Брюксел към българите: Прощавайте, не успяхме с визите за САЩ

Еврокомисията обещава да напомни на Тръмп за правата на българите
21 дек 2016 18:46,
123
Брюксел към българите: Прощавайте, не успяхме с визите за САЩ
Снимка: архив, Булфото

Въпреки засилените усилия, Европейската комисия не успя да постигне напредък в установяването на безвизов режим за пътуване до САЩ за българите и гражданите на още 4 европейски държави.

Това се признава в публикуван днес доклад на Еврокомисията - трети за последните 8 месеца.

Още по темата

"Въпреки зсилените контакти на политическо и техническо ниво, няма признаци за напредък", обявява Комисията, която е задължена да се бори за равнопоставени условия за пътуване на своите граждани извън ЕС.

В момента САЩ прилагат визов режим към българите, румънците, поляците, хърватите и кипърците. Останалите граждани на ЕС пътуват само с електронна регистрация.

По силата на Механизъм за реципрочност, който влезе в сила през 2014 г. , Еврокомисията трябва да наложи временни визи на гражданите на държави, които не прилагат същите условия за пътуване на европейските граждани, от каквито се ползват те.

Предложението за въвеждане на двугодишен визов режим със САЩ трябваше да бъде направено от Европейската комисия през април, но тя изполва различни процедури, за да не го стори. Сред тях са и трите доклада по въпроса, публикувани от април насам.

Според Брюксел "временното спиране на безвизовия режим със САЩ, освен неблагоприятно въздействие върху гражданите и трудности при прилагането, ще има значителни отрицателни последици в политическите и дипломатически отношения, търговията, туризма и икономиката на ЕС".

Ето защо Европейската комисия няма да предложи въвеждането на визи за американски граждани, пътуващи към Европа, както изисква от нея Механизмът за реципрочност.

В частност анализът на Брюксел показва, че Вашингтон ще въведе незабавно визи за гражданите на ЕС, включително за тези от 23-те държави, с които сега имат безвизови отношения.

Смята се, че 5,5 млн американски и канадски туристи по-малко ще идват годишно в Европа, което пък ще удари по туризма. Преките загуби в сектора се изчисляват на 6,8 млрд евро годишно, като най-засегнати от тях ще бъдат Германия, Франция, Италия и Полша.

Еврокомисарят за вътрешните отношения Димитрис Аврамопулос заяви днес, че Комисията ще постави въпроса за важността на визовата реципрочност и пред новата американска администрация, след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Такава среща се очаква да има през първата половина на 2017 г.

За разлика от неуспеха със САЩ, Европейската комисия се похвали днес с договарянето на "ясен график" за отпадане на визите за българи и румънци за Канада. Отава ще премахне ограниченията за пътуване от 1 май за притежателите на американски визи и за тези, които са посещавали Канада през последните 10 г. От 1 декември ще отпаднат изискванията за вадене на визи за останалите граждани на Румъния и България.

Отпадането на визовия режим беше поставено като условие от София и Букурещ за подписването от тях на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА на 30 октомври.

За да отложи предложението за въвеждането на временни визи за САЩ Еврокомисията поиска становища от Европейския парламент и от страните членки. Такова гласуваха само евродепутатите, които настояха Комисията да си изпълни задълженията и я заплашиха със съд, ако не го стори.

Страните членки оставиха без последствия призива на Еврокомисията да изразят мнение дали трябва да се слагат визи на американските граждани за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, СЕГА КАКВО? ИЗЯДОХМЕ ЖАБЕТАТА И ПРОЩАВАЙТЕ, АМА ВИЗИ НЯМА...
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува! В тая скапана държава и да ми плащат няма да ходя.
86
1
 
11
 
! Отговори
Рик преди 7 години
Няма нужда от визи за американци - те не идват и без визи . А и да идват ........ Да махнем визите за руснаците че вече доста години работим за напълването на турските курорти .
85
0
 
19
 
! Отговори
Анти-TTIP преди 7 години
Хало Брюксел, ние пък няма да ратифицираме TTIP - така трябва да каже българското правителство, ако има топки !
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еб ати късмета, еми.....ще продължавам да си поркам домашната ракия в къщи, добре че е двойна преварка
83
1
 
20
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Май настана време продажните ни политици да бъдат изправени до стената, като Чаушеску ?
82
0
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Kato sa ;dupedavzi;na6ti upravnizi koi ni e kriv.Davai 6te slu6ame umnata evropa a bg.interesi v kofata.As prodaljavam da nastoiavam da badat isprateni na hotel ful inklosiv spalen pansion sa po dalak srok na prebivavane bes ogled na partiinata prenadlejnost. Sa6toto vsi4ki koito sa vatre v parlamenta pa i otvan ima partii.
81
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашето членство в ЕС не е равноправно. Дълго време след влизането ни в ЕС нямахме достъп до трудовия пазар на повечето страни и имаше ограничения. ЕС просто отказа да си изпълни договорните задължения за влизането в Шенген, наложиха ни мониторинг, който не съществуваше въобще като процедура преди това и беше измислен специално за България и Румъния, никакъв шанс да ни допуснат до еврозоната, а с визите си е направо подигравка - въобще нямат намерение да поставят въпроса сериозно.
80
0
 
17
 
! Отговори
Послушни Продажници преди 7 години
До Койчо Защото има за политици послушни продажници,коино не зваят що е чест и себеуважение,бивши номенклатури на БКП,днешни хамелеони фурн.Лопати от Герб или РБ,начело с Реформаторката,затворила реакторите снаха на Политбюро Пръмова-Кунева
79
1
 
21
 
! Отговори
Хубавощеви Простиме преди 7 години
Ако има Референдум за излизане от ЕС или НАТО,така хубавво ще ви Простиме,двуличници.Не успяхте,а успяхте да ни затморите Реакторите,Колонизирате дължавата и оснавите на Последно място в ЕС,и разрушите икономиката,това защо Успяхте?
78
3
 
1
 
! Отговори
Old Smugler преди 7 години
Na Avstria I iskaha visa do 1994, a te biaha pone 50 Godini napred ot Nas dori togava. Napravete si smetka
77
1
 
38
 
! Отговори
Койчо преди 7 години
Защо България не въведе визи за граждани на САЩ?
76
1
 
40
 
! Отговори
Обезщетение преди 7 години
Ами тогава ЕС да обезщети България едни 15 милиарда на година докато не отпаднат визите на всяка държава! Според мен е справедливо
75
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие сте много интересни! Кои сме ние за ес и американците! Ние трябва да се радваме , че са ни оставили мирно и тихо да си мизеруваме, защото можеше разни майдани, източно европейска пролет! Е, то още не е късно да ни вкарат в някой черен сценарий покрай Турция !
74
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да си стои тук аз искам да замина за Америка но пак ни прецакаха
73
1
 
28
 
! Отговори
Пълен смрад преди 7 години
ЕДНА ДЪРЖАВА, НАЦИЯ И НАРОД, КОЙТО НЕ СИ ОТСТОЯВА И ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НЕ Е ДЪРЖАВА И НЕ ЗАСЛУЖАВА НИКАКВО УВАЖЕНИЕ. ТУК НЯМА ЕЛЕМЕНТАРНО САМОУВАЖЕНИЕ И КАК ДА ОЧАКВАМЕ ТАКОВА ОТ ДРУГИТЕ СЛЕД КАТО САМИТЕ НИЕ НЕ СЕ УВАЖАВАМЕ И НЕ ДЪРЖИМ НА СЕБЕ СИ? СРАМ МЕ Е, ЧЕ СЪМ СЕ РОДИЛ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ С ТОЛКОВА БЕЗГРЪБНАЧНИ. БЕШЕ ВРЕМЕ, КОГАТО МИ ПУКАШЕ ЗА МОЯТА ДЪРЖАВА ДО МОМЕНТА, В КОЙТО ОСЪЗНАХ, ЧЕ НА ДЪРЖАВАТА НЕ И ПУКА ЗА МЕН.
72
6
 
15
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До КрумНещата, които цитирате не са задължение на ЕС, а на българските правителства. ЕС ни даде възможности, които ние заради корупция, мързел и некомпетентност не използвахме. Включително, за да привлечем истински инвеститори, които да доведат до живване на икономиката, повишаването на стандарта на живот и спиране изтичането на мозъци. Гледайте за кого гласувате, Европа лесно може да бъде обвинявана за несвършената работа на нашите политици и управници
71
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тва малко в стил "Опс, сори, кукло, ама свърших вътре. Вдигай гащите и бегай!" Гав.ят се с нас с една дума!
70
1
 
0
 
! Отговори
Георги преди 7 години
1,2,3,4...Оп...Извинявай татко.
69
5
 
28
 
! Отговори
Крум преди 7 години
И к'во спечелихме след 10 години в ЕС. Да е живнала икономиката? - Не! Да е намаляла миграцията на млади българи на запад? - Не! Да се е подобрило с нещо жизненото ниво? - Не! А да сме на последно място в ЕС по заплати и пенсии? - ДА! Тогава за к'во ни е Америка? Да си плащат визите богатите и точка!