Европарламентът разчисти пътя на СЕТА

Отпадането на канадските визи изглежда почти сигурно
23 ное 2016 20:30,
16
Европарламентът разчисти пътя на СЕТА
Снимка: архив Reuters

Европейският парламент разчисти пътя за ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), от което зависи отпадането на визите за българи и румънци.

Още по темата

С голямо мнозинство депутатите отхвърлиха днес в Страсбург искането на свои колеги СЕТА да бъде изпратена за мнение на европейския съд, което щеше да отложи влизането й в сила поне с 2 години.

89 депутати, предимно от крайната левица, но също и социалисти, поискаха съдът да се произнесе дали механизмът за арбитриране на междуфирмени спорове не противоречи на европейското право.

Те настояха парламентът да се произнесе с поименно гласуване, въпреки че по-рано правните служби на Европейския парламент, на Европейската комисия и на Съвета на ЕС обявиха, че СЕТА, включително арбитрирането, съответства на изискванията на европейските договори. Сред подписалите има само един български евродепутат - социалистът Георги Пирински.

Подобно искане се очаква да бъде отправено от белгийското правителство, като условие за сваляне на блокадата на Валония над подписването на споразумението. То обаче няма да спре влизането в сила на СЕТА.

След отхвърлянето на искането за отлагане на споразумението, пътят за ратификацията му е отворен. Очаква се Европейският парламент да гласува по нея на 5 декември в Страсбург, с което то ще може да влезе в сила от следващата година.

С това ще започне и процедурата за ратификацията на споразумението в националните парламенти на страните членки, включително в Народното събрание. Докато тази процедура приключи, СЕТА ще се прилага временно и не в цялост. Разделите за търговията, които предвиждат отпадането на 99% от търговските мита ще влязат в сила, докато главата за инвестициите ще чака национално одобрение.

Ратификацията на СЕТА от Европейския парламент ще премахне и въпросителните около отпадането на визите за Канада за българи и румънциот 1 декември 2017 г. Те бяха договорени от Букурещ и София срещу подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада. Българите и румънците са единствените европейски граждани, които все още се нуждаят от визи за пътуване до Канада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Референдум за сета защо нямаше !? Продадоха ни и медии и политици !!!
12
0
 
4
 
! Отговори
А преди 7 години
ние защо спахме?!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
покупите от канада и сащ вървят с пълна пара,сред продажните евродепутати
10
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
аз сьм против сета не искам гмо храни от сащ и канада не искам визи от тезистрани искам спокоиствие и по чист живот пьрвите дела които ще бьдат заведенина бьлгария ще са от ам марици за ниски цени на изкупуване и пропуснати ползив ам сьдилища и с ам адвокати правете си сметката какви пари ще се дават насульо и пульо
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Залезът на Европа. Това споразумение е договор, с който Европа и нейните граждани са колонозирани.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
9 и 10 са двама проооости маннгали.Давиебамайките. Вгъза.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така, така... Трай коньо за зелена ливада...Обаче по-интересно е какво НЕ ви казват в статията, както и "милите" канадци, които НЕ казват, че АКО се стигне до безвизово пътуване, то ще важи за бизнес-пътувания, разбирай ще пускат само богати. Както и че Канада си запазва правото да въведе отново визов режим, ако реши, че търсещите по-добър живот я залеят...
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кво мъ греет мене визи за канада ?.
5
5
 
9
 
! Отговори
Странджа преди 7 години
Горки Пирински, защо не загина при Гренедин
4
0
 
7
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До проктологВ текста пише че парламентът трява да ратифицира СЕТА, за да е 100%. Праилно, че журналистът не предпоставя какво ще се случи макар да е ясно, че има мнозинство
3
0
 
5
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Who cares?Зайко знайко какво ще кажеш за това?Нали си виден професор по всичко ;-)
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внушават ни, че богатите са добри, защото осигуряват заетост, че принципа на състезателност във всичко е справедлив, че банките са стабилни и нужни, че трябва да работим повече, че съдът е справедлив, че полицията е ефективна, че законите трябва да се спазват (независимо, че понякога са нелепи), че правителството мисли за народа,че медиите са напълно обективни, че трябва да сме коректни данъкоплатци, да уважаваме институциите и че всяка власт е от Бога.За останалите, около 95% от населението, демокрацията е изтощаващ труд, растящи данъци, заробващи заеми и ипотеки, повишаваща се заболеваем
1
2
 
35
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Отпадането на канадските визи изглежда почти сигурно!Има ли жена, която изглежда, че е почти сигурно бременна?