BG роми подлудиха Монтрьой – дават им общежития, те се цупят

Драмата започнала в средата на лятото и продължава до сега
23 сеп 2016 21:08,
108
BG роми подлудиха Монтрьой – дават им общежития, те се цупят
Ромите протестират пред кметството в Монтрьой. Снимка "Дейли мейл"

13 ромски семейства – български и румънски, буквално подлудиха френския град Монтрьой. Причината е, че трябва да бъдат изселени от нелегалния катун, който си спретнали в покрайнините му, а в същото време не приемат условията, които им предлага общината.

До това се стига след протести, продължили близо два месеца, шумът от които премина Ламанша и стигна до страниците на британското издание "Дейли мейл".

Именно британският ежедневник разказа и историята, която е успяла да разцепи жителите на Монтрьой.

На клетниците им се налага да спят на улицата, въпреки че сред тях има 19 деца, алармират активисти. От другата страна пък са жители на града, които не считат, че трябва да се съобразяват с хора, нарушаващи разпоредбите, строейки си нелегални катуни.

От няколко седмици ромите се ступват всеки ден пред стените на града и с викове настояват кмета Патрис Бесак да им намери алтернативни жилища. Обещани са им общежития, но те не ги одобряват, защото били далеч от града и децата им не можели да ходят на училище, допълват "Дейли Мейл".

Драмата е започнала в средата на лятото и продължава до сега.

"Правителството ни третира като кучета", жалва се една от потърпевшите, окичена в злато и цялата в татуси. Нейното най-малко дете е на 3 месеца. Мъжът й коментира от своя страна, че се страхува за себе си и семейството си, особено през нощта.

Друга ромска майка пък се притеснява, че децата й няма къде да се изкъпят, а ако не го направят, в училище се оплакват от тях, че миришат лошо.

По думите й репутацията на ромите там така или иначе е, че миришат, което я карало да се чувства дискриминирана. Други казват, че са готови да се преместят в каквито и да е жилища, дори и най-мизерни, но да са защитени от ксенофобски атаки.

Активисти за човешки права твърдят, че принудителното изселване на семейства от Монтрьой е част от надигаща се вълна от дискриминация и ксенофобия срещу ромското общество във Франция.

Справка показва, че броят на ромите в Източна Европа е нараснал до 12 милиона, като най-голяма част от тях живеят у нас, в Румъния, Словакия и Унгария. Във Франция през 2014 г. са преброени около 500 000 роми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 68Прав си,като се разпадне ЕС,всяка държава ще има законно право да ни ги върне,и ние отново ще станем 8000 000,урааа другари.Извън ЕС и с върнати ,,братя,,,,емигранти,,в Бг ще настъпи рая:-) :-) :-) Урааа другари.Напред към светлите бъднини:-) :-) :-)
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАСКОРО ЧЕТОХ, ЧЕ ВСЯКА ЕДНА ТРУДОЛЮБКА ОТ ТЕЗИ ПРИЯТЕЛИ СИ ИЗКАРВАЛА ПО 300-400 ЕВРО НА ДЕН ИЗ ВИЕНСКИТЕ ТРАМВАИ.
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СТИМУЛИРА ИЗНОСА НА ТАКИВА, ЗА ДА ПОДОБРЯТ ГЕНЕТИЧНИЯТ ФОНД НА ЕВРОПА.
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофили сега кефите ли че ще се разпада ЕС.Дааааа...кефете се сега като се разпадне тия и още едни 600 000такива от целия ЕС,ще ни ги върнат в Бг,
25
0
 
32
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Интегрирайте ги. Всичките ви ги отстъпваме - безплатно.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се радвайтеСкоро ще преизберат Саркози и той ще ни ги върне тия " подлудители"
23
1
 
11
 
! Отговори
до 59 преди 7 години
И в София се усети...Епицентъра е в Румъния - 6.1
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Варна кучетата току що се разлаяха- усетиха слабото земетресение в 2.12.
21
2
 
31
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
да изпратим всички наши гигани във ФАЩ,хак да им е!Те са нашето оръжие за масово поразяване!
20
0
 
13
 
! Отговори
Джилязку преди 7 години
Ох бабачкоо! Как че разглобиме Афеловата кула и жепешинията Марсе - Париж на Тегевету. Оня бе бръзия трен. Бая вдига да ви кажа. Возихме се Първа класа 2003 август месец
19
0
 
46
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Честито на печелившите!Сега е момента да ни покажат, на практика, не само на думи, как се интегрират тези хора. Може да понаучим нещо от франсетата, които за пръв път се сблъскват с проблема, който ние тъприм 25 години вече. Нямадае лошо, техния БХК или ФХК да подскаже как се интегрира , както подсказва и нанас тук, но там едва ли ще ги слушат.Вижте френската полиция, с лице към тях.У нас българската-с гръб, пази ги, сакън,дане стане нещо с тях, че са под закрила на закона..
18
12
 
9
 
! Отговори
злото се връща преди 7 години
Те ромите кой ли не им обещава. През Студената Война Запада ги учеше как да саботират по места. После Рашките ги учеха как да слагат на колене Българския народ и вместо за своите деца да отделя от залъка си за ромските. Нека сега да отидат във Франция да видят дали вървят мурафетите им и на Франсетата да видят на какво са ги учили.
17
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките хора, защо отвсякъде ги гонят?
16
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През Средновековието в Западна Европа е имало гонения срещу *** население и то се е преместило на изток. Сега е време да се върнат по напуснатите някога земи. Историческа справедливост!
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 38."Точно обратното. Повечето роми в България твърдят, че са българи.Като почнеш от Азис и свършиш с Анита Мейзер."Или като почнеш от Иван Костов и стигнеш до Ивайло Московски.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбиране, разбиране е нужно в случаят и интерграция! Това са древни гали още от римско време... За жалост французите не ценят древните народи и културните им особеноти и се отнасят с тях като с животни ако мога да цитирам една от потърпевшите... Предлагам утре всички задруждно да отидем в офиса на БХК и да направим плакати и след това да протестираме пред френското посолство.
13
0
 
48
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
"...пред стените на града"!? Абе това да не някакъв средновековен френски град с крепостни стени? Журналистът в час ли е?
12
1
 
66
 
! Отговори
ined преди 7 години
Абе нямат ли френски хелзинкски комитет да се самосезира, че тормозят ромите
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Франсетата се гощават с родна манджа...
10
1
 
54
 
! Отговори
Булгар преди 7 години
Айде,айде да не се правят франсетата били ги подлодили! Нашите роми са шведи и норвежци в сравнение с техните мароканци и алжирци! Който е ходил нататък ще ме разбере за кво говоря!