Атентатите в Брюксел - серия от пропуски

Полицията имала информация за терористите, но не ги спряла
22 сеп 2016 20:56,
22
Атентатите в Брюксел - серия от пропуски
Снимка: Reuters

Белгийските власти са имали информация за всички участници в атентатите в Брюксел, твърди телевизия RTL в собствено журналистическо разследване. То бе излъчено по повод шест месеца от атаките, които се навършват днес.

При експлозиите на летището и в метрото загинаха 32-ма души, а 340 бяха ранени.
Журналистите посочват документи, според които участниците в атентатите са били известни на службите за сигурност, но липсата на координация между тях и на сътрудничество между органите на реда в ЕС, както и погрешни анализи на риска, са позволили на терористите да действат.

Още по темата

Шест месеца по-късно осем души са арестувани, включително един от преките извършители - мъжът с шапката от летището, идентифициран като Мохамед Абрини. Властите активно издирват и Осама Атар, братовчед на камикадзетата от летището и метрото Ибрахим и Халид Ел Бакрауи. Смята се, че той стои в дъното на нападенията и е бил техен ментор.

Гръцката полиция закъснява

Абделхамид Абауд, мозъкът на парижките атентати от ноември, е бил известен на службите като радикализиран ислямист от април 2012 г., твърди RTL Въпреки това той е могъл свободно да се движи из Европа. Пътувал е няколоко пъти до Сирия, включително да изведе малолетния си брат през Кьолн, за да го направи пропагандно оръжие на ИДИЛ като най-малкия джихадист.

През 2015 г. Абауд подготвя атентат в Белгия, когато в началото на годината клетката му във Вервие е разбита от полицията. Белгийците установяват, че в този момент той е в Атина, на път за Брюксел, но гръцките полицаи са прекалено бавни и той успява да избегне ареста. Абауд успява да се скрие и да организира терора в Париж, при който бяха избити 130 граждани и над 700 бяха ранени. Терористът с белгийско-мароканско гражданство бе убит от френските спецчасти три дни по-късно.

Французите не проверяват колата

Салах Абдеслам, единственият оцелял терорист от парижките атентати, успява да се скрие в Белгия, въпреки че е задържан за 35-минутна проверка в нощта на нападенията от френската полиция. Причината - тогава той още не е идентифициран като извършител. Колата, наета в Белгия, с която той помага на убийците в концертната зала "Батаклан", е проверена, сред като той вече е в Белгия. В жабката й намират документи, че тя е наета на негово име. Ползвайки мрежа от ятаци, Абдеслам успява да се крие 4 месеца в Брюксел, сменяйки множество квартири и участва в подготовката на ударите срещу белгийската столица.

Полицията е на крачка от ареста му още в първите дни сред Париж, но не може да атакува сградата, в която той се крие, защото по силата на закон не може да извършва обиски в тъмните часове от деня. Абдеслам успява да се измъкне от обсаденя дом докато десетки полицаи очакват да съмне, за да го заловят. Този закон вече е отменен.
Полицията е имала информация за радикализирането на 28-годишния французин от лятото на 2014 г., твърди RTL.

Но тя си е останала на ниво местен участък. Година по-късно полицията в Моленбек, където Абдеслам живее, изпраща доклад на федералната полиция, че мъжът поддържа връзки с джихадисти и другарство с Абдеслам, който вече е в списъка на най-издирваните в Европа. Документът остава без последствия - според журналистическото разследване, заради лоша организация и недобър анализ.

15 дни преди парижките атентати кметицата на Моленбек изпраща на федералната полиция списък с 80 лица, подозирани във връзки с ислямистите. Абауд и Абдеслам го оглавяват.

Абдеслам е арестуван в полицейска акция в Брюксел четири дни преди атентатите в белгийската столица. Той сътрудничи на следствието по парижките атентати, но когато вестта за атаките в Брюксел го настига, млъква. Екстрадиран е във Франция с европейска заповед за арест, за да отговаря за участието си в касапницата в Париж на 13 ноември.

Предсрочно освободени

Братята Ел Бакрауи, които се взривиха в Брюксел на 22 март, са били стари познайници на полицията. Те са предсрочно условно освободени от затвора през лятото на 2015 г., където излежават присъди за въоръжен грабеж и неподчинение на полицията. Според RTL единият е пуснат, защото е сътрудничал на психолозите, другият - за да не стане рецидивист.

Ибрахим Бакрауи е задължен да се явява в полицията всяка седмица и да не напуска страната. Няколко дни по-късно обаче той взема самолет за Турция и се присъединява към ИДИЛ в Сирия. Заловен е от турските власти на връщане към Европа. Белгийците са предупредени, но полицейският аташе в Истанбул е твърде бавен и терористът е експулсиран от турските власти в Европа, където следите му се губят след кацането на летището в Амстердам.

През октомври 2015 г.по-малкия брат Халид е задържан и разпитан, но по-късно освободен поради липса на доказателства. Той изчезва от радара на полицията до момента, в който се взриви в мотрисата на метрото на спирка "Маалбек".

Британският агент

Мъжът с шапката, заснет от камерите на брюкселското летище, заедно с двамата терористи, които се взривиха в залата за заминаващи пътници, се оказа Мохамед Абрини. Съсед е на Абдеслам в Моленбек. Информацията за радикализирането му е от 2015 г. През юли същата година сам се явява в участъка в Моленбек, за да даде обяснения по подозрения, че се е бил за ИДИЛ в Сирия. Версията му е че е пътувал само до Турция и то за почивка. В документите е посочил, че не изповядва никаква религия.

Защо не е задържан, след като е имало доказателства, че е поддържал контакти с джихадисти от ИДИЛ - журналистите от RTL нямат собствена вресия. Според тях е вероятно твърдението на американското списание "Тайм", че Абрини е бил таен информатор на британските служби и им е помагал по антитерористична линия.
Той е засечен на бензиностанция край Париж два дни преди атентатите да шофира кола, в която е Салам Абдеслам.

Белгийската полиция го залови в Брюксел 17 дни след атаките на летището и в метрото, през април 2016 г.  С лицев детектор той беше разпознат като третия участник в удара на летището. След взрива на двете бомби полицията откри на летището сака му, натъпкан с експлозиви и го проследи чрез камерите за видеонаблюдение как бяга от мястото преди да се скрие в града. Според една от версиите той е бил отхвърлен от взривната вълна на една от първите, избухнали бомби и не е успял да задейства своя детонатор. Сега Абрини е в затвора в Брюж в очакване на процес.

Днес се навършват шест месеца от атентатите на летището и в метрото в Брюксел. 32 души загинаха и 340 бяха ранени от взрива на три бомби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналото лято на гърците само това им е било на главата с цялата миграционна вълна, която тогава беше в пика си
5
1
 
12
 
! Отговори
Handel преди 7 години
Ами как да ги спрат бре? Нали е расистко, исламофобско, ксенофобско и какво ли не още (както каза баба Клинтъняга)?
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пичове от вчера.бг,бихте ли върналия стария изглед на сайта :)Много по готин беше и много по удобен за използване.Благодаря за вниманието !
3
0
 
14
 
! Отговори
GG преди 7 години
Няма мюсюлмани- няма проблеми, пропускът им е, че са напускали мароканци, тунизийци и каквато още *** има. Вместо да си гледат техните деца и хора и да е нормално всичко, товарят хората с данъци за наблщдения, техника, "интеграция", как не им стана ясно, че 3-4 поколения не се интегрират, следователно и идните няма... Без голям конфликт няма да стане, но дано го има...
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еми явно някои го е пазел за да не го хванат
1
1
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
Taka e.Infoto bez deistviya e bezpolezno.Kato shapkarite oficeri,koito ne vlizat v boi s poluciyata na ulicata.Teoriyata bez praktikata.Kadurnite kadri ne prieha.Podp.Kolev ne iskal shtangisti,a poslushni zakachalki na,koito kato plesnat i byagat.Vushishtavam se na car Cimeon,koito se e ograjdal samo sus sposobni i misleshti trezvo i BG na tri moreta.Eto tova lipsva!!!!Akciya!!!Drugoto ala bala..za dps,dost sushtata kuhnya..e,pozdravi ot EU,USA!