Канадско говеждо срещу френско сирене! Стрес от СЕТА-та

Страховете от споразумението не са само в Европа, но и в Канада
92
Канадско говеждо срещу френско сирене! Стрес от СЕТА-та
Снимка: Reuters, архив

След седем години преговори и преодоляна в последния момент съпротива от страна на Белгия – Европейският съюз и Канада подписаха в ранния следобед в неделя знаковото "Всеобхватно икономическо и търговско споразумение" (СЕТА).

Още по темата

То ще премахне облагането върху 99% от търговията с Канада. Ще бъдат отменени мита за около 0.5 млрд. евро годишно, а търговският обмен се очаква да се увеличи с над 12 млрд. евро на година, но...

В различни страни от Европа бяха организирани над 100 протеста срещу споразумението, като основното притеснение на хората е вносът на ГМО-продукти, загубата на работни места, арбитражните съдилища, които спред хората ще обслужват интересите на големите корпорации.

СЕТА ще даде достъп на Канада до пазар с 500 милиона души - повече отколкото аналогичното споразумение със САЩ (NAFTA) и то в момент, когато партньорството между Вашингтон и Отава е под напрежение, защото 75% от целия износ на Канада е предназначен за САЩ в момента.

"Ние сме една от най-зависимите страни в света по отношение на търговията", обясни бившият премиер на Квебек Жан Шаре, който по време на мандата си инициира преговорите с ЕС.

След като СЕТА стана факт Канада ще увеличи драстично износа си на свинско, говеждо и жито на европейския пазар, а пък от своя страна Европа ще увеличи двойно експорта на висококачествени сирена. Вероятно най-големи ще са ползите на страните с традиционно производство на млечни продукти - Франция, Холандия, Италия.

Оказа се обаче, че това далеч не успокоява местните канадски производители и търговци, ами напротив - увеличава страховете им за бъдещето.

"Със СЕТА по-лесно ще се внасят сирене и други млечни продукти, което означава, че и канадските производители ще трябва да предлагат по-разнообразни продукти", обясни пред телевизия CBC Маргарет Джонсън, собственик на магазин за сирене в Канада.

Според нея вносните сирена от Европа автоматично ще качат цените на пазара, което означава, че и местното производство ще се продава по-скъпо и това ще удари по джоба потребителите. 

В крайна сметка въпросът е как канадците ще приемат вносните сирена, смята търговката.

И докато Маргарет Джонсън е оптимист, че след време заради високото качество на млякото в Канада, производителите ще успеят да се преборят с европейската конкуренция, местният фермер Питър Фумер се опасява, че ще загуби 2% от пазара си.

"Ние бяхме притеснени по време на целите преговори, не сме готови за отворения пазар, аз не съм сигурен, че ще оцелея", признава той.

Не така стои въпросът с производителите на зърнени култури, защото за тях ползите от споразумението ще са големи.

В момента канадските фермери плащат голямо мито за износ за Европа, а когато СЕТА стана факт 90% от него за царевицата, житото, овеса, ечемика, ръжта ще отпадне.

"В момента изнасяме около два милиона тона на година, така че със СЕТА ще останат малко повече пари във фермерите, защото няма да плащат мито", обясни зърнопроизводителя от Алберта Кевин Уч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Два милиона тона зърно. Това правописна грешка ли е?Тя България изнася милион и половина.
59
0
 
8
 
! Отговори
изчакайте сутринта преди 7 години
от два часа няма никаква връзка ни с тревопасните, ни с хищниците и всеядните в Канада. може да са загинали или мутирали от корнфлейкса във френско мляко.
58
7
 
1
 
! Отговори
Лъвчо преди 7 години
Супет заминавам за Канада при първа възможност.
57
4
 
22
 
! Отговори
тя преди 7 години
Канадско говеждо от 20 години отлежало ! Ха, да ни е честито! Затова ще има бум на ракови заболявания , тъй като една от причините е храната!
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фермера като не плаща мито парите в бюджета ще наммалеят а като намалеят парите в бюджета данъците ще се вдигнат и всички ще си платим митото за зърното дето даже и не сме го виждали. От друга страна фермера може и да фалира както става с гръцките фермери и тук идва логичният въпрос какво му е логичното на този капитализъм сбъркана финансова с-*** на печатарите на хартийки от Валстрийт.
55
2
 
20
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Интересното ,е че НИЕ губим от това с подписването на СЕТА с изключение на тези които решат да отидат или емигрират в КАНАДА .кАНАДЦИТЕ без разрешение от нашето васалско правителство ,могат да купят земя и да започнат да я дупчат за шистов газ и ако някой наш съзнателен родолюбец -примиер (няма такъв) реши да ги спре ,то Канада ще ни осъди и ще продължава да дупчи Доброджата ,а последиците ще са лоши за Доброджа и СевероИзточна България . А какво печелим от СЕТА -имграция на останалите .
54
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, обикновения потребител само може да спечели от разширяването на пазара, а рубладжията вика "нека ти" хахаха, ами нека ни, нека ни сега СЕТА, па утре нека ни и ТТПИ! Па на некащите, нека им "необятния" празен руски пазар.
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еий, това западните думократи са голяма работа, преместиха си протестите от единия крачол в другия.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧитанкоСега като им намирише на конкуренцияТи можеш ли да се конкурираш Кобрата или само си въобразяваш че си конкурентен?Наивник!!!
51
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧитанкоКаква конкуренция бе наивник, заграбване на пазари е това, а хората са принудени да мигрират и да напускат родината си за сметка на краварските корпорации , които нямат скрупули
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние няма какво да се притесняваме от това споразумение, нашето земеделие отдавна е ликвидирано, работниците са в чужбина за слуги на сетаджии. Та за нас е все едно. По зле за нас не може да стане.
49
0
 
1
 
! Отговори
трололол преди 7 години
До TЕхаа, най-после една госпожа другарка психоложка в кръчмата!Искате ли, многоуважаема, да се изпитваме на правопис и правоговор? А после да продължим с играта поставяне на диагнози?!Все пак да не Ви притеснявам, мадам, стреляйте си, няма лошо, ама врагът Ви със сиренето, струва ми се, е от другата страна на касата.
48
11
 
4
 
! Отговори
Читанко преди 7 години
Реват тия, дето са се радвали десетки години на протекции от правителствата си - и в Канада , и в Европа. Сега като им намирише на конкуренция и почват "ГМО, сирене, кукумявки, вино..."
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички били притеснени, никой не го искал това споразумение, всеки щял да е на загуба и т.н. и т.н.....Е като е така що го подписахте, да го евва?! Има нещо много гнило тука.
46
1
 
13
 
! Отговори
T преди 7 години
До тролололСлед точката се поставя интервал и следва главна буква. Вземи си доучи елементарните правила и чак тогава се изказвай по малко по-сложните теми, касаещи обществото.Имаш накъсана и непоследователна мисъл. Диагноза да ти поставям ли?! Това ли сте защитниците на договорчетата от рода на СЕТА?!
45
4
 
1
 
! Отговори
трололол преди 7 години
До Tважното, че ти много интелигентно общуваш. чуждо мнение не търпиш, навиваш си конеца на пръста и таманиш едно и също с едни и същи аргументи по всички форуми. накрая се тросваш нацупено и бясно на аудиторията, която не ти цъка плюсчета на разсъжденията. да не си Гергана с нейната неуморна борба срещу шоколадчетата на касата? Дерзай, и те са като наркотиците!
44
0
 
33
 
! Отговори
Чичо Кольо преди 7 години
До Анонимен 41За храната може и да си прав, до известна степен, ама да пренебрегнеш многохилядните протести в Германия, Дания, Белгия и т.н. е доста ограничено. Вярно, че нашите медии не ги отразиха особено добре, меко казано, но, все пак има информация и на други езици в нета. Има и подписка, в която са се подписали 6 милиона жители на ЕС, така че наричаш *** всички тях, а българите, със сигурност, са малка част в нея.
43
3
 
18
 
! Отговори
T преди 7 години
До АнонименНагъл и безочлив до безкрайност. Очевидно си с чугунена глава и с теб е невъзможно да е води интелигентен и аргументиран спор. Четеш ли си въобще писанията?! Дай направо да разрешим продажбата на наркотици, да цъфнат около всяко училище пласьори и по твоя пример да казват на почернените родители "ами никой не ги е карал да си купуват дрога, като не ви харесва, вървете в някоя колиба в гората, далеч от училищата и пласьорите". Ти утре ще почнеш да казваш и кой да живее и кой да мре.
42
2
 
2
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 7 години
Брат, не се притеснявай!!! Ще имаш деца! Ако си се хранил със салам или какъвто и да е полуфабрикат от месо, наденица, кренвирш, пастет през последните 10 години си се назобил с обилно количество генномодифицирана соя. Та личният ми съвет е: Въпреки, че който яде ГМО продукция няма деца: " Който сака да се клеца и да нема деца, да използва куробран сръбска марка Партизан!!" :) Та така не разчитай само на това дето четеш, купи си презерватив!!!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Tказваш, и преди и сега все тъй с етикетите в магазина, ама сега повече рекламен шум. и очевидно не щеш сам да си произвеждаш храната.тогава, отиваш в най-близката селска мандра, ама не през шумките, и си купуваш каквото ти се яде.