Разделен, ЕС продължава преговорите с Турция

Нови глави за членство не се предвиждат, визите остават
14 дек 2016 09:07,
33
Разделен, ЕС продължава преговорите с Турция
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз не можа постигне съгласие дали да спре или да продължи преговорите за членството на Турция на ЕС, след като Австрия отказа да гласува доклада, отчитащ тазгодишния напредък в преговорния процес.

Подобно на Европейския парламент преди седмица Австрия настоя приближаването на Турция към ЕС да бъде замразено, докато президентът Реджеп Ердоган не прекрати репресиите срещу опозицията и нарушаването на човешките права в Европа.

Тъй като решенията за разширяването се гласуват с единодушие, такова не беше взето. Въпреки това словашкото председателство на ЕС излезе с декларация, която отразява позицията на преобладаващата група държави, в която се казва, че "политическият диалог, сътрудничеството и партньорството на ЕС с Турция остават от изключително значение", както и че "Турция остава ключов партньор в редица области".

Акцент се поставя по отношение на сигурността, управлението на границите, борбата с тероризма, миграцията, енергетиката и търговията. В декларацията се подчертава, че Анкара остава важна част от коалицията срещу "Ислямска държава".

В същото време се обявява, че ЕС не предвижда отварянето на нови преговорни глави за Турция след тази за финанси и бюджет през лятото. Ускоряването на членството на Турция в ЕС е един от ангажиментите, поет миналия март от ЕС в замяна на спирането на мигрантите към Гърция.

В декларацията, подкрепена от повечето еврочленки, включително България, се посочва, че сделката за миграцията е довела до драстично спадане на броя на удавените в Егейско море и на новопристигналите в Гърция и че тя е от полза за двете страни. ЕС вече е разпределил 2,2 милиарда евро от обещаните 3 млрд. на Турция по сделката.

Еврокомисията ще продължи да пише чернови за разширяване на митническия съюз между ЕС и Турция и работата по обещаното сваляне на визите. Анкара обаче трябва да изпълни критериите, включително за прилагане на споразумението за реадмисия с ЕС, което беше гласувано от Меджлиса, но задържано от президента Ердоган. Като проблемни се очертават още сътрудничеството с Европол и правното партньорство с Кипър, който не се признава от Анкара. Препоръки се отправят и по управлението на границите с европейските съседки на Турция - България и Гърция.

В позицията се изразява загриженост от състоянието на човешките права и свободата на изразяване в Турция, както и от свалянето на имунитетите на опозиционни депутати и за върховенството на закона.

Европейските лидери, които се събират в Брюксел в четвъртък, също ще се занимаят с отношенията между ЕС и Турция. Но те ще се фокусират върху сделката за спиране на имиграцията и върху преговорите за обединението на Кипър.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак съобщи, че председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск ясно му е дал да се разбере, че съдбата на преговорите за членството на Турция в ЕС няма да е част от дебата на лидерите, независимо дали външните министри са в състояние днес да стигнат до единство или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ЕСТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
това е османска територия и няма място в ес гонят хората с танкове в ирак кьмтурция с цел изнудване на европа всичко е пари и интереси на турция не и пука изобщо за хората всеки ден стават атентати в турция и ердоган не си подаваоставката
11
2
 
8
 
! Отговори
13 преди 7 години
Дали си представят КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО ПУСНАТ 3-те милиона от лагерите при границата със СИРИЯ!!!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС изтича в канала.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Молдова,Къргъзистан -15$ на месец
8
3
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Значи Борисов добре им е обясншл, че ако затворят вратата пред Терция, тя ще им отвори вратата към мигрантите
7
5
 
7
 
! Отговори
Bg heritage преди 7 години
Пишете за EU!А ако не бяхме част от EU?Вие ходили ли сте в Молдова?
6
8
 
19
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 7 години
ЕДИН СЛАБОУМЕН Е НАПИСАЛ ,ЧЕ ТУРЦИТЕ СА АРАБИ !!! А ТВЪРДИТЕ,ЧЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ С ВИСОК КОЕФИЦИЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ !!!
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България в ЕС - жалка страна от периферията с полуколониален статут.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е бита карта.
3
10
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
За разлика от досегашните два референдума, въпросът с позицията на България относно преговорите с Турция за членство в ЕС е напълно легитимен. Референдум не се прави по експертни въпроси като ядрена енергетика, сума за субсидия, брой депутати и мажоритарност на избора. Референдум е редно да се прави по въпроси като цивилизационен избор, визия за уредба на вътрешния ред и подобни. За съжаление властимащите взеха решение по въпроса с Турция без нашето мнение.
2
4
 
30
 
! Отговори
Историк преди 7 години
До Анонимен 1Турците не са араби, също както и афганците и иранците. Те са мюсюлмани, но не са араби. Гледайте Бождар Димитров, той ги обяснява тези неща достъпно
1
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Ха-ха-ха-ха-ха-ха..........................то се вижда кой вън, кой вътре......хи-хи-хи......скоро това недоразумение ес (СССР 2) така ще се разсипе, че ще видите само петите на тичащите да се спасяват от потъващия кораб!!!!! Но.....може и да е за добро! Така страните ще си останат страни и народите - народи, а не сбириток от ***, без култура, традиции, род, нравствени устои и морал!!!!