"Йотинг Еър": Гаф след гаф на еврокомисаря Йотингер

Използвал частен самолет за официални срещи
18 ное 2016 11:57,
9
"Йотинг Еър": Гаф след гаф на еврокомисаря Йотингер
Снимка: БТА

Скандалът с еврокомисаря Гюнтер Йотингер се задълбочава допълнително, след като днес европейската редакция на сайта "Политико" внесе уточнения около предизвикалото укори негово пътуване с частен самолет до Будапеща през май.

Още по темата

По-рано тази седмица бе съобщено, че Йотингер пътувал за среща с унгарския премиер Виктор Орбан с частния самолет на германския гражданин Клаус Манголд, почетен консул на Русия в провинция Баден-Вюртемберг. "Политико" уточнява, че Манголд е консултант по договора между Москва и Будапеща за осъвременяване и разширяване на АЕЦ "Пакш".

Европейската комисия вчера не съобщи в официалния списък с прекратени и открити наказателни процедури, че е отменила без последствия разследването за тази АЕЦ. Преди година комисията откри наказателна процедура срещу Будапеща заради съмнения, че без обществена поръчка унгарското правителство е определило руската фирма "Атомпроект", подразделение на "Росатом", за изпълнител на ремонта и за доставчик на нови два ядрени реактора. Общата стойност на сделката е между 10 и 13 милиарда евро, отбелязва БТА.

Комисията настоява, че Йотингер не е нарушил кодекса за поведение на еврокомисарите, тъй като, макар да не е обявил срещата си с Манголд, той не е бил длъжен да го прави, защото разговорът на двамата в самолета не засягал неговите отговорности, свързани с цифровата икономика. Комисията твърди също, че съвместното пътуване в частния самолет не може да се възприема точно като среща.

Вчерашното необявено по надлежния ред решение на комисията да прекрати разследването за сделката с "Атомпроект" открива пътя за изпълнението на проекта с руски реактори. Комисията е на мнение, че Йотингер не е ползвал частния самолет в нарушение, защото това бил единственият начин да стигне навреме за срещата в Будапеща.

Евродепутати, чийто въпрос до ЕК и последвал отговор на администрацията на комисията станаха повод за поредните открити проблеми с Йотингер, уточниха вече, че в деня на пътуването е имало четири редовни граждански полета между Брюксел и Будапеща.

"Политико" нарича аферата "Йотинг Еър" и задава множество въпроси, сред които какво толкова спешно в областта на цифровата икономика са имали да обсъждат еврокомисарят и унгарският премиер.

Йотингер бе предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за наследник на ресора на подалата оставка Кристалина Георгиева, досега еврокомисар за бюджета. Йотингер трябва да бъде одобрен от Европейския парламент, за да встъпи в новата си длъжност. Още не се знае дали Юнкер ще го предложи и за свой заместник, въпреки сегашния скандал и имайки предвид неотдавнашните изявления на Йотингер, засегнали китайците, валонците, жените, гейовете и пенсионерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
До дСамо русия ли създава корупция? Я си помисли. Аз например се сещам за една ЕС Комисия която подаде оставка защото председателката беше пробутала за свой заместници половината си пода и приятели. Спомням си как дадоха на съд Сименс за подкупи на държавни ръководители от страни кандидат членки за ЕС. Спомнямси еди Ферхойген дето лъжеше, че ЕС има изискване да се спре АЕЦ Козлудуй на цяло. А после се оказа, че същия е инвеститор в АЕЦ Черна вода заедно с Кунева. Русия е като малолетен хулиган
6
0
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
Южен поток може да мине през Гърция но не и през България. Гърция не е ли член на НАТО и ЕС. В Унгария може да се строят руски реактори а в България не може. Унгария не е ли член на НАТО и ЕС. Германците си бъркат по дупките с Руснаците, строятси съвместни проекти, дублират Северен поток но забраняват това на останалите членки на ЕС, е поне на тези който им се вържат. А ние се връзваме и още как и на САЩ и на Новия Райх. Тройния шлем на Първанов си беше за предпочитане пред трите нули на ЕС.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
агент на москва вози се в частни руски самолети
4
0
 
2
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Гарван - гарвана око не вади! Оправдаха го "колегите му от Европарламента" Ще продължава да цоца пари на данъкопратците! И да се присмива на простосмъртните бал*ъци!
3
5
 
0
 
! Отговори
д преди 7 години
Извод....Където има руска намеса тотална корупция....
2
0
 
4
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
С тази му кариерата на този е свършено
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин си пазарува европолитици по всякакви канали.