Кристалина отрече: Няма конлфикт на интереси!

Зам. председателят на ЕК нарече съмненията неверни и спекулации
30 ное 2016 18:34, Петя Славова
36
Кристалина отрече: Няма конлфикт на интереси!
Снимка: Reuters

"Чувствам се длъжна да разсея неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват по мой адрес и във връзка с управлението на европейския бюджет чрез публикация в изданието "Политико", написа във Facebook зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Световната банка е партньор на ЕК, с нея имаме споразумение, според което парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение, пише тя. Георгиева посочва, че споразумението съществува от 2009 г., а през 2014 г. е било подновено с условие да се преразгледа през тази година. Това беше направено в съответствие с всички процедури на ЕК, заявява тя.

Още по темата

Не е вярно, че Световната банка взима комисион от 17 на сто за управлението на средства. Често комисионът е между два и пет процента, и при всяко положение е до седем процента - тавана, определен по правилата на комисията, добавя Георгиева.

Предложението за единен одит е в съотвтствие с препоръките на Европейската сметна палата - институцията, която бди над доброто разходване на европейския бюджет. Конфликт на интереси няма. Подробностите около споразумението са договорени от службите на ЕК, без моето пряко участие, заявява Георгиева.

Поводът за това изявление на Кристалина Георгиева стана написаното от европейската редакция на сайта "Политико", която се усъмни, че Георгиева, която подаде оставка от ЕК и се връща в Световната банка. Това, според изданието, е в конфликт на интереси.

Съмнението се основава на документи и разследване на медиата, според което Георгиева е подписала наскоро промени, с които служителите и консултантите на банката могат да получават възнаграждение по проекти до 17 на сто от тяхната стойност. Председателят на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Ингеборг Гресле коментира пред изданието, че подобно възнаграждение е невиждано и би ощетило онези, за които ЕС дарява средства чрез Световната банка.

В допълнение "Политико" посочва, че Георгиева е предложила ЕС да не прави собствена оценка на разходите на бюджетни средства, когато е направена външна оценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер я научи как се правят офшорни финансови пирамиди и банкови печатници.
9
1
 
30
 
! Отговори
ined преди 7 години
Ко лъжеш ***!? Нагла, проста и корумпирана като всяка ГЕРБерастка.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой шмульо няма ли да обвини комунистите
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са сега платените социолози,които и помпаха рейтинга на тази предателка?Подкрепям-нека да бъде лишена от българско гражданство,за това че си урежда финансовото положение за сметка на не само България,но и на ЕС.Не желая името на България да е свързано с корупционер от световна величина.Банката кадри на БУЛКАТА БЕГЛЕЦ все такива ги излъчва.Ама какво да очакваме,ако е вярно че ГРОБ взимат 50% от всеки бизнес,ясно че Сталинка няма да остане по-назад от ББ и ЦЦ в желанието да използва общото.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи освен, че се оказа некомпетентна, сега излезе и крадлива. Всъщност, какво се чудя, типичен кадър на ГЕРБ.
5
2
 
34
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
И какво се оказа - че Сталинка е една дърта и крадлива кариеристка, на която изобщо не й пука за страната и която за съжаление не навлече срам и проблеми единствено на неуката ни Тиква, но и на целия бг народ.
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митоф, тая ли беше блестящата ни кандидатура за ООН ?
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не й се отнеме българското гражданство на тая и да спре да ни излага!!!
2
4
 
26
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Сталинка вместо да се скрие някъде заради срама който ни докара благодарение и на тиквата седнала да обяснява нещо си е нЕма нещо по-нахално и нагло от комуниктическо отроче.
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей тази е от главните еврейски слуги!