Всичко си беше наред – докато пристигнаха ромите от България!

Как германският град Дуисбург прогонва мургавите ни събратя
25 окт 2016 14:07, Елка Василева
176
Всичко си беше наред – докато пристигнаха ромите от България!
Снимка: Дойче веле

"На драго сърце бих приел двойно повече сирийци, ако в замяна можех да се отърва от няколко източноевропейци", казва кметът на Дуисбург по адрес на ромите от България и Румъния. Градът вече е намерил начин да ги прогони.

Дуисбургският квартал Марксло със сигурност не е сред най-добрите места за живеене в Германия. Това пише германският вестник "Ди Велт" в началото на обширен репортаж, озаглавен "Безскрупулните методи на Дуисбург срещу ромите", цитиран от Дойче веле.

Авторът Щефан Лаурин разказва, че преди в тази част на Дуисбург са живели предимно турски гастарбайтери и техните семейства. Днес обаче в града се заселват все повече български и румънски роми. "Тук всичко си беше наред - до момента, когато пристигнаха ромите", оплаква се пред репортера един възрастен турчин, който е в Германия от 35 години.

Междувременно в Дуисбург живеят около 13 000 роми от България и Румъния. Много от тях - в квартал Марксло. "Те разрушиха напълно двора на къщата на Хенриетенщрасе №7", разказва възрастният турчин. А преди броени седмици градските служби източили над 100 литра старо моторно масло от отточната тръба на сградата.

Изхвърлени на улицата

Няколко метра по-нататък, на Хагедорнщрасе, местните власти опразнили две къщи, тъй като пребиваването в тях било твърде опасно. Кабелите били прекарани толкова хаотично, че всеки момент в къщата можело да избухне пожар. От репортажа на "Ди Велт" научаваме, че градските власти вече са опразнили поне десет къщи и две жилища, които са били обитавани от български и румънски роми. Пребиваването в тези сгради било опасно за живота, гласи аргументът на Дуисбург.

Още по темата

През последните дни подходът на градските власти предизвиква все повече критики. "Със сигурност много сгради са наистина опасни, но не можеш да решиш проблема, като просто изхвърлиш хората на улицата", възмущава се пастор Оливер от католическата черква в Марксло.

Междувременно Социалният център към църквата е подслонил едно от семействата, които са били изгонени от квартирата си в началото на месеца. "Българите ми разказаха, че са опразнили къщата им посред нощ. Изведнъж се оказали на улицата, заедно с малките си деца", казва пасторът пред "Ди Велт".

"Всеки един човек - независимо от коя държава идва - е длъжен сам да си намери жилище. Ние правим много в името на интеграцията, но не желаем и няма да разработваме жилищен план за тези хора", гласи красноречивият коментар на кмета на Дуисбург Зьорен Линк.

Според местен политик от Дуисбург, пожелал анонимност, кметът искал просто да накара българите и румънците да се почувстват неуютно в града и да го напуснат, пише "Ди Велт" и припомня, че през миналата година, по време на една конференция, посветена на бежанския проблем, Линк казал следното: "На драго сърце бих приел двойно повече сирийци, ако в замяна можех да се отърва от няколко източноевропейци". Явно това послание вече е стигнало до градските власти, коментира изданието.

Авторът на статията отправя поглед и към близкия Дортмунд, който също се бори с проблема с мизерните сгради, населявани от български и румънски роми. И там тристайни жилища били обитавани от по 9 души, които плащали по 100 евро на легло. Или по-точно - на матрак. Градът опразнил опасните сгради, но не оставил хората на улицата. Властите откупили къщите, ремонтирали ги и ги отдали под наем - отчасти на български и румънски роми, пише авторът на статията.

"Като в румънски гета"

На темата обръщат внимание и други германски медии. "ВАЦ" посочва, че редица свидетели на опразването на жилища и къщи в Дуисбург са подали оплаквания заради грубия подход на силите на реда, които извеждали хората от квартирите им посред нощ.

А "Хъфингтън Пост" цитира едно скорошно изказване на Торстен Клуте, държавен секретар по въпросите на интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, който коментира ситуацията в дуисбургския Марксло така: "В този квартал някои хора живеят като в румънски гета".

Във форумите под статиите по темата откриваме многобройни коментари на читатели. "Мислех си, че ромите нямат право на престой в Германия, защото не идват от региони, където се води война", пише читател на "Фокус".

Друг коментиращ разяснява, че българските и румънските роми са граждани на държави-членки на ЕС, което им дава пълното право на свободно придвижване в Общността.

"По телевизията показаха как си изхвърлят боклука директно на улицата. От прозореца! Явно изисква големи усилия да се разходиш до кофата за боклук", възмущава се друг читател.

А човек, коментиращ под името Армин Пойкер, пише: "Разбирам, че тази народностна група не е особено обичана. Но пък да предпочетеш сирийци вместо източноевропейци ми се струва малко обезпокоително".

Друг читател смята, че ромите идват най-вече заради социалните плащания: "В Германия човек много лесно може да вземе детски надбавки дори за деца, които не съществуват. В Румъния например можеш да си изкараш фалшив акт за раждане срещу 1 400 евро".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: германияромидуисбург
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
12
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
И в България всичко си беше наред - докато не пристигнаха т.нар. "роми"!Забележете - турчин от Германия се оплаква от т.нар. "роми" от България.Жалко за Европа...
117
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Romite sa super hora na ni koi ne precat ydat piyat i se veselyat a siryzite sa noj sas 5 ostryeta ne ka romite da si dodat za bg pak ni da im pratim sicki emigranti ot syrya i afganistan da gi vidya sled 20 godini
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ee take zemeti siryzi da vidite ot kade izgryva slanceto
115
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** са разказали играта на германците. А интегрират ги де! Нали все акъл и давате как трябва ние да ги интегрираме.
114
0
 
2
 
! Отговори
Джанго и Зе преди 7 години
Алоу, от Дортмунт, да ми го хапнеш или както казва Асан- ХАС МЕ ПЕЛЕ, ДОРТМУНТ!
113
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, нацисти, защо гоните хората бе? Ми ще ги интегрирате! Нали нас ни принуждавате да интегрираме идилци, талибани, муджахидини и бокохарамци, А ВИЕ С ЕДНИ КРОТКИ И МИРНИ ХОРИЦА СЕ ДЪРЖИТЕ, ГАЧЕ ЛИ СА ЕВРЕИ.
112
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
13 000 ли само? Имаме още, ще ви ги пратим.
111
0
 
3
 
! Отговори
без визи преди 7 години
До от Дортмундспокойно, западноевропейски гастер.бай.тер, вече се договорихме с кмета на бург Дуй и опаковаме багажа на 35 хиляди още по-мур-гави сирийци. в планински Дорт колко искате - да знае сюлиман колко пакистанци да подгони бягане с препятствия през храстите
110
1
 
12
 
! Отговори
маймуната преди 7 години
"Мислех си, че ромите нямат право на престой в Германия, защото не идват от региони, където се води война"...Опитайте се да ги устроите някак си,все пак това са хора като всички други.Само не правете отново грешката да ги депортирате в концлагери като БГ.
109
1
 
16
 
! Отговори
маймуната преди 7 години
Нямате никакво право да отказвате свободното придвижване на гражданите на страните които са членки на Европейския сьюз.Както свободно германците идват и се заселват по българските земи(онзи ден една германка обяви,че в БГ живее като принцеса),така и ние можем да избираме къде да живеем.
108
3
 
17
 
! Отговори
Георгиева ДЕ преди 7 години
Имаше специално предаване, излъчено по RTL........ УЖАС! Досрамя ме,че съм българка.... Красиви къщи, с всички удобства за живеене, с уреди и мебели,които за дни се превърнаха в гледка,подобна в ц*********ските махали....И турците, живеещи наоколо бяха потресени, за германците просто НЕ коментирам! НЕ РАЗБИРАМ обаче злобните коментари по -долу!Значи за германците е добре да им рушат добре поддържани квартали в градовете, а за в България това не е хубаво.....Затова всичко е на тоя хал!
107
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЯХ ГОСТ В НЕГОЛЯМ ГЕРМАНСКИ ГРАД.ДОМАКИНИТЕ ЖИВЕЯТ В ТРИЕТАЖЕН БЛОК, ВЕЧЕРТА СЪСЕДИТЕ СИ НАПРАВИХА ЕКШЪН/ТЕ БЯХА НАСТАНЕНИ ОТ ОБЩИНАТА/, А НА ДРУГИЯ ДЕН БАГАЖА ИМ БЕШЕ ПРЕД ВХОДА- САМО ЗАКОНИ ЕДНАКВО ВАЛИДНИ ЗА ВСИЧКИ ЩЕ НИ УПРАВИ И НАС, А ЦИГОЙГЕН- ТАМ ВЕЧЕ .......СЛОЖНО Е ЗА ПРЕДВИЖДАНЕ.
106
1
 
30
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Направо съм смаян какво ли е станало та наведените ни драскачи поместват подобна статия . Ние всеки ден пишем в нета ,че са паразiти ,но нали е "демокрация" ни трият ли трият ,а когато това го кажат от еди къде си следва цЕла статия . Как така не ги ли е страх от гнева на БКХ ,че нарушават душевния покой на тези *** двуноги.
105
3
 
29
 
! Отговори
Жокера преди 7 години
Драги ми немци ако не успеете да ги "хинтигрирати "ромитиии .....вземете отворете една история и прочетете раздела около втората световна има един чичко с малки мустачки.Той е успял да ги хинтигрира и ромите и другите алчни сороосчета заради който сега страда цяла Европа ами много лошо объркал с Руснаците и неуспял с хинтиграцията!
104
2
 
52
 
! Отговори
ined преди 7 години
Крайно време е да се осъзнаят, че мястото на тоя етнос не е в Европа - да го връщат в Индия - там между над милиард себеподобни нашите даже няма да ги забележат.
103
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До сайтаНа френски е les ciganes. На англисйки е gypsy, което е изкривено произношение на "египтяни" (първоначално са ги мислели за такива).Доколкото разбрах думата "роми" са я измислили преди не повече от 20 години.
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pravilno marsch ot brd tranzia i bg no *** trabvat sa glasoge na vs isbori bo dchte stane ziganska darjava i bg mutri dr schte saminat koi na kadeto ima badeschte dohodi pi dobri ot bg pravilno
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече доло амуджите нямат покрив над главиите като падне парада и *** да ги пращат надолу към иран ирак сирия там да си живеят нали са едни вярват в алллах там им е мястото
100
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
иии във Франция да отиват и в Америка, същите тези дето ни обясняваха как да ги интегрираме, сега да си ги държат и още ще им донесем!
99
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ДОБРИТЕ ЕМИГРАНТИ ЗА КАКВО ИДВАТ ВАВ ЕВРОПА Т НЕЗИМАТ СОЦИЯЛ ТЕ УБИВАТ И ЗИМАТ СОЦИЯЛ ТЕСА ПО ДОБРИ НАЛИСА МЮСОМАНО ТЕ ШЕ ВИ ПОКАЖАТ КАКВОЕ ИТЕГРАЦИЯ ПО АРАБСКИ .