"Политико": Кристалина може би е в конфликт на интереси

Променени са документи за даряване на средства от ЕС на Световната банка
30 ное 2016 13:22, Елка Василева
28
"Политико": Кристалина може би е в конфликт на интереси
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото й преместване в Световната банка (СБ), пише европейската редакция на сайта "Политико".

Изданието пояснява, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на СБ. ЕС е третият най-голям дарител за банката, като за периода 2012-2015 г. е осигурил два милиарда евро.

Прокараните промени предвиждат служителите на СБ и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17 на сто от стойността на проектите.

Още по темата

Пред изданието председателят на комисията на Европейския парламент за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е коментирала, че подобен размер на възнаграждения е невиждан. По нейните думи така гладуващи може да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проектите на банката.

"Политико" се позовава на поверителен документ на ЕК, според който Георгиева е била призована да не взима отношение по въпроси, свързани със СБ, докато напусне комисията. Георгиева се връща в СБ от януари догодина. Тя работеше за банката в продължение на 17 години, преди да бъде назначена за еврокомисар през 2010 година.

От офиса на Георгиева са уточнили, че тя не е участвала в преговорите, довели до промени в документите за даренията към СБ. Сътрудниците й са потвърдили, че окончателният документ за промените е бил подписан от нея по молба на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Изданието пояснява, че досега размерът на възнагражденията по проекти на СБ, финансирани от ЕС, е бил изчисляван по плоска ставка от 5.5 на сто. Занапред изчисленията ще бъдат по по-сложна формула, като максималният предвиден размер достига 17 на сто от стойността на проектите. Отбелязва се, че максималният размер за подобни възнаграждения, допустим от ЕС, е седем процента.

"Политико" цитира множество неназовани високопоставени служители на ЕК, пожелали анонимност от страх от "политическо преследване". Според някои от тях приетите промени са били одобрени по спешна процедура за срок от два дни, защото в условията на спешност не се предвижда обсъждане. По техните думи ЕК няма подобно споразумение като това със СБ с никоя друга институция по света, която получава средства от бюджета на ЕС.

Изданието отбелязва, че на 9 ноември, малко след като Георгиева подаде оставка, ЕК реши, че нейното преместване в СБ не представлява конфликт на интереси. Решението остава поверително, уточнява "Политико". Официално основание за решението е това, че Георгиева преминава на работа не в частната, а в обществената сфера. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тиквата и пастирката какво ще кажат по въпросаСе пак е ТЯХНО ОТРОЧЕ
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време ви казвах че ,СОВИТЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО БЯХА,Сорос при свети петар по бързо иначе няма живот
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко са Троянските коне и кобили на САЩ в ЕС не знам, но поне за тази и за Могерини е очевадно.
16
1
 
16
 
! Отговори
карл маркс преди 7 години
Е каква да бъде една българска "женица" от Любимец, видела власт ..............ведела и интерес. После що има конфликт!!???
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купила си е мястото в СБ с парите на ЕС!!! Браво на нашето момиче!Само така!Граби лошите капиталисти!
14
2
 
33
 
! Отговори
голем смех преди 7 години
Така ни работят и нас европейците. Уж ни дават едни пари, а лъвския пай отива при безчислената армия от месни и европейски консултанти, надзорници, експертчета, експерти и баш експерти. За същинската работа пари не остават.
13
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един шамар за Бойко Борисов и ГЕРБ.
12
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я КОМИСИЯТА ЗА НЕЗАКОННО ОБОГАТЯВАНЕ ДА Я ЕМНЕ,дялан камък ,все се вре където парите са с шест нули и все за нея...
11
3
 
37
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Този конфликт на интереси на Кристалина Георгиева от ГЕРБ, вероятно е само върха на сладоледа. Ако има кой да се поразрови какви ги е вършила тази от ГЕРБ, един бог знае какви тъмни далавери ще изплуват.
10
1
 
34
 
! Отговори
карина преди 7 години
Тази жена е един пример до къде се стига , когато имаш много , но ти се иска още повече.
9
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още не е постъпила в банката. Може и да и се размине след този скандал.
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМЕРИКАНСКИТЕ МЕДИИ НИКОГА НЕ ГРЕШАТ.
7
2
 
56
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Нещо гнило има в тази жена! Опита се да се докопа до ООН грубо и безпардонно! Но получи шамар, но защо правителството я подкрепи?! Станахме за смях, а сега нова далавера цъфнала!
6
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая *** била много в играта
5
1
 
45
 
! Отговори
PD преди 7 години
А Сталинка, е дружка на Костофф, и Митофф, и май шорош е и малките *** кратунки. Европа нещо ги е погнала много яко.
4
1
 
57
 
! Отговори
дедо гоше преди 7 години
а, добър ден!!
3
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тази крушка опашката била много дълга.Лъснаха истините какво представлява госпожата.А някои я предложиха за ...
2
3
 
60
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Българската ДОЛИ където пипне си личи че протеже на Борисов.....Тука утвърждава кражба от най бедните за да развъжда и поощрява себеподобни крадливи и нагли....
1
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опааааа.....Мирише ми на Централния Софийски Затвор, килия 213, южно изложение. При бай Ставри. Човекът е строг, но справедлив.