Европа не ни пожали! България изтегли късата клечка за Brexit-а

Великобритания ще е готова да напусне ЕС до октомври 2018 г.
6 дек 2016 20:00,
154
Европа не ни пожали! България изтегли късата клечка за Brexit-а
Снимка: архив, Reuters

На България ще се падне да води заключителната част от преговорите за напускането на Великобритания на ЕС. Това стана ясно от първото публично изявление на главния преговарящ по Brexit-а на ЕС Мишел Барние в Брюксел днес.
 
Той съобщи, че ЕС си поставя за цел да приключи преговорите до октомври 2018 г., което означава, че най-трудните въпроси ще се паднат за разрешаване на България, която ще председателства Съвета на ЕС между 1 януари и 30 юни същата година.
 
Макар че с преките преговори ще бъде ангажирана Европейската комисия, от Съвета ще се очаква да дава насоки за воденето на разговорите.
 
Първото председателство на България беше изтеглено с 6 месеца напред, след като станаха ясни резултатите от референдума през юни и Лондон обяви, че се отказва от своя ред, който се падаше догодина.
 
В първата си публична изява след назначаването си през октомври Мишел Барние съобщи, че преговорите за напускането на Великобритания ще са по-кратки от предвидените 2 години, за да се даде време на двете страни да ратифицират договореностите и те да могат да влязат в сила.
 
"Разчитаме, че британският премиер Тереза Мей ще спази обещанието си и ще информира ЕС за решението за напускане най-късно до края на март, след което преговорите ще започнат в рамките на няколко седмици", заяви Барние.
 
Така за същинските разговори ще останат около 15 месеца, а Великобритания ще бъде свободна от връзките си с ЕС към март 2019 г., когато се очаква Европейският и британският парламент да ратифицират договореностите за излизане.
 
Така следващите европейски избори през май 2019 г. ще се проведат без Обединеното кралство и в следващия Европейски парламент няма да има евродепутати, избрани на Острова.
 
Мишел Барние добави, че до края на януари възнамерява да посети София, за да научи от българското правителство какви са очакванията му за условията, при които Великобритания трябва да напусне Съюза и кои са най-важните за България теми, по които тя иска да се постигнат договорености.
 
Визитата в София ще бъде част от обиколката на главния преговарящ, който вече е посетил 10 европейски столици.
 
Тази седмица той се видя с експерти от 27-те оставащи в ЕС страни, за да обсъди с тях правни, технически и финансови последици от Brexit-а.
 
Барние заяви, че четирите основни свободи: движението на хора, стоки, капитали и услуги са неделими. Това означава, че ЕС ще настоява гражданите му да имат право да работят и живеят свободно в Обединеното кралство в замяна на достъп до вътрешния си пазар.
 
Той посочи отношенията между ЕС и Норвегия и Исландия като евентуален модел, който може да се договори за бъдещите връзки и с Великобритания. Осло и Рейкявик плащат определени вноски в бюджета на ЕС в замяна на правото да търгуват при по-благоприятни условия със страните членки.
 
Според Барние обаче няма как едновременно да се преговаря по условията за излизането на Великобритания от ЕС и по бъдещите отношения на партньорство. Едното трябва да се свърши след другото, поясни той, без да уточни кога ще може да се постигне споразумението за новото партньорство между Брюксел и Лондон.
 
Барние обаче категорично изключи Великобритания да получи същите права и ползи като редовните членове на Съюза, тъй като след напускането си тя няма да има техните задължения.
 
ЕС ще изчака предложение от Лондон какви отношения иска да поддържа с Брюксел и тогава ще отговори кои искания може да приеме и кои не.
 
"Много по-добре е да бъдеш солидарен, отколкото да си сам“, повтори два пъти Барние, след като обясни, че Европа остава "скалата, на която европейските граждани ще градят своето бъдеще". Той съобщи, че първото гласуване в живота му е било на референдума за влизането на Великобритания в ЕС и още продължава да вярва, че тази стъпка е била вярната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Никой преди 7 години
Аз предлагам яката дупара да води преговорите. Много добре ши са спраи
87
1
 
19
 
! Отговори
Реч преди 7 години
Очаква се г-н Борисов да прочете дълга реч на английски по случая заедно с евродепутатина Бареков
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахах, ако са преговарящи мадам йес и мутротиквата, дето има голям страх да не му гепнат брадърите откраднатите милиарди британите ще се спазарят да ни прехвърлят поне половината от няколкото милиона мюслими, които живеят там.В дейли мейл всекидневно излизат статии как мюслимите в смол британ вече завземат няколко големи града и как там заприличва все повече на Пакистан Лондон, Манчестър, Блекбърн,
85
3
 
6
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Да се махаме и ние от ЕС защото положението никак не е розово.Ще ни наводнят с бежанци и резултата ще плачевен.И тук ще започнат атентати и няма оправия после.
84
0
 
5
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
Това са празни приказки.
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВСИЧКО Е ЯСНО ПРЕДВАРИТЕЛНО,И БОКО ТИКВАТА ИМАДАМ ЙЕС -всичко ще е йес,а за България едно голямо дърво!
82
0
 
8
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 114Какъв наръчник? Няма наръчник, защото досега никой не е напускал. Импровизацията е което е стряскащото в българския случай
81
3
 
16
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Анонимен 132България изтегли късата клечка още на 09.09.1944г. И досега власта не се е променила. Всички тези артисти които ги гледаме и слушаме по телевизията играят в един и същи театър. Доказателството е, че няма нито един в затвора въпреки многобройните престъпления които са извършили. Различните "партии" и "власт имащи дерибеи" по градове, села и паланки са си едни и същи. Така че (цитат): "Власт с кръв се взема и с кръв се дава"! А вие си вяврайте на театъра и аплодирайте артистите!
80
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България изтегли късата пръчка на 10 .11 . 1989 год . Огромното ни желание да имаме богати предводители не дава очакваните резултати .
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България изтегли късата пръчка на 10 .11 . 1989 год . Огромното ни желание да имаме богати предводители не дава очакваните резултати .
78
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние да си налягаме парцалите, че ако вземе нещо да стане с ЕС отиваме в мизерната руска *** , в компанията на Беларус, Казакстана, Азербайджан, Башкирия и все от тоя род. Няма разходчици до Лондон, Амстердам, Фрамкфурт отивамен в калта, където може би ни е мястото, ще се простом с цивилизования свят.
77
12
 
5
 
! Отговори
р преди 7 години
Синия СССР пада до 2018 ,а ние ще дирижираме потъването . Дано се отървем от червената мафия писала се на синя и европейска,но едва ли .Вероятно ще стане зелена и ислямска.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 122То да не е ссср че да се разпадне. Англичаните никога не са се имали за европейци а за британци.
75
9
 
8
 
! Отговори
Ty Newman преди 7 години
Какви ЕС - та, какви англичани, за нас важното е да помагаме на бежанците! Всичко друго е без значение! Помагането на бежанците е цивилизационния проект на Евротолерантна и Евроатлантическа България! Не 3, а още 33 лагера за "бежанци" от "Сирия" ще отворим! Малко е! Минимум 50! Няма да се излагаме, че за расисти да вземат да ни помислят я!!!
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щи пратят " мадам Йес"
73
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички съюзи и империи се разпадат, когато врезем в тях.
72
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей каква чест! Оправихме си жалката държава, та сега ще решаваме съдбата баш на Велика Британия! Ще се пръсна от патриотична гордост :)Истината е, че България е избрана да осигурява кетъринга и базата (залите и луксозната обстановка), а големите в ЕС да си водят преговорите на спокойствие хахаха Има ли по -раболепни слуги на Брюксел от българските депутати? За няколко хиляди евра комисионна са готови да продадат половин България.
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Март 2019???Че, то дотогава и ЕС може да гоняма.
70
0
 
2
 
! Отговори
Евростат преди 7 години
Елате повече!
69
1
 
1
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Ба си какво доживяхме ! Българският *** да преговаря с емисаря на Кралицата .....