Германия за нас: Светослав разпали страсти vs. ромите

Според "Велт" имаме дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу тях
Обновена: 19 дек 2016 09:07 | 19 дек 2016 09:07,
159
Германия за нас: Светослав разпали страсти vs. ромите
Снимка: YouTube

Случаят с ритната жена в берлинското метро разпалва настроения срещу ромите, пише германският вестник "Велт", цитиран от БТА.

Изданието публикува материал, посветен на случая и на реакциите, които той е предизвикал в България и на медийното му присъствие в страната ни.

В статията се отбелязва, че в България се е наблегнало прекалено много на етническата принадлежност на замесения в случая български гражданин, което според материала е следствие на дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу ромите. Според вестника тези нагласи са характерни за страните от бившия Източен блок, където има неофициална дискриминация на ромите. Германското издание цитира и мненията на българския психолог Борислав Денчев и Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

Още по темата

Вестник "Тагесшпигел" пък отбелязва, че засега няма данни дали българският гражданин и жертвата, която по произход е от Украйна, са се познавали, нито дали случилото се има някаква предистория.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" излиза с коментарен материал по темата със заглавието: "Това засяга всички". В него се акцентира върху ролята на видеонаблюдението, като се призовава то да се използва по-активно при криминални разследвания.

Вестникът приканва германското общество да не губи доверие в правораздавателните органи, защото около случая в берлинското метро са се появили симптоми, че то е подкопано, например с обявяването от частни лица на награда за залавянето на извършителя.

Междувременно стана ясно, че Светослав Стойков остава за постоянно в ареста. Срещу българина вече се води следствие за опит за предумишлено убийство, а не нанасяне на телесна повреда.

Германските медии съобщават, че след излъчването на клипа с насилие от охранителните камери в метрото Стойков е разпознат от бивш охранител в бежански лагер. Свидетелят казал, че често виждал обвиняемия и двамата му братя. Те посещавали въпросния център, излизали с някои от мигрантите, след което ги връщали мъртво пияни. Следвали конфликти с охраната, включително бой и отправяне на обиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дали не е бил сводник на украинската германка?
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости на таркалета , от къде тоа Менте-Охранител , разпознат е от спътник в Автобуса в който пътувал от Франция за Берлин а не от тоа Охранител в кавички
93
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само дето не са написали, че тоя орг я е ритнал понеже е жертва на НАШИТЕ предразсъдъци спрямо него... аман от толерастия... да ги ритат, да ги колят, така им се пада...
92
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гермаците защо не говоря за случилото се на предната нова година в Кьолн, когато бяха насилени стотици жени в центъра и всичко се потули, а тръгнали да ни занимават с някакъв си ***.
91
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ ЩОМ ГЕРМАНЦИТЕ ВЯРВАТ НА ТЕЗИ ОТ БХКТам е работата, че не вярват, аа се възмущават от приказките на БХК. Освен това жената е била унгарка, не германка.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей това швабен знае ли гое?Явно да, пишат, че с тях навсякъде е така, независимо в коя държава. Не обвиняват България.
89
0
 
18
 
! Отговори
Shark преди 7 години
"Германското издание цитира и мненията на българския психолог Борислав Денчев и Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет." - АМИ ЩОМ ГЕРМАНЦИТЕ ВЯРВАТ НА ТЕЗИ ОТ БХК И КАЗВАТ ЧЕ СМЕ ДИСКРИМИНИРАЛИ РОМИТЕ, ЗНАЧИ СИ ЗАСЛУЖАВАТ РИТНИЦИТЕ. СЪЖАЛЯВАМ, НО Е ТАКА, НЕКА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГИ СЪЖАЛЯВАТ И ДА СЛУШАТ КАКВО ИМ ГОВОРЯТ ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ БХК. ОЩЕ МНОГО РИТНИЦИ ЩЕ ИМА ДА ОТНЕСАТ.
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментарите под статията не се различават от тези тук. Нито един човек не одобрява казаното от Кънев и явно всички знаят за какво става въпрос. Откакто излезе информацията, никой вече не обвинява България.
87
0
 
27
 
! Отговори
Киро шарнира преди 7 години
До хмммА ти обясни ли на швабен ,че правим много за тези български граждани!??Държавата им разрешава да крадът,бият ,убиват ,изнасилват 12 г деца,не плащат данъци,глоби,такси,осигуровки,ток ,винетки,граждански,,вода,здрвано лечение,строят незаконни къщи,карат без нкижки но за сметка на това не ходят на работа и получават пари за да се размножават ..Ей това швабен знае ли гое?
86
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Б-г всички ромообразни са путинофили. Мацката казала "Крим це Украина!" и тоя е ритнал. Не е на етническа основа, а на политическа. А тия там са за да вербуват бойци. Половината за Асад, половината за ИД.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименте вчера всички холандски граждани, начело с Гертю, умряха от срам, че са холандци, тишина в цялата обезлюдена държава, даже епископът им го няма да дойде с една делегация от равин, мюфтия и... не знам, имат ли арменски поп, плюс няколко протестанти, калвинисти и будисти, да се извинят на жената. сега заселват араби, все пак някой трябва да живее там.
84
0
 
22
 
! Отговори
от Хелзинки преди 7 години
Неодобренито на нападение на жена в гръб или побой над стари хора е типичен предрасъдак, да .
83
0
 
27
 
! Отговори
хммм преди 7 години
не е така. И германците са на това мнение като политиците си, вярвайте ми. Аз се убих да им обяснявам че тоя си е обикновен цигoйнер който живее в България в махли като гета. Той винаги ще бъде такъв, те живеят сред българите които не са такива и не се променят, защото са си просто такива. Те ме гледат като по-глупaв и се опитват да ми обясняват как бил и той българин и проблема бил в нас че нищо не правим за тях. "Да ама и той е българин" ти казват и те убиват с прoстотията си. Овце.
82
1
 
28
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Абе тия швабите като знаят много ,защо не казаха ,че 12 годишното бомбаджийче е отрасли и възпитано там и е немски поданик!!!
81
0
 
20
 
! Отговори
анализ преди 7 години
Получава се напълно правдива картина за това, колко е вреден за имиджа на България *** Светослав и главния сиганолюб Красимир Кънев. Ако човек държи на мнението на компрометираната агенция Дойче веле, разбира се. Нормалните хора в Германия отдавна са наясно с генетичния дефект на *** и не ги бъркат българи.
80
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Христоматиен случай на двоен стандарт. Ако европеец беше блъснал индоевропеец, това очевидно щеше да на расова основа. Но какво става, когато индоевропеец с демонстративна омраза блъска европеец, кой е расиста тогава? Ами ето, ДВ знаят отговора - ако изпиташ настроения след такъв случай, значи си расист.
79
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задръще си го в Германия и го интегрирайте
78
0
 
27
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Ами той бая време сигурно е прекарал в Запада Европа, защо не са го "интегрирали" ?Лицемерна наглост, така типична за западната политика, чиито интереси обслужват западните медии!
77
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така - имаме дълбоко вкоренени предразсъдъци. Фрау Меркел, ако я е грижа, да ги покани, като мигрантите. Ние, с предразсъдъците, няма да ги спираме.
76
0
 
20
 
! Отговори
Цицаров преди 7 години
Българският гражданин Светослав насажда етническа омраза и расова вражда. Хем едновременно в две държави...