Брюксел към България: Парите не са за оградата!

Няма увеличение на наплива на мигранти към ЕС, твърди ЕК
19 сеп 2016 19:52,
222
Брюксел към България: Парите не са за оградата!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия обяви днес, че парите, които отпусна на България в петък няма да се харчат за строителството на оградата по границите.

Още по темата

"Никаква част от европейското финансиране няма да отиде за изграждане на огради", заяви говорителка на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия не поддържа оградите като средство за отблъскване на бежанците и отказа подобна помощ на Унгария миналото лято, когато тя прави мрежата по южната си граница.

Парите от Европа са предназначени за купуване на техника, която ще подобри контрола на миграционния поток и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци, съобщи говорителката.

Средствата идват от спешните бюджети на европейските фондове за бежанците и за вътрешна сигурност.

Причината Еврокомисията да отпусне само 108 млн. евро от обявените от Борисов 160 млн. е че България е поискала парите на два пъти. В момента Брюксел все още прави оценка на основателността на предложените проекти за оставащите €52 милиона.

Брюксел отпусна първия транш на парите само ден, след като те бяха поискани официално от правителството на Бойко Борисов в четвъртък следобед.

Комисарят Аврамопулос поясни, че помощта се предоставя на страна на първа линия, охраняваща външните граници на ЕС.

До момента ЕС е изпратил 173 граничари в България. През октомври се очакват още 200, както и 50 джипа. Брюксел вече отпусна €12 млн. спешна помощ на София за храна, лекарства и подслон на бежанците, както и за оборудване на гранични войски. Отделно в бюджета на ЕС до 2020 г., за България има планирани €91 млн. евро от фондовете "Вътрешна сигурност" и за "Убежище, миграция и интеграция".

Междувременно Еврокомисията обяви, че последните данни сочат, че няма увеличение на миграционния поток през Гърция. Около 100 души прекосяват Егейско море всеки ден от Турция към гръцките острови, но това е по-малко, отколкото преди сключването на споразумението между ЕС и Турция, съобщи говорител на Европейската комисия.

Според гръцките власти обаче броят на неидентифицираните имигранти, намиращи се в страната вече е прехвърлил 60 000 души, 13 300 от тях се намират на егейските острови, останалите в континенталната част на Гърция. Правителството също планира нови приемни центрове, за да ги подслони през зимата.

Говорител на Еврокомисията отказа да коментира предложението на държавите от Вишеградската група за "гъвкава солидарност" между страните от ЕС и настоя, че квотите за преразпределение на бежанците от Гърция и Италия трябва да продължат да се изпълняват.

Изказването на Жан-Клод Юнкер в годишната му реч на 14 септември, че солидарността трябва да идва от сърцето и че не може да се наложи със сила, не бивало да се тълкува като отказ от квотите. Говорителят отказа да съобщи и дали Еврокомисията планира да оттегли предложението си от март за въвеждане на постоянни задължителни квоти за разселване.

Миналия октомври ЕС се съгласи да преразпредели 160 000 души, пристигнали в Гърция и Италия в останалите страни от ЕС чрез временни квоти. Досега нов дом са намерили едва около 5000 бежанци. Полша и Унгария отказват да изпълняват квотите си. От 1302-ма, разпределени на България, досега у нас са пристигнали 6 бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
4
 
! Отговори
Bogumil преди 7 години
Единствения изход е цяла Европа да се обедини, но с негативна пропаганда против източна Европа и против Русия отдавна е погрижено това да не се случи. Изкуствено подкладената война в старата Югославия ни беше "урок" какво може да се случи. Някои говорят, че в момента в Европа се намираме в т.н. кибервойна. Да се молим света да не се затрие от болните амбиции на алчни и умопомрачени...
175
0
 
5
 
! Отговори
Bogumil преди 7 години
До Българин не че съм почитател на Бойко, но който и да е на негово място, ще е в същата безисходна ситуация, защото БГ е в момента противоположното на това което е била някога.Дори Германия е във васалско състояние. Силните и бруталните на деня в момента унищожават Европа. Ние даже не се усещаме какво точно става, нещо като "Матрицата"
174
2
 
0
 
! Отговори
Незнам преди 7 години
Защо не приемат 1302 сирийци, да ангажират сирийците които живеят в България да ги наглеждат и да ги държат отговорни за бежанците. Сирия е страна във война, ще затворим устата на ЕС и ООН, ще изпълним всичко и ще дръпнем още 160 милиона да ги интегрираме. Има ли нарушение на процеса - търсим отговорност от местните. Дава им Бойко 1000 лв (500 лв за курс по български и 500 лв за храна и квартира) за 1 година, разрешително за работа и после да почват да работят. Останалите обратно в Турция
173
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
доколкото разбирам парите на евр граждани ще отидат за издрьжката на командированите полицаи от други страни т=е= преливаме от пусто в празномоето мнение е че немското правителство трябва да поеме всички разходи тьикато подкрепя меркел
172
0
 
10
 
! Отговори
АЗИ преди 7 години
България става жертва на ЕС. На никого у нас не са необходими лагери и ограждения за мигранти. Тук ще стане по-зле от Афганистан. Правата на българите се ограничават, а на ч.е.рнилките се разширяват. Каквото управление си изберем, така ще живеем. Много търпим , малко действаме.
171
0
 
6
 
! Отговори
мас преди 7 години
Бития бит,..... .................. .И за двете цяр няма.
170
0
 
17
 
! Отговори
До 201 преди 7 години
Прав си за този сценарий, но гледайки малко по-далновидно не мисля, че е лош! Ето защо - въпросните бежанци ще се проявят като катализатор на привършването на колосалното Българско търпение и тогава ще се хванем от всички краища и ще си изринем кочинката до основи :) излишно е да казвам, че всички управлявали ни последните две десетилетия ще бъдат обесени по тролейните стълбове!
169
0
 
10
 
! Отговори
бития бит .... .... преди 7 години
Хем дават ,ама.... .Ес с едната ръка дават ама вземат с двете.
168
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Нищо ново под слънцето! Историята от 14 век се повтаря и България отново ще падне под ислямистко робство с "братската" помощ на Запада. Тогава помогнаха венецианските съвети и злато, а сега милионите евро от Еврогейския съюз. Да живее Бойко ***! Сега можете спокойно да ми изтриете коментара, жалки и долни *** и майкопродавци!
167
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 7 години
С парите от Еврогейския съюз Бойко *** ще направи ислямистки центрове във всеки един български град и ислямистите ще бият, изнасилват и тормозят българите както си искат, защитавани от родната милиция. Такава е действителната действителност, но множеството от народа е изпаднало във вертикална кома и нито се води, нито се кара.
166
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите да отидат за въоръжаване на армията и полицията и да се стреля, когато се зададат пълчищата емигранти. Пробвано е, работи.
165
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За колко агнешки пържоли ще стигне тази изпросена милостиня .България беше нарисувана като тоалетна на Европа .Значи художникът е бил пророк или за това сме приети в Европа да попиваме отходните им помията и *** от Италия за които управляващите се правят на ощипани сигурно комисионната е голяма.Крайно време е да затворим границите и да излезем от евросъюза англичаните не са по прости от нас.Да върнем България на Българите.
164
0
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Цялата журналистическа свлоч се бе строила на Самолета за Братислава за да предаде директно думите на Престъпник 1 на 27 годишния преход. Ето за този плюс Меркел и Оланд Хага трябва да им се види тясна и смърт чрез разстрел. Когато си се продал на краварите, когато обричаш цял континет на бъдещо ислямизиране и унищожаване наградата е само смърт.Журналисти -*** отишли заради екскурзията без гражданска позиция в интерес на народа си заслужав само обиди.
163
0
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Има ли още *** да вярват на Борисов и неговите слуги от ГЕРБ? После ще се окаже , че парите не са за техника , а за строителство на домове и изхранването на бежанците. Пак ли ще пуснете бюлетина за *** от ГЕРБ?Тези вземаха 20 милиарда заеми също заа да хранят и лекуват бежанците. Нито пенсии вдигнаха, нито заплатите на хората. Пари само за бежанците защото така Брюксел/ САЩ/ нарежда. Бойко е послушен и изпълнява защото иначе кака му Меркел ше му дръпне ухото и няма да го потупа.
162
0
 
24
 
! Отговори
дааам преди 7 години
Етоооооо ви новина гугутката Борисов ни продъни ушите как със "кръв и пот" и круизи по Анадола извоювал от брюкселските мекокитковци,чутовната сума (първо бяха 160,после се оказаха 108 милиона),та огради щял да прави,бежанци да спира,а сега какво се оказа сега,мекокитковците от Брюксел ги дали за строене на бежански лагери.Та какво сега Гугутку Борисов какво ще ни прави лагер за "*** гости".Значи така ще спира "бежанците" като ги събира от Турция в бежански лагери.Истината лъсна,браво ГУГУ
161
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За това ли отиде бе,поп Кръстьо
160
1
 
29
 
! Отговори
Нед преди 7 години
След такъв голям гаф и платените търлъци на Б.Б. мълчат като на.с.рани.Горкия от толкова лъжи вече се оплете.Ама до 2020 има евро пари ,дотогава ще стиска положението ,има какво да се краде.След това шапката и вие се оправяйте ,дето само му лижете подметките.Как от толкова навеждане 26г не хванахте дископатия бе, а от задни изпълнения хемороиди !!
159
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 7 години
борисOF
158
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩОМ ЩЕ СТРОИМ БЕЖАНСКИ ЦЕНТРОВЕ, ЗНАЧИ СЕ ПЛАНИРА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ОГРОМЕН ЛАГЕР.И СИГУРНО ЩЕ НИ ВЪРНАТ СТОТИНА ХИЛЯДИ ОБРАТНО.А КАК ЛЪЖЕХА - И ЮНКЕР И ПОЩЕНСКИЯТ ГЪЛЪБ.
157
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започнете да ги ликвидирате тихо. Без показност. Гладкоцево оръжие и преправено. Всичко да заминава по свинарници и кучкарници, така че нищо да не остава. Като започнат данамират трупове из София и сами ще се сетят.