Година след кървавите атентати в Париж: Животът е по-суров

Безгрижието се изпари, страната постоянно е нащрек
10 ное 2016 22:44, Елка Василева
24
Година след кървавите атентати в Париж: Животът е по-суров
Снимка: архив, Reuters

Извънредно положение, изключителни мерки за сигурност, настръхване срещу мюсюлманската общност - година след гибелта на 130 души в парижките атентати от 13 ноември 2015 г. и последвалите нови джихадистки нападения животът във Франция стана по-суров, пише Франс прес.

Колкото и да повтаря президентът Франсоа Оланд, че Франция "не бива никога да се отказва от живота, който иска да води", сега страната постоянно е нащрек.

"Безгрижието просто се изпари", обобщава 51-годишната Карол Флоран, живееща в едно парижко предградие.

Касапницата в концертната зала "Батаклан", по терасите на кафета и ресторанти остави рани в душите на парижани, независимо че те не се отказаха от забавленията.

Още по темата

С нападението в Ница на 14 юли (86 загинали, включително деца), а после и с убийството на католически свещеник в едно северозападно градче на 26 юли заплахата доби общонационално измерение.

"Сега осъзнаваме, че никъде вече не сме на сигурно място", тревожи се 75-годишната Кристиан, избегнала за малко нападението с камион на Английския булевард в Ница.

Пряка последица от масовото клане на 13 ноември е извънредното положение, което още е в сила. Нещо невиждано от времето на войната за независимост на Алжир преди 60 години.

Специалният режим дава възможност административните власти да ограничат свободите, заобикаляйки съдебната власт. Обиски, домашни арести, подслушване, наблюдение на рискови места и обекти . . .

По-сурови изглеждат и улиците, където минувачът се разминава с военни патрули, въоръжени до зъби. През лятото полицаи бяха разположени дори по плажовете; един след друг се отменяха панаири и спортни прояви.

Туристите оредяха.

Заради страха от атентати бяха засилени мерките за сигурност край училищата, учениците редовно тренираха действия при тревога, на най-големите бе разрешено да пушат в сградите, за да излизат по-рядко навън. Децата "възприеха безопасен начин на живот", уверява детският психиатър Марсел Рюфо.

На французите от всички възрасти бе препоръчано да минат курсове по първа помощ, все по-популярни в страната. От началото на годината близо 80 000 души са овладели "умения и техники за спасяване".

За по-спокойна атмосфера

Същевременно се пропука образът на задружното съжителство. Остана в миналото лозунгът "всички сме едно", издигнат от милиони французи на историческия митинг след нападенията от януари 2015 г. срещу сатиричното сп. "Шарли ебдо", срещу полицаи и супермаркет за кашерни храни.

Оживената полемика, избухнала това лято около носенето на буркини, отразява редица проблеми на идентичността. В името на светския характер на държавата някои кметове по средиземноморското крайбрежие забраниха покриващите цялото тяло бански костюми, предпочитани от някои мюсюлманки, докато съдът не анулира забраната.

Месец след месец расистките призиви ставаха по-открити, след като политическите дискурси се радикализираха със започването на кампанията за президентските избори през 2017 г. В центъра на всички дебати този път бе ислямът.

Описвайки своята "мъка и пълно безсилие", френско-мароканската писателка Лейла Слимани, новият лауреат на престижната награда "Гонкур", резюмира с горчивина "създалата се атмосфера - значи френските мюсюлмани вече не са си у дома".

Бившият премиер Ален Жупе, фаворит в първичните избори на десницата, призова през септември за успокояване на атмосферата. "Самата дума "мюсюлманин" развихря непропорционална истерия!", възмути се той и добави: "Ако продължаваме така, ще тръгнем към гражданска война".

Президентът социалист - който е много непопулярен, също брани демократичните ценности и правовата държава като крепостни стени срещу напора на джихадисткото "варварство". Но самоопределението е любима тема за дебати на десницата и на крайната десница, а дефиницията за светскост става повод за нескончаеми дискусии.
А заплахата от атентати не отминава.

През септември в Париж бе открита кола, в която имаше газови бутилки, и така бе разконспириран "женски отряд", командван от ИД. Арестувани бяха и тинейджъри, заподозрени, че планират нападения под влиянието на френски джихадист от иракско-сирийския регион, набирал нови кадри чрез система за шифрована комуникация.

"Видяхме как се наслагват своеобразни страхове и същевременно - как стават по-силни хората, надживели страха", изтъква историкът Бенжамен Стора. И допълва: въпреки "вестителите на апокалипсиса (. . .) Франция все така върви напред".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ПарижФранцияатентати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
WTF преди 7 години
Идеята е ясна. Пуснаха вълните от мюсюлмани от изток, за да събудят национализма в Европа, а с него и духа на войната. А преди това създадоха тероризма, взривявайки си небостъргачите. А някой си мисли, че САЩ защитавали демокрацията :) Колкото руснаците.
17
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Това беше просто въпрос на време да се случи. Либерализма винаги води до това!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за какво е всичко това? Скапаха живота на нормалните хора, за да развъждат негодни и никому ненужни отпадъци. До скоро мислех, че нашите управници са най-лошите, сега смятам че думите на Алеко са много вярни: "И едните, и другите са маскари! И у нас, и у вас!" Продажници, обслужващи чужди интереси продават народите си за шепа грошове.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо им няма нали си избраха да има много мюсюлмански имигранти повече социални помощи да им плащат те само деца да правят.Митинги правиха "не на ксенофобията""да на любовта към арабите и чернокожите" "париж ви обича " Те си избраха да живеят така подкрепяйки евролиберастите които всъщност са некви скрити лимонки подръжници на мюсюлманите.Кой каквото си направи..
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да си обясня защо, след като сме воювали, клали, били и бесило стотици години и накрая сме израстнали достатъчно да оставим различията в културите си и да живеем мирно, защо се позволи на една група от хора, която не е излезнала от каменната епоха да ни върне стотици години назад? Само до преди 10-20 години за нас българи, румънци, чехи, поляци (европейци,християни)границите бяха затворени, а тези нашественици ги приемат с отворени обятия...Който не вижда взаимовръзката е сляп...
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАСЕЛВАНЕТО НА КРАСТАВИТЕ ОТ "Джунглата" в Париж ЩЕ УВЕЛИЧИ МНОГО ГЛАСОВЕТЕ ЗА МАРИН ЛЬО ПЕН НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И ИЛЮМИНАТЪТ - ЕВРЕИН САРКОЗИ МОЖЕ ПАК ДА УВИСНЕ.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпреки страха, Франция все така върви напред...... Накъде напред ?! Франция върви към избор на Мари Льо Пен и после Фрекзит. Няма начин. ЕС е обречен в тази му структура. Та те превърнаха прословутия Шанз Елизе в битак, в мюсюлмански кампер, кой ще иска вече да стъпи в Париж? Ако все още е останало привлекателно място във Франция, това е онази част откъм Швейцария - алпийски градчета като Анси, Гренобъл .....Но стандартът там е много висок. В Анси например е някаква приказка и дано се опази от мигрантско нашествие, а и французите все повече бягат към провинцията.
11
0
 
12
 
! Отговори
Стратег преди 7 години
А как ще е през 2050?;))
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Животът отдавна е станал едно голямо корпоративно ла'но. Колониализмът се пренесе в Европа не само като порядки, но и като цвят на населението. Всички са равни, но за да имат по-малко права са омешани с всякаква из'мет, за да нямат нищо общо, което да ги обедини. "1984" на Оруел в плебсово-колониален вариант.
9
4
 
23
 
! Отговори
Циник до WTF преди 7 години
Заради подобни изказвания - сме на този ред!Изказване на африкански вожд , за Германските колонизатори:"Да! Немците дойдоха с огнестрелни оръжия! Но донесоха Ред, и дисциплина!"Край на цитата! Вместо да се дупят на аллах - камиларите трябва на всеки ъгъл да турят паметник на Отто! Че и досега щяха да си режат гърлата за открадната коза! Не са мръднали от средновековието амуджите, и тарамбуките!
8
5
 
14
 
! Отговори
WTF преди 7 години
Французите са си го заслужили. Толкова престъпления са извършили и извършват по света, че заслужават къде къде повече от това. За пример - Виетнам е тяхно дело.Така че да не се оплакват за няколко десетки човека, които са капка в морето, сравнени с жертвите от техните деяния.
7
1
 
17
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Либерасти...толерасти....растиДа "внасяш доброволно" милиони твои смъртни врагове - да взимаш последния залък от устите на собствените ти деца - за да ги храниш! А те да те разстрелват, мачкат,взривяват, и изнасилват! Звучи ли ви познато? Къде е това СБЪРКАНО МЯСТО ЛИ?Тук ...при нас в "дядовата ръкавичка" на Меркел , Шулц, Юнкер, и Оланд!
6
4
 
8
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
До 6 - Руснаците за когото и да са се жертвали навремето , все пак България сега не е част/област на Турция. Знам , че няма да го оцените , то си е ваша работа.
5
1
 
28
 
! Отговори
ВИЦ преди 7 години
Франция е единствената Мюсюлманска Държава в Света в която Свинското и Алкохола са разрешени .
4
4
 
20
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Продължение : Французите не са дали никакви жертви , за да имат Тунис за колония. За разлика от тях руснаците дадоха хиляди жертви за нас и не сме им никаква колония , а свободна държава. Оценете това което имате.
3
1
 
23
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Тук в този сайт ако спазваш граматиката на българския език , не ти остава много място за писане. Та да продължа : гледал съм в Тунис отвратително отношение на французи към местните , държаха се все едно им е бащиния.Ходих по музеи и се оказа , че французите доста са откраднали от Тунис. Сега реват от тунизийците във Франция - ами извинявайте ама то каквото повикало , такова се обадило. Само да кажа , че Тунис е продаден навремето от турчина на който е бил собственост на Франция.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко да хората, които пострадаха при тези безумни атентати.Но заглавието на материала ми напомня нещо съвсем друго, от ученическите години. Имаше едно застаряващо бате, което си изкарваше хляба като комсомолски деятел, беше някакъв шеф в Градския комитет на комсомола.Той често подхвърляше на шега един израз: "Животът е сурАв и кУрав!"
1
1
 
8
 
! Отговори
RUSSIA the best преди 7 години
Елице , симпатична жена си , но пак пресилена статия изкара , този път за Франция , а между другото да ти напомня , че отдавна не си писала и за Русия.Та да кажа 2 думи и по темата : французите потънаха от всякъде не само от толерантност към бежанци , а и от пришълци от бившите им колонии. Аз съм бил в Тунис и Мароко. Мароканците ги бива , но от тунизийците след арабската пролет нищо не става , а пък от французите ептен нищо не става. Гледал съм ги в Тунис какво грозно отношение имат към местнит