Юнкер в шок от идеята, че ЕС е безсилен пред Полша и Унгария

Председателят на ЕК смята изявленията са неуместни
5 ное 2016 18:06, Петя Славова
130
Юнкер в шок от идеята, че ЕС е безсилен пред Полша и Унгария
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия смята, че неуместните изявления на германския евромисар Гюнтер Йотингер, предизвикали много критики, не отразяват начина му на мислене, но все пак каза, че е шокиран от тях, предаде ДПА.

Коментарите на Йотингер създават впечатление, че той не харесва китайците, хомосексуалистите, валонците и други. Най-силно ме смаяха обаче изказванията му за хомосексуалистите. Те не отговарят по никакъв начин на убежденията ми, каза Юнкер пред белгийския в. "Соар".

Председателят направи паралел между обяснението на Йотингер, че думите му били "просто коментар", с казаното от Доналд Тръмп по повод хвалбите със сексуалните му "подвизи" - че били просто "приказки между мъже".

"Уважавам убеждения, което се различават от моите, но нашата комисия непрекъснато се бори да няма дискриминация, отбеляза Юнкер. Йотингер се извини за думите си и тази страница би трябвало да бъде затворена. Искрено вярвам, че коментарите му не отразяват начина му на мислене", подчерта председателят на ЕК, цитиран от БТА.

Пред белгийския "Соар" Юнкер каза също, че ЕС е безсилен да противодейства на залитането към авторитарност, която се забелязва в Полша и Унгария.

Десните правителства в Полша и Унгария предизвикаха международни критики със засилването на контрола си върху медиите и съдебната система. ЕС дори предприе правна процедура срещу Варшава - сериозна стъпка, която може да доведе до санкции, припомня ДПА.

Пред белгийския вестник обаче Юнкер отбеляза, че процедурата по т.нар. член 7 няма да доведе до нищо, тъй като някои страни в ЕС вече са заявили, че ще откажат да прибегнат до нея. "Този отказ априори прави невалиден чл. 7. Казвам го със съжаление и разочарование, надявайки се хората да не дадат неограничена свобода на онези, които в крайна сметка вредят на интересите им", добави той.

Запитан направо дали това означава, че ЕС не може да спре тревожните тенденции в Полша и Унгария, бившият премиер на Люксембург отговори: "Да и го казвам с безпокойство. В някои страни има отклонения /от демократичните норми на ЕС/ и не знаем докъде ще ни доведе това".

В интервюто за "Соар" Юнкер призна също, че преговорите с Турция за ограничаване на бежанския поток към Европа са неизбежни, въпреки че страната е нелесен партньор. "Наясно съм, но какъв друг избор имаме?", каза председателят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
0
 
! Отговори
просто питам преди 7 години
Абе ора ше има ли глоби за който не сака да гласува? Шото ми казаа, че шело да се глобяват негласуващите со 100 лева? Ако некой знае да каже. Благодарско предварително.
38
0
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
София за недоразуменията .....включил ми се е асистента за писане....
37
0
 
4
 
! Отговори
нико преди 7 години
До СТРАНДЖАТА трай коньо за зелена трева ако не умреш ще пасеш
36
0
 
28
 
! Отговори
Циник преди 7 години
От една Светла идея......пияндурници, и лобисти в Брюксел направиха мракобесна диктатура! Вместо да защитават интересите а уж избраните ги народи.....те пълнят Европа с търтеи , използвани, убийци.....и не знам още каква из*метра от цял свят! Искрено се надявам ЕС да се разпадне!
35
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МанджатаЯж руска салата тогава
34
26
 
4
 
! Отговори
Василев преди 7 години
ЕС е стабилен, еврото е бетон!Русия е на колене, рублата пада като пияна рускиня в канавка,жестоко и безпомощно!Агент Томи Берговиц!ЦРУ!!!
33
1
 
20
 
! Отговори
Присмехулник преди 7 години
До СТРАНДЖАТАЧесно казано не схванах никакъв смисъл в твоите бъртвежи , нито пък някаква връзка със статията , а пък това за шизтовиа газ в Великобритания просто ме довърши.В краина сметка добрата новина е , ставаш все повече за посмешище иникой не те взема на сериозно
32
0
 
22
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
"от демократичните норми на ЕС". Кои са тези норми? Нещо не разбирам. Ако останала част на Европа водеше дясна политика, а Полша и Унгария лява пак щяха да са извън нормите :). Всичко е относително. Давайте както сте го подкарали...
31
33
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Лоша новина за таварисшч Пyтя... - ставаме Саудитска Арабия на Балканите... - очертават се огромни залежи на петрол и газ в Черно море... - започва и разработката на шистов газ, където залежите се изчисляват на един трилион кум. метра... - в Великобритания вече започнаха...
30
32
 
8
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Ако България излезе от ЕС, ще бъде още по-бедна , защото ние нямаме индустрия и селско стопанство, нямаме и позиции на чужди пазари!!!Сега си взимаме от еврофондовете парички, покриваме си дефицита в бюджета и се радваме на излишък, Бати Бойко строи магистрали и санира сгради!Само трябвао да се научим да работим като европейците , да правим повече деца и да спазваме законите и ставаме номер едно!!!Агент Родни Гарисън!ЦРУ!!!
29
3
 
32
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Трябва ли сега, за да се харесаме на Юнкер, да започнем да харесваме и хомосексуалистите. И това ли е евроатлантическа ценност, от тези, за които говори нашия Плевньо?
28
2
 
6
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Медиите и Съдебната система в България са независими и безпристрастни!!!!Нали????????????????????Агент Джаки Матисън!ЦРУ!!!
27
24
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
И Путин е шокиран от санкциите, но си трае... - къде ще ходи...
26
24
 
5
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
ЕС ке се разпадне 150 годин след разпадането на Русия!
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей, брей, брей.....амчи първо ни покажете ПРЕД КОГО Е СИЛЕН...... еуропката може да се дръвчи САМО на такива мишлета като нас и Черногория!
24
0
 
7
 
! Отговори
gre6i6 преди 7 години
До Анонименevroatlantitzite ste pederasti nali vie podkrepiate takiva raboti I si pravite paradi v Rusia nima takova ne6to
23
1
 
9
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни, нали в България медиите и Съдебната система са в сигурни ръце????Агент Рей Ламбърти!ЦРУ!!!
22
0
 
20
 
! Отговори
ined преди 7 години
Юнкерса се шокирал най-вече на това, че някой може да не харесва хомобракове, *** от къдя на къдя ще е против гейските сватби?
21
0
 
19
 
! Отговори
гтф преди 7 години
ми шокирай се бе... събирай багажа и беж
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колапс на ЕС е автоматичен срив на България....