие и боеприпаси, за спирането на Южен Поток, За Бургас - Александропулис, за всички щети, които нанесе кликата му. За подкрепата за преврата в Украйна, за кредитите, за фалиралите банки, за кражбите и продажбите. Трябва да бъде наказан подобаващо - нито един глас за скапаната му партийка, съставена от крадливи криминални олигоПлевенчета.
77
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как да се застъпват, като ги е срам. Като гледат какво става с проевропейската партия на Меркел дори и френските партии се обявиха за референдум за напускане на съюза... Не че им пука или ги е срам от това, което направиха в името на Европа. Просто си пазят малкото останали гласоподаватели. Ако оцелеят след изборите пак ще вършеят на главите на избирателите си, които явно не са от особено интелигентните.
76
1
 
16
 
! Отговори
дц преди 7 години
С една дума:Другарите от Полит Бюро на ЦК на ЕС и европейските му Комисари рекоха - * му ле...ята на ЕС, всеки да се спасява както може!!!!Само, че за Бг е твърде късно!В желанието си да угодим на Другарите Комисари от ЕС сами си направихме харакири и очертахме бъдещето на Бг превръщайки родината си в Географско понятие!
75
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koй да се застъпва?Мечтата на големите мултинационални компании беше осъществена - създаването на Евростан (средностатистически колониален майм'му'нарник).Намериха се бездарни чиновници,които на комисионна да продават всякакви интереси и ето го резултата.Утрре като им се скапят нещата ще си бият шута в друг колонистан или ще си сменят името. Американските цености - парите.Скоро всичко, което го смятаме за нормално ще ни бъде "продавано" на видока цена,а консуматорската псевдокултура ще е върхът.
74
1
 
33
 
! Отговори
TТh преди 7 години
България е в Европа още от времето когато днешните западноевропейци са били диваци, когато България е била християнска държава с духовни школи и високо развита държавност....------------------------Не ми се хвали с историческото ни минало преди 1500 години, уважаеми номер 66, виж настоящето!! Кои са диваците в Европа сега?. Да ги бяхме съхранили тези "духовни школи и високоразвита държавност", а не целокупният народ от 20 год. да се прехласва пред Азис и да пълни стадионите на учиндолския "шоумен", дето и да пее не може!! Къде виждаш ти в днешна България духовност и култура ?!! Само с гол
73
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, че на Барозу зле ли му е сега като консултант на Льохманите? Подлъгаха гърците, сега се чува че и Дойче Банк е пофалирала,докараха война до две от границите на Европа, изобщо голямо постижение на продажниците в Брюксел. А сега всички се правят на изненадани. Е голяма изненада, че като направиш гражданска война някъде, хората ще емигрират. Особено ако имаш сухопътна граница с тази страна, каквато е тази с Турция. И голяма изненада, че емигрантите ще са проблем.
72
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът се готви за война. А ние нямаме армия.И нямаме национално-отговорни политици. И нямаме население, което да бъде мобилизирано, нямаме приятели, нямаме дори бизнес-сътрудници. Имаме само повелители, които си сменят мнението на всеки 5 минути и ще ни обърнат гръб по-бързо отколкото се казва Cheese.Положението е страшно. Дано да се размине, със или без ЕС, световните войни са ужасни. Но ЕС е в огромна криза, заради тъпите санкции към Русия и подкрепата на войната в Сирия и това всичк го знаят
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 82 Прав си Разпадането на ЕС,ще донесе свобода на Германия,и другите страни.Ще се освободят от наште емигранти /основно ....братята/лежащи на социални помощи там,.Ще си ни ги върнат тук,да се наредят пред гишето за социални.и тогава наистина ще просперираме во Век и Веков
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС като се разпадне,което ще е добре най -вече за'Германия/няма да теглят сами каруцата/Аз не виждам наште умници на какво се радват.Мисля че немския народ ще се радва.Тъкмо ще се върнат към 500 000_600 000 български роми,българи,българо мохамедани от Испания,Германия,Белгия и Франция.И тук веднага ще се класират в Социалното за Помощи:-) :-) :-) ,и реално следва ....