Експерти от ЕС в Гърция заради бежанците? Никой не праща!

Оказването на помощ беше договорено още през март
30 окт 2016 08:47,
13
Експерти от ЕС в Гърция заради бежанците? Никой не праща!
Снимка: архив Reuters

Страните-членки от ЕС отказват да изпратят в Гърция свои експерти, които да помагат при разглеждането на документите за бежански статут на хилядите мигранти, пристигнали в страната.

Оказването на експертна помощ на Гърция беше договорено през март по време на преговорите за споразумението между ЕС и Турция. Сега обаче страните от ЕС се оправдават, че на гръцките островите, където се намират над 15 000 бежанци, ситуацията със сигурността е "изключително нестабилна", става ясно от документ на Европейския съвет, цитиран от БНТ.

Това можело да доведе до "проблеми за персонала на националната служба по въпросите на убежището, на европейските агенции, както и на неправителствените организации".

ЕС иска Гърция със съдействието на еврослужители да проверява молбите на мигрантите за бежански статут още на островите и да отпраща обратно в Турция тези, които са получили отказ. Процедурата обаче е в застой, тъй като гръцките власти нямат капацитет да обработват документите на всички бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Защо обаче се оплакват след като ги допуснаха до островите! Проблема на "давещия се" е известен.....
8
1
 
4
 
! Отговори
Сидни ав$$талия преди 7 години
Всичко е катастофа. Не ми платиха, сега пиша от телефона на един суданец докато е във банята.
7
0
 
4
 
! Отговори
ханс преди 7 години
Иска им се 50+г. руса немска бабичка със садо-мазо уклон за развлечение и утеха в студените нощи.
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато експертите на Брюксел не отиват при бежанците, бежанците да отиват при експертите в Брюксел.
5
3
 
9
 
! Отговори
маке картечар преди 7 години
язе ми се чини дека ме бива за експерт не ке да ви струва ногокило рачия 3-4 кила винце и едно печено ягне ми стигат за надница денеска
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Меркел посети Гърция, я зарежете на някой остров с бежанци. Същото важи за Юнкер и Туск.
3
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това можело да доведе до "проблеми за персонала на националната служба по въпросите на убежището, на европейските агенции, както и на неправителствените организации"."Момент, ЕС настоява Гърция да приема бежанци, обаче го е страх да праща експерти, защото бежанците представляват опасност за експертите? А брюкселските *** питат ли на гърците какво им е с тая сг.ан в държавата им. А пита ли и останалите държави, които заплашва със санкции ако не приемат бежанци?
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрахте ли ,че управниците ни продадоха за 160 милона евро да станем бежански лагер и да забавяне нахлуването на араби и афганистанци в ЕС.Най-бедните ,с пенсии по 80 евро ще издържат някакви дошли от Африка и Азия,за това ни продаде Бойко и всички евродепутати,това е ,а Кристалина въобще не я интересува България и българите,важна е заплатата и поста..
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Експерт по бежанците?! Такова животно нема. Или това е поредната клатикхурска, тунеядска длъжност за прибиране на кеш. Аз съм голем ковроексперт. Що не ми плащате за да си кеццкам експертно.