BG медсестри и брокери – скорострелно с евроработа

Възможността важи за планински водачи и за физиотерапевти
11 ное 2016 10:52, Петя Славова
9
BG медсестри и брокери – скорострелно с евроработа
Снимка: архив, Булфото

Българските медицински сестри, физиотерапевти, фармацевти, брокери и планински водачи вече ще могат да си намерят по-лесно работа в ЕС. Това ще бъде възможно чрез чрез автоматичното доказване на квалификацията си с европейска професионална карта, която вече ще се издава и в България.

Това става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на Наредба за условията и реда за издаване на Европейска професионална карта в България, който е качен за обществено обсъждане.

Идеята е новият документ да облекчава процедурата по признаване на квалификация на професионалистите в тези пет професии, което им отваря врати за по-бърза реализация на трудовия пазар в друга европейска държава.

Същото важи и за чужденци от други страни членки в ЕС, ако искат да си намерят работа у нас.

Още през януари Европейската комисия даде старт на новата процедура за признаване на квалификациите за тези пет професии. У нас обаче чак сега се появи проектът на Наредбата, която урежда издаването на документа.

Въпросната карта обаче няма да е на хартиен носител, нито ще бъде подобна на дебитната, обясниха за "Монитор" от Министерството на образованието и науката. Всъщност тя представлява електронен сертификат, който се издава чрез попълване на специален онлайн формуляр.

За издаването на европейска професионална карта за квалификация, придобита у нас се заплаща между 60 и 90 лв.

Ако пък професионалната квалификация по регулирана професия в придобита в друга държава членка, таксата е 260 лв.

Притежателят на европейска професионална карта има право по всяко време и без заплащане на такси да иска поправка на неточни или непълни данни в неговото досие в Информационната система за вътрешния пазар или заличаване или блокиране на досието, пише още в проекта на наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"BG медсестри..."------------------------BG?Оправете си заглавието - напишете го на БЪЛГАРСКИ, а именно:"Български медицински сестри..."
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До само питамАко успееш да изпраскаш чиновничката на гишето си доказано квалифициран за каквото си поискаш.
2
0
 
10
 
! Отговори
само питам преди 7 години
аз ако съм портно артист, ще трябва ли да изпраскам чиновничката на гишето /артистично разбира се/ за да докажа, че съм квалифициран? А ако попадна на чиновник, кво прайм?
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как точно ще се преценява кой има право да получава тази карта? Кой ще го преценява? За лекари и физиотерапевти - добре, ще докажат че са завършили университет, ще покажат дипломи. А брокерите? Как точно ще докажат че имат знания и опит? Защото няма нито един университет в България, който да има такава специалност. И отново стигаме до това, че всичко се прави за пари. Плащаш си - получаваш документа, а през това време някой си пълни гушата с позволението на държавата.