Самолети едва не се сблъскаха на летището в Брюксел

Не се уточнява благодарение на чии реакции ударът е бил избегнат
13 окт 2016 11:00,
11
Самолети едва не се сблъскаха на летището в Брюксел
Снимка: Reuters, архив

Два самолета, пълни с пътници, са избегнали катастрофа на летището в Брюксел, съобщиха местни медии, като се позоваха на официално потвърдена информация, цитирана от БТА.

Във вечерните часове на 5 октомври се стигнало до опасно сближаване на излитащ и кацащ самолет. Едната машина била вече на изпълнителния старт (точката на начало на засилването за излитане), докато втората е изпълнявала заход за кацане на друга писта.

Двете писти се пресичат под ъгъл, като едновременното изпълнение на излитане и кацане, както в случая, би довело неминуемо до сблъсък.

Води се разследване какво е наложило авиодиспечерите да насочат самолетите по този начин. Не се уточнява благодарение на чии реакции катастрофата е била избегната.

В инцидента са били замесени самолет "Ембраер 195", изпълняващ полет на "Луфтханза" и Еърбъс А320 на "Еър Лингъс". Двете машини общо разполагат с около 200 места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това летище е денонощно претоварено с излитащи и кацащи самолети.Виждал съм по 3-4 подредени във въздуха за кацане.Излитащите също са в постоянна върволица от няколко минути.Напълно нормално е да се получи подобен инцидент! Свалям шапка на диспечерите, които успяват да се справят с подобна екстремна обстановка! И дано Господ не допусне някакъв катаклизъм, свързан със загуба на хора с тези самолети!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нещо за религията на диспечера?
7
0
 
2
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
В понеделник пътувам за там, ще им скъсам ушите.
6
4
 
2
 
! Отговори
тя преди 7 години
Да са се блъснали , много ме еня!
5
2
 
4
 
! Отговори
да да преди 7 години
Пълни глупости преписвате днес, "едва не се сблсъскали". Единият бил на старта, другият кацал, пистите са по 3 километра дълги, пресичали се в участък от 50тина метра. Да искаш не можеш да ги сблъскаш! Факт, че такава ситуация не трябва да се допуска, защото се класифицира като опасна и за това и се разследва, ама чак пък неиминуем сблъсък и разминаване на косъм...
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или е карал със загасени ламби или не са му сложили зимните гуми!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хвала на капитаните,спасили са много човешки животи!Иначе за белгийците и организацията им,каквото и да кажем,все ще е малко.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма вариант машините да разполагат ОБЩО с 200 места. Само Airbus A320 има повече пасажерски места. Друг е въпросът ако пасажерите на тези два рейса са били общо 200 човека.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белгийска му работа.Може би някой пак е бил кьор-кютук пиян на работа.