Юнкер в шок от идеята, че ЕС е безсилен пред Полша и Унгария

Председателят на ЕК смята изявленията са неуместни
5 ное 2016 18:06, Петя Славова
130
Юнкер в шок от идеята, че ЕС е безсилен пред Полша и Унгария
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия смята, че неуместните изявления на германския евромисар Гюнтер Йотингер, предизвикали много критики, не отразяват начина му на мислене, но все пак каза, че е шокиран от тях, предаде ДПА.

Коментарите на Йотингер създават впечатление, че той не харесва китайците, хомосексуалистите, валонците и други. Най-силно ме смаяха обаче изказванията му за хомосексуалистите. Те не отговарят по никакъв начин на убежденията ми, каза Юнкер пред белгийския в. "Соар".

Председателят направи паралел между обяснението на Йотингер, че думите му били "просто коментар", с казаното от Доналд Тръмп по повод хвалбите със сексуалните му "подвизи" - че били просто "приказки между мъже".

"Уважавам убеждения, което се различават от моите, но нашата комисия непрекъснато се бори да няма дискриминация, отбеляза Юнкер. Йотингер се извини за думите си и тази страница би трябвало да бъде затворена. Искрено вярвам, че коментарите му не отразяват начина му на мислене", подчерта председателят на ЕК, цитиран от БТА.

Пред белгийския "Соар" Юнкер каза също, че ЕС е безсилен да противодейства на залитането към авторитарност, която се забелязва в Полша и Унгария.

Десните правителства в Полша и Унгария предизвикаха международни критики със засилването на контрола си върху медиите и съдебната система. ЕС дори предприе правна процедура срещу Варшава - сериозна стъпка, която може да доведе до санкции, припомня ДПА.

Пред белгийския вестник обаче Юнкер отбеляза, че процедурата по т.нар. член 7 няма да доведе до нищо, тъй като някои страни в ЕС вече са заявили, че ще откажат да прибегнат до нея. "Този отказ априори прави невалиден чл. 7. Казвам го със съжаление и разочарование, надявайки се хората да не дадат неограничена свобода на онези, които в крайна сметка вредят на интересите им", добави той.

Запитан направо дали това означава, че ЕС не може да спре тревожните тенденции в Полша и Унгария, бившият премиер на Люксембург отговори: "Да и го казвам с безпокойство. В някои страни има отклонения /от демократичните норми на ЕС/ и не знаем докъде ще ни доведе това".

В интервюто за "Соар" Юнкер призна също, че преговорите с Турция за ограничаване на бежанския поток към Европа са неизбежни, въпреки че страната е нелесен партньор. "Наясно съм, но какъв друг избор имаме?", каза председателят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи щом някой не харесва хомо-тата, значи ги дискриминира?
58
1
 
33
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Виктор Орбан трябва да има някаква българска жилка в корените си!!!???Та той защитава индеректно и българският народ и раса, като отстоява интересите на унгарския народ и държава!!!Даже в едно от първите си посещения в България подари на другаря Борисов сабя!!!Дано нашия *** да се е светнал за какво иде реч!!!???Агент Чък Доналдсън!ЦРУ!!!
57
9
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До присмехулникТи имаш ли и телект бе yшанка...
56
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До присмехулникХайде сега провери колко грешки си направил в две изречения... - ако се затрудняваш попитай...
55
28
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Целият свят напира към загниващия ЕС... - а към процъфтяваща Русия няма наплив...
54
1
 
19
 
! Отговори
присмехулник преди 7 години
До СТРАНДЖАТАВ деиствителност вярно не е за всички ,само за умствено инпотентният електорат , пардон матреал , който е не е чел през живота си нищо по-друго освен Винету /да ме прощава Карл Май че трябва да принизявам произведението му с ителекта на някои *** /
53
0
 
18
 
! Отговори
Petronius преди 7 години
Който не търси Исус, ще намери Мохамед!
52
16
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Юнкер, Мюнкер няма значение... - само далеч от жужето...
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Junker tesi strani ne sa bg zuni guni s boiko
50
18
 
2
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Каква е тази работа дами и господа???С всяка измината година ЕС става все по-богат ,развит, хората все по задоволени, могат да работят и творят и да дават сто процента от своите възможности!!!Е кога ще загине ЕС???????????Само в мокрите сънища на нашите селски русофили умира ЕС!!!Джуджи и руския елит си апели езиците всеки ден, защото не знаели как да поддържат вярната армия от държавни служители с този пробит бюджет!Агент Уейн Доусън!ЦРУ!!!
49
1
 
29
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Юнкер е най-добре подготвения политик в ЕС - има сериозни успехи в алкохолната подготовка на професионално ниво.
48
1
 
17
 
! Отговори
хахахахахааааааа преди 7 години
До Василев "като пияна рускиня в канавка,жестоко и безпомощно"..........това е цици цачева, нали
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименне
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не може ли за друг да се гласвуа освен за Цецка?
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Верно ли ще глобяват по 100 лв. който не гласува?"...Глоба от 1 000 лева, ако не гласуваш за Цецка Цачева...
44
1
 
21
 
! Отговори
Диктатура на ЕС преди 7 години
Г-н Юнкер, по-скоро някои държави в ЕС се опитват да противодействат на Вашите авторитарни наклонности.
43
5
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Присмехулник"Чесно казано не схванах никакъв смисъл"...Не е задължително да схванеш... - то не за всички... - по добре е да четеш, вместо да пишеш...
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верно ли ще глобяват по 100 лв. който не гласува?
41
20
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До СТРАНДЖАТА"Лоша новина за таварисшч Пyтя... - ставаме Саудитска Арабия на Балканите... - очертават се огромни залежи на петрол и газ в Черно море... - започва и разработката на шистов газ, където залежите се изчисляват на един трилион кум. метра... - в Великобритания вече започнаха"Какъв русофилски мазохизъм... - не искат нашите рубладжийчета да стават Саудитска Арабия на Балканите, защото това не в угода на жужето... - 16 минуса ми сложили...
40
0
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Перверзното в цялата работа е, че такива като Юнкерс смучат милиони от парите на европейския данъкоплатец - за да му го на*чукват отзад!