Европарламентът спря парите на Фараж

Тръмп натиска Лондон да назначи евроскептика за посланик в САЩ
22 ное 2016 12:22,
72
Европарламентът спря парите на Фараж
Снимка: Reuters

Европейският парламент спря субсидията на Найджъл Фараж заради злоупотреби.

Според институцията Алиансът за пряка демокрация - политическото семейство, в което членува партията на Фараж ЮКИП, е похарчил неправилно половин милион евро и трябва да ги върне.

Обвиненията срещу Фараж и представителите на още 8 партии, които влизат в Алианса, са, че те са плащали за партийна агитация и за предизборните кампании в своите държави, което е забранено.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и 14-те му заместници са преценили, че неправилно са похарчени 500 615 евро. От тях десните популисти трябва да върнат на Европейския парламент €172 655, а неразплатените им още €248 345 евро субсидия до края на годината няма да бъдат преведени.

Наетият да провери фактурите на Алианса външен одитор установил, че е плащано за предизборна агитация и социологически проучвания, както са превеждани пари на партиите, членуващи в европейската партия, което не се допуска от правилата.

Европейският парламент цитира като най-фрапантни нарушения поръчването на социологически проучвания и наемането на консултанти преди британския референдум, който доведе изненадващо до искането на Великобритания да напусне ЕС. Найджъл Фараж беше водещият агитатор за Brexit-а.

Незаконно той е похарчил от европейските пари и за предизборната си кампания на общите избори във Великобритания през 2015 г., когато за първи път в историята на ЮКИП тя успя да вкара един депутат в британския парламент.

В разрез с правилата да не се финансират национални партии 59 300 евро са били преведени на Белгийската национална партия, която е член на Алианса.

Популистите са хванати в крачка и за намеса в предизборната кампания за референдума в Холандия, с който беше спряно ратифицирането на споразумението за асоциация между ЕС и Украйна. Тогава Алиансът дал над 33 800 евро на партийната си фондация за агитация, включително за реклама в един от най-влиятелните холандски вестници, в която гражданите се призовават да събират подписи за свикване на референдум.

Не е публикувана информация дали са установени нарушения и във връзка с българския член на Алианса за пряка демокрация – депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев.

Европейският парламент дава всяка година безвъзмездно субсидии от бюджета си на европейските партийни семейства, обединяващи национални партии с представителство в парламента. Средствата обаче могат да се харчат само за издръжка на партийните шапки и за заплати на техните лидери и администрация, за поръчвани на европейско ниво изследвания, конференции и публикации, както и за агитация за европейските избори.

В момента Европейският парламент дава средства на 16 европейски партии. През 2015 г. общата им субсидия възлиза на 23,86 милиона евро.

Алиансът на Фараж обяви, че ще даде под съд решението, определяйки го като тормоз. От там обвиниха администрацията на Европейския парламент, че след Brexit-а се държи враждебно към тях и че тълкува правилата по своя воля.

Междувременно избраният за американски президент Доналд Тръмп заяви, че Найджъл Фараж би бил отличен посланик на Великобритания в Съединените щати. Фараж участва активно в кампанията на Тръмп.

Найджъл Фараж беше принуден да се върне като временен лидер на ЮКИП, след като избраната за негов наследник Даян Джеймс напусна поста само три дни след избирането си, а един от претендентите Стивън Улф беше пребит от колега в Европейския парламент и припадна пред пленарната зала в Страсбург. Фараж обяви, че се оттегля от политиката през лятото, заявявайки, че с решението за Brexit е изпълнил политическите си цели. Той обаче запази мястото си в Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
demograph преди 7 години
ЕС трябва да създаде филтър от формални изисквания към депутати и ръководители, с който Фараджовци, Биневци, Джамбази, льопенки и прочие да бъдат лишени от заемането на изборни и други длъжности в ЕС, както и да получават заплати и субсидии..така ЕС самофинансира унищожението си. Виждаме резултата... Филтър на лоялност към демокрацията. Това е. АТАКА да има депутат в ЕП...!? Уникум... Фарадж получава заплата от ЕС за да го руши..Станишев шеф на проруско политическо обединение в ЕС...
40
0
 
0
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Има елементарни начини с които демокрациите да се справят с противниците на демокрацията. - Морален ценз. Не може в европейския парламент да агитира срещу ЕС...! И да им се плаща за това. Не може в националните парламенти да се агитира срещу демократичния ред, и да им се плаща за това.Не може правителства от ЕС да се съюзяват с врагове на Съюза и да получават субсидии.Не може рушители на основополагащи принципи на демокрацията да бъдат допускани до демократичните институции.Бинев депутат в ЕП..
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама не напусна европарламента...остана на хранилката ....***.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фараж трябва да бъде в еврозатвор, не европарламент.
37
0
 
0
 
! Отговори
Antikorekten преди 7 години
До АнонименOrat te i tebe s magareshki plug!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСветът е полудял.Голяма вина за това имат "прекалените"либералдемократи.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** всякакви. И луди много да им плащат с данъците си. Англичаните като видяха сметката и разбраха колко ще им струва референдума дадоха назад като бити. Чудят се сега какво да направят за да спрат цялата тази лудост.
34
2
 
0
 
! Отговори
FARAG преди 7 години
До АнонименOSTANA IM NA ZEMEDELCITE KRATKOTO SHTASTIE>SEGA NA RABOTA CHE ZEMIATA NE CHAKA.STIGA BAROVCI SAS TEGKI GIPOVE SA OBIKALIALI IZ NIVITE I OBMISLIAT KOIA KANARA DA OBIAVIAT ZA OBRABOTVAEMA.CHE DA VZEMAT SUBSIDII
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Евролюб"евронежняк"....
32
5
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Ги Верхофстат коментира напъните на Тръмп да назначи Фараж така: Един клоун във Вашингтон е достатъчен
31
1
 
7
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Европарламентът спря парите на Фараж.-------Да, ама заплатата от ЦРУ-то си я получава навреме! -))))))
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ам чи ко стана ?Англия искала да е извън ЕС !Ами да е извън ЕС трябват 4-5 години развод .Обаче сега искат нов референдум за да остане в ЕС ?И ко само ни разиграват тез енгилизи ами не си бият камшика към Хамерика .И без това са с Американска политика в търговията и пречат на ЕВРОТО !
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето, а вие мислите, че само тук се краде. :D
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А НА НАЩЕ ЗМЕДЕЛЦИ КОГА
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тез от юкип са много несериозни! Льжат, бият се по между си ,мамят напускат работа врьщат се! Това лие популистката партия която ще управлява брититата?
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шулц играе в отбора на гнидата Станишев. лаят против ЗАПАДА И ПАТРИОТИЗМА
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Фараж, чий кадър е?
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои форумци тук...виждат Сорос във всяко събитие, статия и т.н. :))))
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ШУЛЦ И СТАНИШЕВ ВЪН ОТ ЕС
22
3
 
0
 
! Отговори
Ахахахаха преди 7 години
"популистите"....