Оланд обеща да премахне мигрантския лагер в Кале

Досега избягваше темата, но през последните дни се зае с проблема
26 сеп 2016 13:07, Елка Василева
3
Оланд обеща да премахне мигрантския лагер в Кале
Франсоа Оланд. Снимка: архив, Reuters

Френският президент Франсоа Оланд, който посети вчера Кале за първи път, заяви, че огромният мигрантски лагер край града, известен като "Джунглата", където живеят между 7000 и 10 000 души, трябва да бъде премахнат, предаде Франс прес.

Френските власти няма да се задоволят с половинчати мерки, даде да се разбере Оланд и призова британското правителство да свърши своята част от работата. Голяма част от мигрантите, пристигнали от Сирия, Еритрея или Судан, искат да стигнат до Великобритания.

"Това, че Великобритания е взела суверенно решение, не я освобождава от задълженията й спрямо Франция", подчерта той, намеквайки за Brexit-а и за двустранния договор "Льо Туке", с които британският граничен контрол се измести в Кале.

В момента френската десница избира кандидата си на президентските избори догодина и използва темата за имиграцията, отправяйки множество нападки срещу политиката на социалистическото правителство на Оланд, отбелязва АФП.

Президентът дълго време избягваше деликатната тема за бежанците, но през последните дни се зае с проблема. В събота Оланд посети бежански център в Централна Франция.

Също като десния си опонент Никола Саркози, който направи визита в Кале миналата седмица, и Оланд не отиде в самия лагер "Джунглата". Хуманитарната ситуация в пренаселения лагер се влоши силно, а обитателите му все по-усилено се опитват да достигнат Великобритания въпреки опасностите. 12 мигранти загинаха в района от началото на годината. Петима от тях бяха блъснати от превозни средства в близост до пристанището.

Френското правителство вече обеща да премахне "Джунглата" преди началото на зимата и да разпредели обитателите на лагера в приемни центрове в цялата страна.

/БТА/


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тиквократ НА ЛЪВОВ МОСТ Е ПОДХОДЯЩОТой вече ще се нарича "refugee bridge".
1
1
 
1
 
! Отговори
Седера стинчо преди 5 години
Ухааа, ще има материал за решението на демографската криза у нас. Боко ще е доволен.