Пак за роуминга: Ще спират само предплатените карти

ЕС проверява дали загубите на телекомите не налагат вдигане на цените
26 сеп 2016 22:00,
15
Пак за роуминга: Ще спират само предплатените карти
Снимка: архив Reuters

Мобилните оператори ще могат да спират само предплатени карти, злоупотребяващи с евтиния роуминг. Това съобщи генералният директор на дирекция "Конект“ на Европейската комисия Роберто Виола пред парламентарната комисия по индустрия на Европейския парламент в Брюксел днес.

Още по темата

ЕС планира да изравни цените на роуминга в Европа с тези по вътрешните тарифи от юни 2017 г. За да предпази телекомите от клиенти, които купуват карти в държавите с по-ниски тарифи, за да говорят в скъпите, Еврокомисията предложи правила за "честна употреба“. Те предвиждат адресната регистрация да е водеща при достъпа да евтиния роуминг.

Виола съобщи пред евродепутатите, че мобилните оператори ще получат правото да прекъсват предплатените карти, ако установят, че се ползват основно в чужбина, с големи интервали и без значим вътрешен трафик.

За абонатите на телекомите, при които се установи основно роуминг, се предвижда да им бъде изпратен предупреждаващ SMS, но достъпът до услуги, гарантиран в плана им, няма да може да се спира. Мобилният оператор обаче може да се оплаче на регулатора, който ще има последната дума при спорове за "честната употреба“.

Според Еврокомисията телекомите трябва да бъдат защитени срещу източване от недобросъвестни клиенти след отпадане на роуминг таксите, тъй като разликите в цените в страните членки за една и съща услуга са повече от 10 пъти.

Еврокомисарят за цифровото общество Гюнтер Йотингер съобщи преди дни, че разликата в цените между Латвия и Ирландия е 6,5 пъти, а между Латвия и Франция – 5-кратна.
Това би фалирало латвийските оператори за броени дни, тъй като те трябва да платят съответно на ирландския или на френския си партньор разликата, изговорена от техни клиенти.

За да предотврати такива случаи Еврокомисията предлага достъпът до евтиния роуминг да се върже за адресната регистрация, като потребителят бъде задължени да прави "значителен вътрешен трафик“, да се логва често в мрежата на оператора на SIM-картата и да не ползва множество карти за роуминг.

Виола обясни, че в някои страни за сключване на абонаментен план, се изисква документ за самоличност, в други – местната регистрация ще се доказва с кредитна карта.
Нарушителите ще бъдат санкционирани с допълнителни такси, които ще им бъдат начислявани от телекомите. Еврокомисията предлага те да са до € 0,04/мин за разговори, €0,01/SMS и €8,50/GB интернет.

Шефът на дирекцията, която е автор на предложението за "честна употреба“ поясни на депутатите, че след отпадането на сегашните такси за роуминг, обикновените потребители с абонаментен план ще получат автоматичен достъп до евтините разговори от чужбина.  При продължително пребиваване в чужбина, те ще бъдат предупреждавани със съобщение, че нарушават правилата. Клиентът ще може да обжалва решението, както и да се оплаче на регулаторния орган. Достъпът му до мобилни услуги обаче няма да може да бъде прекъсван.

Дългосрочно командированите, студентите и стипендиантите на програма "Еразъм“ ще могат да доказват пред телекома с документи, че са "свързани със страната“, в която пребивават, и да ползват телефоните си в роуминг, без да бъдат санкционирани.

Същевременно Европейската комисия очаква телекомите да загубят 5% от сегашните си печалби при отпадането на роуминга. Според Виола е необходимо да се направи проучване дали спадането на приходите налага да се увеличат вътрешните тарифи, за да могат те да продължат да правят инвестиции в мобилните мрежи, както и да не се отказват от предлагането на евтиния роуминг.

Правилата за "честна употреба“ позволяват на мобилните оператори да не предлагат роуминга на вътрешната цена, ако докажат, че той е икономически неизгоден за тях. Досегашните изчисления на Еврокомисията показват, че ако сегашните модели на пътуване на европейците се запазят, всички оператори ще могат да предложат на клиентите си евтиния роуминг.

В началото на месеца Европейската комисия предложи евтиният роуминг да може да се ползва само по 90 дни годишно. Три дни по-късно председателят ѝ Жан-Клод Юнкер го изтегли като "не достатъчно добро“ и "нуждаещо се от преработка“. Миналата седмица Комисията предложи неограничен достъп до услугата като времетраене и обем, но го обвърза с адресната регистрация на клиентите.

Средният европеец пътува средно по 12 дни годишно в друга страна от ЕС. 0,1% от излизанията в чужбина са за повече от 90 дни годишно, по данни на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
9
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
А след като цените за терминиране (разходите за пренос на глас/данни през мрежите на други оператори) се изравниха в ЕС защо, когато съм в роуминг моя оператор ще заплаща тарифата на оператора, който ползвам в чужбина? Работата на ЕК както и на всяко друго правителство по света е да осигури печалба на определени корпорации, които инвестират в политическото му бъдеще. Ако французин използва българска СИМ във Франция, разбира се, че трябва да го глобят, но ако аз си ползвам СИМ във Франция защо?
12
10
 
5
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 7А на метро возите ли се, по магистрала караге ли, вода от чешмата пиете ли, кучето в новата градинка разхождате ли. Противно на очакванията ви това не са подаръци от ГЕРБ, а подобрения в качеството на живот на българина, постигнати единствено с европейските пари
11
3
 
16
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 7 години
За пореден път разбирам,че Евросъюза е създаден да гарантира ниво на печалба на корпорациите и монополистите.
10
0
 
3
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
До Анонимен 8Да охераторите саогати обаче ЕК нищо не може да им каже, защото освен евтин роуминг обещава и 5G мрежа до 2025г, а тя няма как да стане без инвестиции, така че основното право на потребителя е да плащасъс или без Евросъюза
9
0
 
2
 
! Отговори
pedro преди 7 години
Цените в ЕС ще паднат вероятно, защото въпреки правилата за "честното" ползване ще има много хора (предимно бизнес), които ще заобиколят правилата. Бай *** само чака да дойдат да му предложат пари за карти на негово име. Или фиктивна местна фирма може да купи пакети с карти, които после да си се ползват в ЕС.
8
0
 
17
 
! Отговори
поредната глупост преди 7 години
Поредната тъпотия на ЕК! Ще е по-лесно, ако се изравнят цените във всички страни. Кой и как ще тълкува и прилага правилата за "честна игра"!? И дали в цялата патаклама операторите няма да се изхитрят да закриват телефони и да си присвояват сумите по сметките им в своя изгода...!?Какво означава "съществен трафик" в странат-първоизточник? Аз искам да съм свободен човек и да мога говоря когато и колкото си искам, а не колкото иска ЕК или оператора!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към мобилните оператори жал и състрадание да нямате - те така или иначе са неимоверно богати, бълха ги ухапала с тези нови разпоредби за роуминга, те си избиват печалбата за има няма 1 ден в месеца, хич не ги бърка че роуминга ще поевтинее. Обаче съм сигурен, че ще измислян нещо ново, за да доят абонатите, някаква дупчица в закона и пак ще дебелеят и забогатяват на наш гръб. Говорете си спокойно а като ви пратят тоя SMS предупредителен, просто SIM картата на *** и край.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С каквото и да хванат евробюрократите, накрая все излиза гойно. Проверено за 10 години членство в ЕС.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги съм казвал - вместо да изравнява роуминга ЕС трябваше първо да изравни минималната работна заплата и пенсия. Това е едно от условията за оцеляването му. Но очевидно брюкселска чиновническа клика е толкова заслепена от алчност, клерикализъм и високомерие, че е загубила преценка за ситуацията и представа за реалността.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някои турскоговорящи роми от 2-3 села на Делиормана имат по 50 карти за телефонни измами на турски бизнесмени. Парите се внасят в банкови сметки. Имат 3-4 етажни къщи. Ако стане фал и унищожават картата. Не работят, 24 часа мислят за телефонни измами. Понеже се прочуха с Бг карти и вече "работят" с румънски. Имат квартири за тази работа в Гюргево-Румъния. Данъци няма, никой "копче" не може да им каже.
3
7
 
2
 
! Отговори
Много чело преди 7 години
До Анонимен2Новите ще са по-евтини и на вътрешна българска тарифа ще може да се говори в Англия например, практически безплатно
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕ ПРЕДПЛАТЕНИ КАРТИ МОЖЕ ДА СИ КУПИШ НА ВСЯКО КЬОШЕ ОТ КАЛОТИНА НАВЪН И ТО ЗА НЯКОЛКО ЕВРО С РОУМИНГ ЗА 15 ЦЕНТА НА МИНУТА.
1
1
 
31
 
! Отговори
agori преди 7 години
ще го измислят те няма да оставят кокала.