Унгария приема с отворени обятия... богати китайци

Схемата "облигации за пребиваване" е привлякла хиляди досега
6 окт 2016 21:12, Елка Василева
37
Унгария приема с отворени обятия... богати китайци
Ян Дин пред китайски търговски център в Будапеща. Снимка: Reuters

Премиерът Виктор Орбан е известен с откритата си враждебност към мигрантите и е издигнал гранични ограждения с бодлива тел, за да ги държи настрана, но в същото време дискретно е отворил вратите на Унгария за чужденци, които са достатъчно богати да си платят за престоя в страната, пише Ройтерс.

Лансираната през 2013 г. схема "облигации за пребиваване" е привлякла хиляди заможни китайци, които охотно се радват на чистия въздух, възможностите за образование и по-спокойното темпо на живот, които Европа предлага. А за разлика от бежанците, които се спасяват от конфликти в Близкия изток, тези имигранти се чувстват съвсем добре дошли.

"Това е успешна схема, защото носи пари в страната и нито стотинка не я напуска", каза Орбан в понеделник в парламента в отговор на питания на депутати от опозицията.

Ян Дин е пристигнал в Будапеща с жена си и дъщеря си през април 2015 г. Той е типичен представител на близо 10-те хиляди китайци, които са се настанили в Унгария по тази схема.

Роденият в Пекин Дин продал наследен от родителите си имот и купил облигация на стойност 300 000 евро, която дава на него и семейството му право на пет години престой в Унгария, която е член на Европейския съюз.

"Не дойдох заради себе си, а само за образованието на дъщеря си, за нейното бъдеще", каза той на Ройтерс чрез преводач.

Дъщеря му Сюе Ер сега е записана в местно училище и говори малко унгарски. Тя е била топло посрещната от учителите и администраторите, които са направили всичко възможно да й помогнат да се приспособи, каза Дин.

"В Китай икономиката бързо се развива, но има силно замърсяване на въздуха, а градовете се разрастват толкова бързо, че човек не може да получи образованието, което иска за детето си", каза той.

Дин каза, че иска да спести на дъщеря си огромното съревнование между учениците в Китай, което той обяснява с големите паралелки. В Унгария паралелките обикновено са по 25 ученици, което според Дин е много малко по китайските норми.

Участниците в схемата за престой в Унгария трябва да заделят пари не само за облигацията, но и за тлъстата комисионна от 50 000 евро за агенцията, която обработва молбата им. Когато обаче срокът на облигацията им изтече след пет години, те получават обратно своите 300 000 евро и запазват правото си на пребиваване в Унгария.

Още няколко страни от ЕС имат подобни схеми, но унгарската е една от най-евтините и предлага незабавно права на пребиваване.

Разпънатият червен килим за тези заможни чужденци, които в огромното си мнозинство са китайци според официалната статистика, е в рязък контраст с хулите, с които Орбан засипва стотиците хиляди мигранти, избягали в Европа през последната година, повечето от Сирия, Ирак и Афганистан.

Орбан казва, че тези мигранти, които в мнозинството си са мюсюлмани, представляват заплаха за сигурността на Европа и християнската цивилизация.

Той успешно лобира за това унгарците да отхвърлят на референдум на 2 октомври предлаганите от ЕС мигрантски квоти за страните членки. Избирателната активност бе твърде ниска, за да бъде резултатът валиден, но Орбан не дава признаци за компромис по отказа си да приема мигранти.

Дин отхвърля всякакво сравнение между мигрантите, които сега са държани извън Унгария от новите погранични ограждения, и купувачи на облигации като него.

"Положението на китайските имигранти е съвсем различно. Те имат спестявания, имоти в Китай, следователно имат очаквания. Това е различна демографска група", каза той.

"Съмнявам се, че унгарското правителство или общество не виждат разликата. Тук нещата са положителни за нас, не се случва нищо отрицателно", каза Дин.

Мнозина от китайските купувачи на облигации имат предприемачески опит и въодушевено търсят нови възможности за инвестиране. Дин е съосновател на компания за съвети на новопристигащи как да инвестират парите си в Унгария и другаде.

"Искаме да изнасяме унгарска технология и добри решения в Китай", каза бизнеспартньорът на Дин - Чжан Цзинцзюн. Той добави, че новопристигналите са вдъхнали нов живот в търговските връзки между Унгария и Китай, който е втората по големина световна икономика.

"Тук съм от 20 години. Минахме по обичайния път - дрехи, обувки, и сме много навътре в този бизнес. С новите хора идват нови идеи. Тук парите просто са на разположение и трябва само да ги впрегнем в работа", каза той.

Неотдавна Дин разведе две новопристигнали двойки в сграда в Будапеща край Дунава, където китайски фирми имат офиси, за да проучат възможности за инвестиране.

Сред разгледаните компании е Окситри, която продава бързорастящо дърво, развито с биотехнология за нуждите на индустрията и енергетиката.

Ван Минцзюн е пристигнал в Унгария през февруари от Гуанчжоу, един от най-големите градове в Китай, където е продавал аудиосистеми. Той е оптимист за бизнес перспективите си. "Щом опозная местния пазар, мога да продължа (с продажбата на аудиосистеми). Ако не, ще инвестирам в нещо друго", каза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Унгариякитайци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
шекелджии преди 7 години
Василева, спрете се вече. Позор!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е пореден калпав опит за омаскаряване на един качествен политик, който мисли за страната си. Само дето никой не се връзва на подобна жалка пропаганда.
12
0
 
9
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Орбан знае какви да допуска до страната си - работливи и съвестни хора, а не ***, за разлика от Вулгаристан, Ингилистан, Жабаристан, Швабистан и останалите!
11
0
 
2
 
! Отговори
Да се гледа в бъдеще преди 7 години
ДО 28 АНОНИМКА ! Ще си чукат главите . Да не стане като Меркел с мигрантите . Защото този и семейството му няма да си кажат истинските цели , както ги казват мигрантите . Ще стане като в Америка цели китайски квартали и дори градове . А за малка държава спрямо Америка това ще е пагубно . Тук няма забрана за развъждане на китайчета както в Китай !!! Не мислят какво ги чака после. Да те завладее умен бизнесмен е по-възможно отколкото *** емигрант ! И ще има робство - яко да служат на китаеца .
10
4
 
8
 
! Отговори
Aнонимка преди 7 години
Това е президент на народа си а не като другите пионки на ЕС , хвала на неговата предвидливост и находчивост и така с богатите инвеститори прави богати и своя народ.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Унгария, като изключим изключително трезвата политика спрямо "бежанците", се показа и като далновиден икономически играч. Описаното в статията е чужда инвестиция, но не тази, която сме свикнали да виждаме - изкупуване на безценица и разорени граждани, а става дума за хора, които са дошли с парите си и влизат директно в оборот.
8
1
 
13
 
! Отговори
николай преди 7 години
"За разлика от бежанците които се спасяват от конфликти", помиярското журналистическо съсловие е уникално.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан е стара лисица и е истински държавник, който не съсипва а защитава държавата си нещо което нашите държавници не правят. Едно голямо БРАВО за него. Унгария ни мина а ние дишаме праха и.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жълтата раса ще превземе света.Казано е.
5
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайците са чести, чисти и трудолюбиви хора. Не създават проблеми, не искат привилегии. След тях никога не е оставало такова сметище като на остров Лесбос от съседната статия например. Добре дошли са, да идват колкото искат!
4
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО ДОБРЕ ЧАЙНА ТАУН ОТКОЛКОТО МАЛЪК БАГДАД.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами китайската култура е за предпочитане. Не всичко е пари. Китайците са трудолюбиви и скромни. Какво общо има с бежанците?
2
2
 
11
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 7 години
Орбане ела в Димитровград на пазара да видиш само ела...
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то и у нас е така,има китайска диаспора от няколко хиляди които инвестират и работят и не чакат някой да ги дундурка само защото са будисти.