Брюксел търси съюзници да вземе гласа на Полша в ЕС

Европейската комисия даде на Варшава още 2 месеца да я послуша
22 дек 2016 07:40, Никола Димитров
11
Брюксел търси съюзници да вземе гласа на Полша в ЕС
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия даде 2 месеца на Полша да се откаже от спорни промени в закона за конституционния си съд - Конституционен трибунал, които според Брюксел поставят под съмнение независимостта му.

Още по темата
Миналият декември Комисията започна разследване срещу Варшава по нова процедура за върховенството на закона, с която България се надява да замени мониторинга на Брюксел върху нейното правосъдиеи борбата с корупцията.

Според процедурата, ако не отстрани проблемите, Полша е заплашена с отнемане на гласа й при вземане на решения в ЕС.

"Основните проблеми, заради които започнахме процедурата, не са разрешен и се добавиха още с приетото ново законодателство", заяви първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс. Той отговаря за полското разследване, както и за българския мониторинг.

Полша влезе в полезрението на Брюксел с отказа на управляващата партия "Право и справедливост" да допусне до Конституционния съд магистрати, номинирани от предишното правителство и замяната им със собствени назначения, както и непубликуването на всички решения на съда.

Полското правителство получи още 2 месеца отсрочка да отговори на тревогите на Брюксел, след което Комисията ще прецени дали да продължи към наказателната фаза на процедурата.

"Няма да изключваме никакви мерки, предвидени от процедурата за върховенството на закона, но няма и да прибързваме", заяви Тимерманс, запитан дали Комисията ще поиска отнемането правото на глас на Полша при взимането на решения в ЕС.

Той заяви, че в очакване на реакцията на Варшава Комисията ще започне да събира съюзници в Съвета и в Европейския парламент за евентуално прокарване на наказанието, определяно от шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер като "ядрен вариант".

Засега Унгария е заявила, че ще наложи вето на подобно решение. Това се смята и за основна причина Комисията да не бърза с предложението си.

"Правя понякога невъзможнотто да продължа диалога с полското правителство защото отчаяно искам да реша проблема и защото вярвам, че всеки полски гражданин има право на разделение на властите,  на това, съдията, който го съди да не е инструктиран от партия или от правителството", заяви Тимерманс;

"Затова водим този диалог и ще го продължим, но ако видим че не отива на никъде, ще търсим други варианти", предупреди той.

Европейската комисия може да закрие процедурата като обясни, че проблемът е решен или да предложи наказание за страната, най-силното, от които е да поиска задействането на чл. 7 от Лисабонския договор - временно лишаване от правото на глас.

Тимерманс смята, че все още има възможност за намиране на решения, макар, че "не мога да кажа, че опитът ми от миналата година ми дава право да съм оптимист".

Той добави, че през следващите месеци Еврокомисията ще започне да опипва почвата дали временно спиране на правото на глас на Полша ще намери достатъчно поддръжници в Европейския парламент и в Съвета на ЕС, които трябва да одобрят евентуално нейно предложение в тази посока.

Миналата седмица след среща с Тимерманс в Брюксел премиерът в оставка Бойко Борисов изрази надежда, че 10-годишното наблюдение върху борбата с организираната престъпност и корупцията, както и за реформирането на правосъдието в България, ще бъде отменено в рамките на година и към страната ще започне да се прилага по конкретни случаи процедурата за върховенството на закона.

Тимерманс отрече да е обещавал прекратяване на наблюдението в рамките на годината и заяви, че единствената "работна хипотеза" е това да се случи преди края на мандата на Европейската комисия, който изтича през ноември 2019 г. Дотогава България трябвало да продължи усилията за реформи - основно в борбата с корупцията по високите етажи и да покаже конкретни резултати. Тимерманс похвали кабинета на Борисов за успехите в увеличаването на данъчните приходи в резултат на намаляването на контрабандата.


11
Още по темата: БрюкселЕКПолшаЮнкер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Брюксел търси съюзници да вземе гласа на Полша в ЕС"

Ако зависи от народа, Брюксел ще получи един среден от България, но нали Юнкер ще ни заобиколи и ще заповяда на Тиквата да го подкрепи...
8
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
"с която България се надява да замени мониторинга на Брюксел"
Дали не трябва да е с която Полша .... ?
7
0
 
2
 
! Отговори
те преди 2 години
те
6
11
 
8
 
! Отговори
. преди 2 години
Никой не държи никого НАСИЛА в ЕС, за разлика от един друг "союз" преди време.
Ако поляците решат, че предпочитат диктатурата на някоя партия (няма значение коя) пред разделението на властите, демокрацията и свободата, то те са напълно свободни с референдумче да ходят на майната си....и без това североазиатските варвари не са ги налазвали вече почти 75 години, та са позабравили какво е ватнишки сапог.
5
3
 
3
 
! Отговори
kiorsufra преди 2 години
TIPI4NO PO EVROPEISKI DEISTVIA ,AKO GLEDATE TV.VIJDATE KAK VLISA SA6TIAPLAN NA DEISTVIE KATO V UKRAINA.OKASVANE NA NATISK 4RES STA4KI I PROTESTI SRE6TU OPRAVLIAVA6TITE KOITO SA NASO4ENI SA SA6TITA NA DARJAVNITE INTERESI I 4AK TOGAVA NA EVROPEISKITE.A EU NE MOGAT DA TARPIAT TAKOVA OTNO6ENIE KAM VODENATA OT TIAH POLITIKA.
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЮНКЕР Е С КОЛОНИАЛНО МИСЛЕНЕ.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заемете се с американските визи щото ще ви турим в процедура на наказание.
2
8
 
17
 
! Отговори
Българина преди 2 години
Типична мащеха е ес, когато някой надигне глава бой по каската за назидание на останалите, казват му евробезценност
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, похвалил го за нещо,
което е длъжен да прави.