BG роми подлудиха Монтрьой – дават им общежития, те се цупят

Драмата започнала в средата на лятото и продължава до сега
23 сеп 2016 21:08,
108
BG роми подлудиха Монтрьой – дават им общежития, те се цупят
Ромите протестират пред кметството в Монтрьой. Снимка "Дейли мейл"

13 ромски семейства – български и румънски, буквално подлудиха френския град Монтрьой. Причината е, че трябва да бъдат изселени от нелегалния катун, който си спретнали в покрайнините му, а в същото време не приемат условията, които им предлага общината.

До това се стига след протести, продължили близо два месеца, шумът от които премина Ламанша и стигна до страниците на британското издание "Дейли мейл".

Именно британският ежедневник разказа и историята, която е успяла да разцепи жителите на Монтрьой.

На клетниците им се налага да спят на улицата, въпреки че сред тях има 19 деца, алармират активисти. От другата страна пък са жители на града, които не считат, че трябва да се съобразяват с хора, нарушаващи разпоредбите, строейки си нелегални катуни.

От няколко седмици ромите се ступват всеки ден пред стените на града и с викове настояват кмета Патрис Бесак да им намери алтернативни жилища. Обещани са им общежития, но те не ги одобряват, защото били далеч от града и децата им не можели да ходят на училище, допълват "Дейли Мейл".

Драмата е започнала в средата на лятото и продължава до сега.

"Правителството ни третира като кучета", жалва се една от потърпевшите, окичена в злато и цялата в татуси. Нейното най-малко дете е на 3 месеца. Мъжът й коментира от своя страна, че се страхува за себе си и семейството си, особено през нощта.

Друга ромска майка пък се притеснява, че децата й няма къде да се изкъпят, а ако не го направят, в училище се оплакват от тях, че миришат лошо.

По думите й репутацията на ромите там така или иначе е, че миришат, което я карало да се чувства дискриминирана. Други казват, че са готови да се преместят в каквито и да е жилища, дори и най-мизерни, но да са защитени от ксенофобски атаки.

Активисти за човешки права твърдят, че принудителното изселване на семейства от Монтрьой е част от надигаща се вълна от дискриминация и ксенофобия срещу ромското общество във Франция.

Справка показва, че броят на ромите в Източна Европа е нараснал до 12 милиона, като най-голяма част от тях живеят у нас, в Румъния, Словакия и Унгария. Във Франция през 2014 г. са преброени около 500 000 роми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
53
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Във Версайския дворец няма да искат, че ще им е много далеч на цигaнeтaта за училище :-DВиж, в Бульонския лес е перфектно за разпъване на катун.
8
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саркози да ги асимилира, техни деди са галите!
7
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Монтрьой ако искат, можем да им пратим още 10-20 хиляди от Варна. Ако тръгна по центъра с такава цел, още утре ще събера достатъчно волни пожертвования от признателното гражданство за чартърните полети до там. Само да кажат, че ги приемат и да посочат най-близкото летище!
6
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам т.нар. активисти дали си дават сметка какъв автогол си подготвят с тези си действия и това подучване... дискриминация, ксенофобия, училище.., тези думи са непознати за катунджиите. Атентатите ще отминат ама от тия Европа няма да се отърве. Този, който ги подучва сега се лъже ужасно ако мисли, че ще може да ги управлява.
5
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой по дяволите допусна популацията на рака да стигне толкова милиона?! Ако бяхме ги пратили на екскурзия в Германия преди 75 г, нямаше да имаме този проблем...
4
1
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе тея роми щом навсякъде не ги харесват,причината може и да е в тях а,кво ши кажете от хелзинския комитет,това просто съвпадение ли е,или може би както винаги, горките миролюбиви и почтителни роми са жестоко дискриминирани от варварите европейци
3
0
 
46
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
Да се изселват всичките там.
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромска му работа. И френска.
1
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитлер, къде си?