Юнкер в шок от идеята, че ЕС е безсилен пред Полша и Унгария

Председателят на ЕК смята изявленията са неуместни
5 ное 2016 18:06, Петя Славова
130
Юнкер в шок от идеята, че ЕС е безсилен пред Полша и Унгария
Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия смята, че неуместните изявления на германския евромисар Гюнтер Йотингер, предизвикали много критики, не отразяват начина му на мислене, но все пак каза, че е шокиран от тях, предаде ДПА.

Коментарите на Йотингер създават впечатление, че той не харесва китайците, хомосексуалистите, валонците и други. Най-силно ме смаяха обаче изказванията му за хомосексуалистите. Те не отговарят по никакъв начин на убежденията ми, каза Юнкер пред белгийския в. "Соар".

Председателят направи паралел между обяснението на Йотингер, че думите му били "просто коментар", с казаното от Доналд Тръмп по повод хвалбите със сексуалните му "подвизи" - че били просто "приказки между мъже".

"Уважавам убеждения, което се различават от моите, но нашата комисия непрекъснато се бори да няма дискриминация, отбеляза Юнкер. Йотингер се извини за думите си и тази страница би трябвало да бъде затворена. Искрено вярвам, че коментарите му не отразяват начина му на мислене", подчерта председателят на ЕК, цитиран от БТА.

Пред белгийския "Соар" Юнкер каза също, че ЕС е безсилен да противодейства на залитането към авторитарност, която се забелязва в Полша и Унгария.

Десните правителства в Полша и Унгария предизвикаха международни критики със засилването на контрола си върху медиите и съдебната система. ЕС дори предприе правна процедура срещу Варшава - сериозна стъпка, която може да доведе до санкции, припомня ДПА.

Пред белгийския вестник обаче Юнкер отбеляза, че процедурата по т.нар. член 7 няма да доведе до нищо, тъй като някои страни в ЕС вече са заявили, че ще откажат да прибегнат до нея. "Този отказ априори прави невалиден чл. 7. Казвам го със съжаление и разочарование, надявайки се хората да не дадат неограничена свобода на онези, които в крайна сметка вредят на интересите им", добави той.

Запитан направо дали това означава, че ЕС не може да спре тревожните тенденции в Полша и Унгария, бившият премиер на Люксембург отговори: "Да и го казвам с безпокойство. В някои страни има отклонения /от демократичните норми на ЕС/ и не знаем докъде ще ни доведе това".

В интервюто за "Соар" Юнкер призна също, че преговорите с Турция за ограничаване на бежанския поток към Европа са неизбежни, въпреки че страната е нелесен партньор. "Наясно съм, но какъв друг избор имаме?", каза председателят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
юнкер преди 7 години
А,специално искам,да похваля наш Бойко той ние е за пример по послушани.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа вярва , че прехвалената стока е стока . Ние не вярваме .
77
0
 
22
 
! Отговори
www преди 7 години
А ЗАЩО ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С ПРОСТОТИИТЕ НА ЕВРОПА..
76
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Багодарение на Юнкер ЕС се превърна в един гнусен халифат, сборище на изнасилвачи и наркомани.
75
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя извратен ли ще ми говори за ценности.
74
4
 
27
 
! Отговори
Брексит преди 7 години
ЕС вън от Балканския п-ов.
73
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя не разбра ли че никой не е длъжен да обича китайците, валонците и левите. Пратете го моля ви в Сирия там какво става с гейовете ако занете, нека замине и се грижи за тях то е много лесно да плямпаш от една трибуна.
72
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя селски каскет ли ще се меси във вътрешните работи на суверенните държави.
71
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер е в шок свободните и демократични народи не искат да им се налага диктатура. Въпроа е какво прави тоя клоун на върха на ЕС няма ли някой Пиночет там да му направи още една дупка в кухата кратунa.
70
1
 
12
 
! Отговори
Кака Пена преди 7 години
До Анонимен Добра забележка. Аз също нищо не съм чела по този повод. Значи като им изнася го публикуват, а като не им изнася - пълно мълчание...
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РадостинРадуковпише се ИЗСРАЕЛ
68
1
 
13
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
една бутилка финландска водка и ще му мине !
67
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за намерение това - свободната общност на свободни и суверенни държави да иска да са справя със свои членки, защото проявяват естествената човешка способност да мислят критично и да взимат благоприятни за себе си решения!!! Това се нарича тоталитаризъм, бай Юнкерчо!
66
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицемер! Авторитарен е самият ЕС с безумните си резолюции против интереса на европейските граждани. Защо само 3 вестника пуббликуваха обръщението на папата за повече предпазливост и сдържаност към приема на мигранти и препоръката му държавите да се съобразяват с реалните си възможности за техния брой и да избягват гетоизацията, защото ще доведе до дълбоки плотически последици? Нека коментира този призив на папа Франциск, ккато и предишния - Бог е създал мъжа и жената и няма друг пол.
65
42
 
3
 
! Отговори
дрън та пляс преди 7 години
Ако китайците дадат няколко атомни глави на украйнците и ще матират майката оня псевдо православния цар от москва да си развява магарето на воля из европа та щом в северна кореа може що не и тука , те и сега си имат ракети само атома липсва , честита нова година сибирски мизерници.
64
1
 
54
 
! Отговори
dali преди 7 години
Този ли пращаше рисувани сърчица на Баце. Аз лично бих се чувствал неудобно, ако друг мъж ми изпрати сърчица. Останах с убеждението, че Баце дори се хвалеше с това. Отврат.
63
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБяха роби на БКП 56
62
2
 
54
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Много ме кефи ЕС - това да имаш собствено мнение е недемократично - каква е разликата с цензурата през времето на соц-а ?
61
0
 
41
 
! Отговори
криво разбрана преди 7 години
демокрация.''В някои страни има отклонения /от демократичните норми на ЕС/ и не знаем докъде ще ни доведе това".Много неща незнае господина. Иска всички да мислят като него.Впрочем какви са тези демократични норми? Да търпим и се съгласяваме със всичко за което европейските лидери размахват пръсти и юмруци налагат наказания и незнам още какво?ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА ИЛИ Е КРИВОРАЗБРАНА" ЦИЛИВИЛИЗАЦИЯ"
60
0
 
31
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни, сега искам да се отпуснете, утре да отидете до урните и да узаконите новия президент, защото изборите си ги нагласяме, но ако няма гласуващи , не може да ги отчетем като редовни!А в понеделник с пълни сили ще трябва да дадете своя дан към МВФ и СБ, защото от лихвите и заемите никой не се е спасил на живия живот!Царецата Майка от МВФ,СБ,ФЕД, трябва да се чувства комфортно, да снася златни яйца, да финансира ИД и да организира преселническите орди към България!Агент Лайъл Фланари!ЦРУ!!!