Канадско говеждо срещу френско сирене! Стрес от СЕТА-та

Страховете от споразумението не са само в Европа, но и в Канада
92
Канадско говеждо срещу френско сирене! Стрес от СЕТА-та
Снимка: Reuters, архив

След седем години преговори и преодоляна в последния момент съпротива от страна на Белгия – Европейският съюз и Канада подписаха в ранния следобед в неделя знаковото "Всеобхватно икономическо и търговско споразумение" (СЕТА).

Още по темата

То ще премахне облагането върху 99% от търговията с Канада. Ще бъдат отменени мита за около 0.5 млрд. евро годишно, а търговският обмен се очаква да се увеличи с над 12 млрд. евро на година, но...

В различни страни от Европа бяха организирани над 100 протеста срещу споразумението, като основното притеснение на хората е вносът на ГМО-продукти, загубата на работни места, арбитражните съдилища, които спред хората ще обслужват интересите на големите корпорации.

СЕТА ще даде достъп на Канада до пазар с 500 милиона души - повече отколкото аналогичното споразумение със САЩ (NAFTA) и то в момент, когато партньорството между Вашингтон и Отава е под напрежение, защото 75% от целия износ на Канада е предназначен за САЩ в момента.

"Ние сме една от най-зависимите страни в света по отношение на търговията", обясни бившият премиер на Квебек Жан Шаре, който по време на мандата си инициира преговорите с ЕС.

След като СЕТА стана факт Канада ще увеличи драстично износа си на свинско, говеждо и жито на европейския пазар, а пък от своя страна Европа ще увеличи двойно експорта на висококачествени сирена. Вероятно най-големи ще са ползите на страните с традиционно производство на млечни продукти - Франция, Холандия, Италия.

Оказа се обаче, че това далеч не успокоява местните канадски производители и търговци, ами напротив - увеличава страховете им за бъдещето.

"Със СЕТА по-лесно ще се внасят сирене и други млечни продукти, което означава, че и канадските производители ще трябва да предлагат по-разнообразни продукти", обясни пред телевизия CBC Маргарет Джонсън, собственик на магазин за сирене в Канада.

Според нея вносните сирена от Европа автоматично ще качат цените на пазара, което означава, че и местното производство ще се продава по-скъпо и това ще удари по джоба потребителите. 

В крайна сметка въпросът е как канадците ще приемат вносните сирена, смята търговката.

И докато Маргарет Джонсън е оптимист, че след време заради високото качество на млякото в Канада, производителите ще успеят да се преборят с европейската конкуренция, местният фермер Питър Фумер се опасява, че ще загуби 2% от пазара си.

"Ние бяхме притеснени по време на целите преговори, не сме готови за отворения пазар, аз не съм сигурен, че ще оцелея", признава той.

Не така стои въпросът с производителите на зърнени култури, защото за тях ползите от споразумението ще са големи.

В момента канадските фермери плащат голямо мито за износ за Европа, а когато СЕТА стана факт 90% от него за царевицата, житото, овеса, ечемика, ръжта ще отпадне.

"В момента изнасяме около два милиона тона на година, така че със СЕТА ще останат малко повече пари във фермерите, защото няма да плащат мито", обясни зърнопроизводителя от Алберта Кевин Уч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"те в магазина продавачките насила ще те натъпчат на касата с канадското. намери си сортове семена отпреди 60 години, купи си имот на село и се храни без шансове за тумори."Не знам дали си наясно, че действа забрана за ГМО на територията на ЕС. Ти си задай въпроса защо. Не е решение да се вдига забраната и ГМО да плъзне по магазините, за да се налага да правя избор.
39
2
 
26
 
! Отговори
T преди 7 години
До АнонименТе насила няма да те тъпчат, но ти няма да знаеш, че ти го пробутват. В момента масово се буха палмова мазнина из сирена и кашкавали, но уведомяват ли те на етикета. Не. Без да знаеш ти го вкарват в тялото. С киселите млека е сходно положението - нишесте, мас, туткал, украинско сухо мляко. Да си видял етикет, на който да са написани абсолютно честно всички съставки?! Същото ще е и ГМО-то. Никой няма напише на етикета си, че неговото е ГМО.
38
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименте в магазина продавачките насила ще те натъпчат на касата с канадското. намери си сортове семена отпреди 60 години, купи си имот на село и се храни без шансове за тумори.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"че то тумор може се развие от парфюмите, сапуните, козметиката, боите, лаковете, техниката, опаковките, напитките, нервите, въздуха, водата и всичката магазинерска храна и посуда, и какво ли още не."Иии това означава, че трябва да вкараме още канцерогени в живота си, за да си увеличим шансовете за тумор ли?
36
1
 
24
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Тези частни арбитражи са чудни съдилища, приличат на линч и на офшорните банки - произвол на мошеници! Узакониха ги от най-високо ниво.
35
20
 
4
 
! Отговори
Канада преди 7 години
Европейските страни като се съюзиха и отвориха пазарите си една за друга, какво стана - станаха по-стабилни и се развиват?Същото ще се случи и сега, а това с ГМО са само празни риказки.Британия - тя ще съжалява, защото напуска.
34
10
 
3
 
! Отговори
В17 преди 7 години
До Анонименче то тумор може се развие от парфюмите, сапуните, козметиката, боите, лаковете, техниката, опаковките, напитките, нервите, въздуха, водата и всичката магазинерска храна и посуда, и какво ли още не.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ще те помоля за доказателства, дай линк към някой мед. журнал или публикувано изследване? Защото подобни твърдения идват само от сайтове на натуропати и подобни.""И още нещо ще приложа като доказателство: активната съставка в ГМО Round up Ready на Монсанто е хербицидът глифозат- обявен от Световната здравна организация за канцерогенен за хората.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах едно филмче, освен че ги тъпчат изключително с ГМО царевица, щото кравите са си еволюционно тревопасни и не могат да смилат зърнен фураж, та им отпорват тумбака, монтират им отстрани една голяма тапа, откъдето вкарват разните там ензими и др. с ръкавица, директно вътре. Естествено, за да не се възпали тази постоянна жива рана, добичето се помпа с антибиотици. Сещате се какво месо се получава. Филмът беша за САЩ, но с Канада са ду..е и ***, ми те са им като щат.
31
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 43 Ще те помоля за доказателства, дай линк към някой мед. журнал или публикувано изследване? Защото подобни твърдения идват само от сайтове на натуропати и подобни.
30
2
 
5
 
! Отговори
оптимист преди 7 години
До Анонименопасяваш се, че американските *** ще изместят ориенталските? не бой се, никой не може да пребори Капълъчарши, освен ако султана най-сетне изпълни договора си към Пекин да пусне трена с коледните играчки "***.де ин Кина" до София.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32А, да, и виЙ със сигурност много *** от наш-те производители сте яли. Затова нещо се е позабавило в мисловността ви. Но, квО, добавете си още, вносни ще са, канадски (краварски, мексикански - няма значение, само *** да са). А за жалване ... само от *** в България. Но те ще се самоликвидират с вноса. Добре е, че *** унищожават възпроизводствената способност, особено на мъжа. Така че ще си освободен и от усилията да правиш поколение. Ще ти внесат!
28
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И никой не казва какво им е толкова страшното на ГМО храните, само истерия - видиш ли, резистентността към растителни *** не е библейска!
27
0
 
7
 
! Отговори
швейцарското сирене преди 7 години
До Анонимен...и края на света дойде.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственият шанс е това споразумение да не мине през парламента - ако всички от ЕС го одобрят - става окончателнозависи сега от нас дали ще позволим на тиквата дамине през нас
25
10
 
4
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОВ преди 7 години
за ПРЕЗИДЕНТ !!!
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До CETAМен пък ме съмнява, опасявам се, че щатите ще ни залеят в *** през Канада.
23
14
 
4
 
! Отговори
CETA преди 7 години
По-добре СЕТА отколкото TTIP. Второто щеше да гарантира ГМО продукти на вашата трапеза. Канада има по-засилен контрол откъм качеството на храните, за разлика от САЩ, където се яде Менделеевата таблица в бургерите.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Жив марксизъм и болшевизъм си е това, което става. Не си чел Маркс и като всеки лаик - джафкаш за неща, които изобщо не познаваш. Маркс е мечтаел за световна държава! А цялата теория за колективизация, за единоначалие, за директивно ръководство, за централизирано управление на болшевиките - трябва да си или малoyмeн, или да печелиш от лъжите си, а ако си корпорация - от наглия, безкомпромисен очевиден грабеж, ако не го виждаш!
21
3
 
32
 
! Отговори
това ни очаква и нас преди 7 години
Канадския концерн Gabriel Resources съди румънска община Росиа Монтана, (3 000 жители), в планината Apuseni в Западна Трансилвания, за "пропуснати ползи". Румънците разбрали това от телевизията. Съди ги частен арбитражен съд, принадлежащ на Световната банка. Никой не знае на какви закони се подчинява този съд. Канадския концерн съди румънската община за 8 милиарда щатски долара. Това ни чака и нас.