Йотингер е за уволнение, не да отговаря за бюджета!

Европейските либерали писаха на Юнкер да помисли два пъти
22 ное 2016 17:15,
17
Йотингер е за уволнение, не да отговаря за бюджета!
Гюнтер Йотингер. Снимка: архив, Reuters

Европейските либерали писаха на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да помисли още веднъж, преди да премести германския еврокомисар Гюнтер Йотингер на освободеното от Кристалина Георгиева място на вицепрезидент, отговарящ за бюджета и администрацията.
 
"В повечето правителства министър, който отправя расистки бележки, щеше вече да е подал оставка. В случая на Йотингер става дума и дали той не е нарушил етичните правила", заявяват либералите, които са четвъртата по големина група в Европейския парламент.
 
Те получиха подкрепа и от Зелените, които настояват германският комисар да се яви на изслушване пред Европейския парламент, преди да му бъдат поверени европейските финанси.

Още по темата

Според зелените двете най-големи групи – ЕНП и социалистите, са се договорили тайно да спестят срама на Йотингер и той само да направи изявление с плановете си като бюджетен еврокомисар, без да трябва да отговаря на депутатски въпроси.
 
"Йотингер загуби изборите в своята провинция и беше изпратен като утешение в Европейската комисия. Нещата, които той говори, са по-подходящи за комик или за тв шоу, не за европейски комисар", заяви днес в Страсбург съпредседателят на Зелените Филип Ламбертс.
 
Той също се включи в апела на либералите, че Юнкер трябва да се грижи повече от всякога за имиджа на ЕС, като избягва спорни назначения.
 
След като беше обявено, че Йотингер ще наследи ресорите на Георгиева, германският еврокомисар беше замесен в няколко скандала. Той беше заснет на среща с германски бизнесмени да нарича китайците "дръпнати очи" и да казва, че жените могат да стигнат директорски постове в бизнеса само заради квотите. След разговор с Юнкер той беше принуден да се извини на Китай.
 
Няколко дни по-късно стана ясно, че Йотингер е летял за конференция в Будапеща с частния самолет на нерегистрирания лобист Клаус Манголд, известен с близките си отношения с Кремъл. Манголд е консултант на унгарското правителство по строителството на новата АЕЦ "Пекш" 2 с руски реактори, разрешение за която Йотингер е  дал като енергиен еврокомисар при Жозе Мануел Барозу.

Европейската комисия твърди, че макар да са прекарали 90-минути заедно във въздуха, Манголд и Йотингер не са имали среща, която комисарят е бил длъжен да декларира. Затова и той не го е направил.

Либералите настояват Юнкер да провери всички обвинения срещу Йотингер в етичната комисия, преди да му повери бюджетният ресор.

Зелените са внесли формално искане ръководството на Европарламента да организира препитване на Йотингер, както се прави за всички нови комисари.

"Ако Йотингер няма смелост да се яви на изслушване, жал ми е за него", коментира съпредседателката на Зелените Ребека Хармс.

България също се оказа прицел на вербалните задявки на германския еврокомисар, когато преди няколко години той я нареди заедно с Румъния и Италия като "почти неуправляема" държава. Той е автор и на предложението националните флагове на държавите, които нарушават европейските финансови стандарти, да стоят наполовина спуснати в Брюксел.

В началото на месеца Кристалина Георгиева обяви, че е решила да напусне Европейската комисия, за да заеме нов пост в Световната банка от Нова година.

Още преди България да номинира неин наследник, Юнкер заяви, че ще даде ресорите ѝ на германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който сега отговаря за цифровото общество. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и Сакози затова загуби на изборите,защото,като и Йотингер,обичат русия лукс и са били височайши гости на диктатора в Кремъл.
15
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ами нали цялата вьртележка с ир бокова и кр георгиева беше заради този гмо мозькнали юнкер свьрши цялата работа по унижението на бьлгария за да вземе германияфинансите така че докато нато и ес не бьдат закрити ще бьдем свидетели на такивабезобразия ядене от сутрин до вечер и глупости безкраи а хората кучета ги яли
14
0
 
1
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Целия Брюксел е за уволнение - неизбрани т*ъртеи , и алкохолици - решават съдбините ни , докато плюскат, и пият с трудно изработените ни пари! Тях не ги засягат кризи, съкращения, уволнения...Едно сладко мандатче в Европарламента - гарантира хиляди евро пенсийка, и блаженни старини! Не вярвам на някого от дерибеите наистина да му пука за народа, който уж трябва да представлява! Юнкерс ли го беше казал: "Когато се налага - ще лъжа!" Повечето го правят , и без да се налага.....просто по навик!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЮНКЕР ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТИ В ДРУГИЯ КРАЧОЛ, ЗАРАДИ ПРОРУСКИТЕ ЛИБЕРАЛИ
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
либералите са европейското дпс ако не знаете
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Либералите са някакъв вид черни расисти хомосексуалисти,нали?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очевидно е, че трябва всяческида се противопоставяме наГермания, като защитавамесобствените си интереси.Това го правят вече всичкистрани които уважават себе си.Слава богу, че бихме шута на лакея от банкя а сега може и да станем свидетели как му повдигат и обвинение.
9
0
 
8
 
! Отговори
Разбирач преди 7 години
Меркел много настояваше Кристалина да иде в ООН-то. Явно е искала да измъкне бюджета, защо със сегашните европейски неразбории, германците искат те да контролират сметките на Европа и без тва най-много плащат
8
2
 
8
 
! Отговори
Божо преди 7 години
Разбирам ги,'че се опитват да му провалят назначението, но няма как да откажат германците да гушнат бюджета. С танкове ще влязат в Брюксел и ще го наложат. Вече 2 пъти са го правили
7
0
 
10
 
! Отговори
Българина преди 7 години
А меркел е за обесване, от първия път
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Специално за България съм съгласен, даже е бил много дипломатичен. Направо си е неуправляема , с тези политици.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 4 НА МНОГО ВИСОК СТИЛ СИ СЕ ИСКАЗАЛ.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 3 И каква е катастрофата, за Европа или за България?
3
1
 
15
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
То всички са за уволнение начело с дъртия рептил ,а и ЕС в този му вид не ни трЕбва показаха го наглосаксите наред са маджарите относно квотите за скакалците ,а както е тръгнало и от ботуша могат да получат червен картон.
2
2
 
20
 
! Отговори
чао преди 7 години
Точно либералната политика доведе Европа до катастрофа либералите са врагове на Европа,те само насаждат изкуствени страхове за да оцелеят....
1
3
 
24
 
! Отговори
Ще се вдига гюронтия преди 7 години
Смятайте нашата колко добричка е била на този пост, щом не сме й чули името през мандата. Ни отляво, ни отдясно възражения, нещо като мадам йес, когато въведе запалките, дето не могат да се щракат от деца, гениално (та минаха на твърди наркотици в поседствие).