ЕС пуска формуляр за връщане на мигранти

Ситуацията е много крехка в Италия, Гърция и България
14 окт 2016 08:05,
20
ЕС пуска формуляр за връщане на мигранти
Снимка: Reuters, архив

"Положението с миграцията в ЕС е много по-добро в сравнение с миналата година, но ситуацията е твърде крехка в Италия, Гърция и България". Това заяви еврокомисарят по миграцшята Димитрис Аврамопулос след завършилото късно снощи в Люксембург заседание на вътрешните министри от ЕС. То беше почти изцяло посветено на миграционната криза.

Още по темата

Аврамопулос поясни, че тези страни "трябва да се справят с голям брой молби за убежшще, да връщат незаконни имигранти и да интегрират бежанци" и увери, че те ще бъдат подпомагани, за да се справят.
Европейският съюз ще смени формуляра, с който връща у дома им нелегални имигранти, които нямат право да останат.

Новото тескере ще замени използваното от 1994 г., което не се приема от много страни, които трябва да вземат обратно свои граждани. С него ще бъдат снабдявани хора, които нямат лични документи и за които е установено, че нямат или са загубшли правото си на престой в ЕС.

"Нека да е ясно - отези, които са влезли в ЕС нелегално, ще бъдат върнати", заяви Аврамопулос в Люксембург.
Освен, че ще е еднакъв за всички страни, новият документ ще е и по-добре защитен от фалшификации и подправяне. Издаването му ще е безплатно.

Към личните данни и снимка на притежателя, документът ще съдържа и информация кога е влязъл в ЕС и е напуснал територията му. Документът ще е валиден само за едно пътеване и в него ще се указва и часа, до който той важи.

"Връщанията ще започнат скоро", обища еврокомисарят Аврамопулос, визирайки държави в Африка като Мали и Сенегал, с които Брюксел води в момента интензивни преговори за реадмисия.

Формулярът е част от Европейската програма за връщане, която трябва да ускори екстрадицията на нелегални имигранти. През 2014 г. под 40% чужденците, на които е наредено да напуснат ЕС, не са го сторили.

Според разбирането на ЕС един от най-ефективните начини да се обезкуражат потенциални нови имигранти е тези, които нямат право да останат, да бъдат връщани систематично, вместо доброволно или принудително.

Министрите посветиха почти целия следобед на изпълнението на квотите за презаселване, които бяха приети точни преди година. За 12 месеца от Гърция и Италия в други страни от ЕС са прехвърлени 5953 от договорените 160 000 бежанци. Някои държави като Полша и Унгария не са приели дори по 1 човек. България е взела 21 от Гърция.

Словашкият вътрешен министър Роберт Калиняк съобщи, че Словакия като временен председател на ЕС подготвя списък от дейности, които страните, нежелаещи да приемат бежанци, могат да извършват за справяне с миграционната криза. Той ще материализира лансираната преди месец концепция на страните от Вишеграската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) за "гъвкава солидарност" вместо общи задължения за всички. Така страни, които не искат квоти, ще могат да компенсират с повече граничари и пари за охраната на външната граница например, а тези, които приемат бежанци, ще бъдат освободени от други общи ангажименти.

Миналата седмица гъвкавата солидарност беше подкрепена от най-голямата група в Европейския парламент - на ЕНП.

"Ние имаме обща цел, но начините да я постигнем са повече от едшн", каза Калиняк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: есЕвропакартамигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
До № 8 преди 7 години
Абсолютно си точен, затова искат поколението учило и работило при соца да се изчисти и тогава незаконно забогателите ще си харчат народните пари на воля и никой не ще ги укорява!
15
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 години
Защо ги приехте бе? Не може Европа да приеме цялата беднотия на Света!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незаконно пресеклият границата е престъпник и като такъв трябва да го третират. За останалите, които идват по легален път и тръсят препитание, да се приложи строга селекция - многоженците нямат право да пребивават в държави, където е забранено. Семейства с малолетни съпруги не могат да пребивават в нашите държави, където законът забранява това. Идентитетът на тези хора ще се запази в страни с подподящо за тях законодателство.
13
3
 
7
 
! Отговори
негрите преди 7 години
не могят да четат, дреме им за вашия уникален защитен формуляр. Най много да си избършат дирника с него!
12
0
 
10
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Ей, ама не може да ви се угоди. Досега беше защо не връщате имигрантите, сега - защо ги връщате с формуляр. Поискахте и хората решават проблема.
11
2
 
30
 
! Отговори
gtf преди 7 години
"тези, които са влезли в ЕС нелегално, ще бъдат върнати" - значи всичките.
10
1
 
26
 
! Отговори
чиче преди 7 години
формуляра ще е на немски - нали меркелица ги покани,защо ни ги пробутва сега.Искала солидарност,ама ние сме най-бедните в ЕС,защо тогава няма солидарност. Да си ги държат *** в Германия и Швеция,да им подобряват генофонда
9
3
 
5
 
! Отговори
Симо преди 7 години
До 8 .Като си комунист защо си АНОНИМЕН бре?????? Вие трябва да сте горд и щастлив.
8
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нека да е ясно - тези, които са влезли в ЕС нелегално, ще бъдат върнати", заяви Аврамопулос в Люксембург. Някой може ли да ми обясни колко души влязоха легално в ЕС, че нещо не разбирам....
7
0
 
35
 
! Отговори
Българина преди 7 години
От формуляр на формуляр ще има аллах акбар
6
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
незнам за емигрантите . но селяни моля ви отидете си по родните места тук вече няма място .от днес вдигам наема на апартамента от 500 на 800 след месец на 1000 да еидя как ще седите тук ..
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката - двама доктори на науките. Може да ни ги пратят за попълване на щата в БАН.
4
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова много правописни грешки в една статия... Какъв професионализъм, какви журналисти...
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е взела 21 от ГърцияИ ТЕ ИСКАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи ще ги караме с кораби до ЕС, а ще ги връщаме с формуляри. Браво на учената глава, която го е измислила!
1
1
 
56
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Методът на средните ги знаем. Колко добро е положението на пенсионер с 168 лева и такъв с 800 лева? Средно 484 което е само два пъти по зле от 800, но всъщност е 4.7 пъти по зле. Тук се напълнихме с нехора, иначе ес бил добре. Ние не сме добре, значи не сме в ес, ами да го официализираме с един референдум тогава. Да ви е а май ката ли мерна