Жан-Клод Юнкер раздава всички евроресори до Коледа. А на нас?

България остава без бюджет и без дигитално общество, няма кандидат
19 дек 2016 18:00,
43
Жан-Клод Юнкер раздава всички евроресори до Коледа. А на нас?
Снимка: архив Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще реши съдбата на всички свободни ресори до края на седмицата, съобщи негова говорителка днес.

Става дума за освободеното от германския комисар Гюнтер Йотингер портфолио за цифровото общество, след като бе решено той да вземе ресорите на българката Кристалина Георгиева. Най-вероятно то ще бъде дадено на друг еврокомисар преди Коледа, тъй като Еврокомисията не може да си позволи да чака повече.

Още по темата

Кристалина Георгиева напуска от Нова година и някой трябва да върши работата, обясни представител на Европейската комисия.

Що се отнася до бъдещите ангажименти на новия български еврокомисар, те ще бъдат решавани, след като той бъде номиниран от правителството.

"Нека първо да получим кандидат и после ще видим какъв ресор ще му отговаря", добави говорителката на Юнкер.

Представител на Комисията съобщи, че не очаква България да успее да предложи наследник на Георгиева преди края на годината.

Това означава, че българският представител няма да може да се вмести в сегашната структура на Европейската комисия и на него ще му бъде предложена работа, която досега не е вършена от друг еврокомисар или това, което някой от сегашните комисари приеме да се откаже от настоящите си задължения.

Подобен подход беше приложен и към Великобритания, чийто еврокомисар Джонатан Хил напусна разочарован след резултата от референдума за Брекзита. Лондон загуби влиятелния ресор за капиталовите пазари, а подаденият негов наследник Джулиан Кинг получи нов портфейл - отбранителен съюз, който беше отделен от ангажиментите на гръцкия еврокомисар Димитрис Аврамопулос, отговарящ за вътрешните работи и миграцията.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер единствен има право да разпределя и определя ресорите на работата в европейското правителство.

Проблемът с българското присъствие в европейското правителство възникна, след като Кристалина Георгиева обяви в края на октомври, че напуска, за да заеме висок пост в Световната банка във Вашингтон.

Веднага след огласяването на решението й Юнкер обяви, че ще даде влиятелното вицепрезидентско място в Европейската комисия, както й нейния ресор на представителя на Германия Гюнтер Йотингер.

Германецът обаче още не е преминал през изслушване в Европейския парламент, което означава, че не може да бъде назначен като титуляр от 2 януари, когато Георгиева овакантява мястото си. Европейският парламент готви трудно препитване за германеца, след някои негови неприемливи коментари, както и заради ползването на самолет на руски лобист, което не е било декларирано по правилата. Йотингер ще бъде временно управляващ бюджетните дела, докато парламентът не се произнесе.

Евродепутатите трябва да изслушат и комисаря, комуто ще бъде поверено цифровото общество, а също и новият кандидат за български еврокомисар. Преди това българинът трябва да се срещне с Юнкер, който ще прецени според качествата му, каква работа може да му бъде поверена.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов заяви, че за номинирането на нов български еврокомисар има две възможности. Или това да бъде направено от ново редовно правителство или да бъде постигнат консенсус между партиите в парламента по името на кандидата. Той заяви, че не би бил против като премиер в оставка да се опита да обедини депутатите, ако това се наложи.

Според Борисов едно от най-важните условия за новия еврокомисар от България е да бъде от женски пол.

Различни източници от Европейския парламент твърдят, че като най-приемлив за ГЕРБ вариант се разглежда евродепутатката Мария Габриел. Тя е зам.-шеф на парламентарната група на ЕНП. Смята се, че ако тя бъде посочена от България, Габриел ще може да получи ресор в областта на равенството на половете и правата на жените, тъй като има опит в тази област като евродепутат.

Сред другите имена, които се въртят са правосъдният министър Екатерина Захариева, зам.-управителката във фонда "Юнкер" Илиана Цанова и Меглена Кунева.

На "мъжкия фронт" в оборот са имената на бившите външни министри Ивайло Калфин, Кристиан Вигенин и вицепремиерът Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Mustafa преди 7 години
Nedjmi Ali ste e nashiat digitalen komissar.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствената подходяща длъжност за българските кандидатки е комисар по водопадите. За друго не стават.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ala_Balaнапускайте още сега. БЪЛГАРИТЕ ОСТАВАМЕ
26
5
 
3
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Не разбрахте ли, че сме буферна зона. Спасението е напускане на ЕС!
25
0
 
5
 
! Отговори
Зфху преди 7 години
За предпочитане било да бъде жена аха за дъртите *** тя кунева се искриви сега друга по яка трябва
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Юнкер трябва да бъде линчуван. По негово управление вече една държава си отива от ЕС. За далаверите си обаче едва ли ще бъде съден.
23
0
 
3
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
До *** нжата 26Абе *** нжа НАТО не може да си насмогне само с памперсите ,а ти си седнал да плашиш гаргите и колкото до далечния изток ами тръгвайте сите гербави комунисти какво чакате.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юнкер раздавал евроресори. Ми да раздаде и европолуоски и евроамортисьори тогава. И евроремаркета.
21
0
 
10
 
! Отговори
da-da преди 7 години
След перфектната тиквена дипломация на нас ще ни дадат от трите най-дългото. За заслуги.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДядотоСтанишев ще го мислим докато не отиде там където заслужава. При троцки
19
2
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ХАЙДЕ ДРУГАРИ, ПУТИН ВИ Е ПРИГОТВИЛ ПО ЕДИН ДАЛЕКОИЗТОЧЕН ПАРЦЕЛ. ХАЙДЕ, АКО ИМАТЕ НУЖДА НАТО ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ДА СТИГНЕТЕ.
18
1
 
9
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 21 анонименНяма лошо да се стягат гербавите комунисти начело с тиквата ,плевела и стрина ти Цецка и да заминават ,но да си съберат и почитателите.
17
2
 
11
 
! Отговори
Дядото преди 7 години
До Анонимен 18Не го мислете Станишев. Той се подписва всеки месец срещу една доста щедра заплата, при това без да си мръдне особено пръста. Камо ли да направи нещо за България
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турските медии предават на живо от Анкара според тях е извършен атентат срещу посланика на Русия,във момента специални части щурмуват сградата.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимени на милошевич не му дремеше
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА КОМУНИСТИТЕ ПУТИН ДАВА ПАРЦЕЛИ В СИБИР.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На ген. Кузнецов му паднал самолета, на ген. решетников също.
12
2
 
6
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
На слугите не се полага.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде е социалистическото светило Шулц? Намерил ли си е работа вече или като сергея стои безработен.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
радев, янукович, милошевич