ЕК откри срещу България процедура за нарушение за обществените поръчки

Закъснели сме с прилагането на новото европейско законодателство
8 дек 2016 17:30, Елка Василева
9
ЕК откри срещу България процедура за нарушение за обществените поръчки
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки.

Брюксел предупреди също така страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако за 2 месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията, съобщи БНР.

Българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Освен това те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, обясниха от Еврокомисията.

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. "директива за борба с киберпрестъпността".

Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. Законодателството изисква също от София да укрепи уредбата за обмен на информация при атаки и осигурява обща европейска наказателно-правна рамка за тази област. България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението.

Европейската комисия настоява България и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
11
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Защо срещу България ? - ние обикновенните Българи нищо не сме взели , а ще плащаме ! Който е взел парите той да ги връща !
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историята се повтаря. Заради некадърността на ГЕРБ, България ще понесе санкции, но това ще стане при следващите иправляващи след ГЕРБ и ГЕРБ пак ще лъжат, че следващите са виновни за санкциите.
4
2
 
4
 
! Отговори
Фернандел преди 7 години
Мани я Европейската комисия!Някакви си бюрократи и чиновници. Нали така?
3
2
 
3
 
! Отговори
Петият Ангел преди 7 години
До Анонимен 3Корупцията е метод на преразпределение в държави като БГ. Ако я нямаше корупцията по нашите земи, да сме изпукали досега от глад.. ЕК, да си гледа работата и да отпусне на всеки българин безвъзмездно по някоя и друга хиледарка дето ще ги пазим насухо от новите социални кръвопийци. Условията ги поставяме ние, или корумпирани като нас, или ви закриваме.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧАК В ЕВРОПА РАЗБРАХА КОЛКО СЕ КРАДЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ. НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РЕКОРДИ СА ПРИ УПРАВЛЕНИЕтО НА ГЕРБ - ОТ МАГИСТРАЛИТЕ СЕ ОТКРАДНА 30 %, от оградата на границата 50 %.
1
0
 
16
 
! Отговори
долна клевета преди 7 години
ЕК няма ли стадиони за по 4000 зрители в селца с по 200 души население. Нищо не са видели ЕК, при нас всяка обществена поръчка се измерва в мм именно да спрем корупцията.