Матео Ренци дава оставка, ако загуби референдума в неделя

Възможно е президентът Матарела да се опита да го откаже
3 дек 2016 13:45,
13
Матео Ренци дава оставка, ако загуби референдума в неделя
Снимка: Reuters

Италианският премиер  Матео Ренци почти със сигурност ще подаде оставка, ако загуби референдума за промени в конституцията. Това обяви министърът на инфраструктурата и транспорта Грациано Делрио, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Смятам, че... (ако загуби) Ренци ще отиде при държавния глава и ще връчи оставката си", каза по държавната телевизия Делрио, който е близък до премиера. Според служители президентът Серджо Матарела може да се опита да убеди Ренци да остане на поста, за да осигури политическа стабилност в Италия.

Ако Ренци откаже, Матарела вероятно ще потърси друг човек, който да оглави ново правителство, което да надзирава осъществяването на изборна реформа, отбелязва Ройтерс.

Твърдения за изборни измами при гласуването по пощата бяха отправени в последните часове от кампанията за референдума, която приключва в полунощ, пише ДПА.

На референдума в неделя имат право да гласуват около 50 млн. души. Италианците, които живеят в чужбина, обаче вече гласуваха по пощата. Според в. "Република" избирателната активност сред емигрантите е била необичайно висока - 40%, което може да се окаже решаващо при окончателното преброяване.

Лидерът на крайнодясната партия Северна лига Матео Салвини, който е изтъкнат противник на предлаганите от Ренци конституционни промени, каза, че се опасява от "всевъзможни" манипулации на гласовете от чужбина. Външното министерство отхвърли подобни предположения като "обидни".

"Разчитам на факта, че италианците - тези от Рим, Милано, Торино или Неапол - ще гласуват с "не" и това ще компенсира гласовете с "да", които Ренци може да е измислил или купил по света", заяви Салвини.

Премиерът, който обещава да подаде оставка, ако загуби, каза в интервю за в. "Кориере дела сера", че изходът от референдума е решаващ за следващите 20 години в Италия, а не за неговата кариера. "Ако победи гласуването с "да", Италия ще бъде по-силна. Ако победи гласуването с "не", опасността от скок в тъмното в ясна за всички", заяви той.

Лидерът на насоченото против върхушката Движение "Пет звезди" Бепе Грило успокои вчера избирателите, че "нищо няма да се случи", ако гласуват с "не", и обвини своите противници, че всяват страх.

Според букмейкърите по-голям шанс за победа има лагерът на противниците на конституционните реформи, но гласовете от чужбина и други фактори могат да помогнат на Ренци да спечели референдума.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8Айде, още 1, който си мисли, че само той знае как се пише правилно. Напъни си малко кухата глава и ще се сетиш защо е написано така.
10
0
 
0
 
! Отговори
Дилян Пеевски преди 7 години
Страхуват ли ви, жабари? Страхуват ли ви?
9
0
 
1
 
! Отговори
до олигото 8 и сие преди 7 години
Некадър.нико, не го пиша "грешно". Правя алюзия. Лесно е за разбиране по принцип, но за теб е непостижимо. Ако го беше схванал, щеше да ти е ясно що е писано с "ШШ" и защо е повторено. Всеки полу-***.от, който си няма хабер от нищо, седнал да търси "правописни" и технически грешки, щото познанията му се простират от началото на учебника по БЕЛ за 4-и клас до средата на същото помагало. Виж в речника: перифраза, алюзия, ирония, де.бил, функционална неграмотност... Идея си нямаш колко си ***.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дежадюкато го повтаряш, напиши го поне правилно - пише се недоноСче.
7
3
 
5
 
! Отговори
дежадю преди 7 години
ЕС се оказа едно недоношче. Повтарям - недоношшче. Сори, ще дигаме седенката.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрахте ли, че така се прави? След силен отрицателен вот се подава оставка. Само у нас докопалите се до държавната ясла хорица си мислят, че властта се държи до откат. Някои от тях не можеш и с шкурка да ги изстържеш от министерските кресла. Че може даже депутати да не са вече.... ужас. Давай значи да крепим властта, майната им на избирателите.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиква номер 2
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Италиа и те бедняци много от италианците гладуват
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но , защо ? Световната практика гласи - Не си отива , този когото враговете ругаят , отива си този когото ХВАЛЯТ . ЕС също си има своите недомислия , например - ще се спрат средствата за екология , ако Бойко Борисов не е Премиер .
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя беше за отмяна санкциите на русия, трябва да си ходи много бързо.
1
5
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да се съберат с тиквата и отронят по някоя сълза за отиващия си ЕС и началниците.