10 години България в ЕС – харесва ли ни, съжаляваме ли?

Едва след Brexit хората разбрали значимостта на съюза
2 яну 2017 10:35,
676
10 години България в ЕС – харесва ли ни, съжаляваме ли?
Снимка: архив Reuters

Две са основните събития в 150-годишната нова история на България - освобождаването от турско робство и членството в Европейския съюз. Това мнение сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи и главен преговарящ за членството ни в ЕС Владимир Кисьов.

"75% от българските граждани проявяват недоверие към съдебната система. Българите са на челните места, които искат да бъдат в ЕС, което означава че все пак по-голямата част от българите искат правила, защото правилата не ни ги налага ЕС, а те са нормите на поведение и на живот", обясни Кисьов.

По думите му у нас има лоби в полза на олигархията, което пречи да бъде осъществена реална съдебна реформа. Той заклейми евроскептиците, като посочи, че членството в ЕС предлага много предимства, сред които свободното пътуване и отворения пазар, който подразбира изобилие на стоки.

"Най-добре се усети важността на ЕС, когато британците гласуваха за излизане. Тогава на мен ми се обадиха много хора, за да ме питат какво ще се случи... Едва в този момент те осъзнаха, че може да се случи така, че българите да не могат да пътуват там свободно, да не могат да работят", добави от своя страна проф. д-р Ингрид Шикова, един от основателите на специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

"В момента Европа е доста разделена като мнения за бъдещето си. Има страни, които са по-склонни да се отива към федерация, или поне по-тясна интеграция, има и други страни, които искат по-слаба интеграция, по-малко общи политики", обясни още тя.

Според проф. Шикова в българското общество рядко се провеждат дискусии по важни европейски въпроси. И все пак, за да се представяме добре в Общността, трябва да имаме собствена позиция, подчерта тя:

"Аз мисля, че ние трябва да се представяме добре пред България и пред българските граждани... Европейският съюз не може да бъда разглеждан като панацея, като някакво всеобщо лекарство, което ние ще погълнем и всичко ще бъде прекрасно. Ние самите трябва да искаме да си направим държавата модерна, съвременна и да живеем добре в нея".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


676
Още по темата: българияевросъюзЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
2
 
7
 
! Отговори
получаване преди 7 години
До Анонимен 571Не не съм просяк! Просто ти показах, че от това че нещо не ми е направило лошо, не следва че е добро!А ако ЕС е възможност, както се изрази - то ЗАЩО предлага различни, а не еднакви възможности за членовете си?Защо ЕС субсидира БГ земеделието с 1/4 от субсидиите на останалите "равноправни" членове! - нали се сещаш, че всъщност никой не е просяк щом получава субсидии /както се изрази сам - щом получаваш значи си просяк/, а всъщност получаваното е различно за всеки!
417
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 564ПОДОБРЕ ДА СМЕ НЕКОЯ ОТ РЕПУБЛИКИТЕ НА РУСИЯ ОТКОЛКОТО ДА СМЕ В ЕСЕДНА ГОДИНА ДА СМЕ РУСКА РЕПУБЛИКА Е РАВНА НА ДЕСЕТ ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО В ЕС=======Ай сега , обясни на нас, простосмърните, защо е по-добре да сме руска република!!
416
1
 
0
 
! Отговори
кубанская столица преди 7 години
До Анонимен 567Лъжа има дълги крака... да напуснат Россия завинаги. И се да напрявят въа България.
415
1
 
2
 
! Отговори
получаване преди 7 години
До Анонимен 564От това че аварията във Фукушима не е попречила на 99.9% от БГ хората, как следва че е положителна?Защо нещо трябва да ми е попречило, за да е лошо - а то може да е лошо и защото не ми е помогнало, а не защото ми е попречило?!... или защото не е премахнало НЕЩО което ми пречи /всички БГ политици например/, или даже защото помага на нещо което ми пречи /всички БГ политици преминали в редиците на ЕС политиците/
414
5
 
6
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ЩЕШЕ ДА БЪДЕ МНОГО ПО-ДОБРЕ В ЕС АКО МАФИЯТА НЕ БЕШЕ ПРОБУТАЛА МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!
413
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОДОБРЕ ДА СМЕ НЕКОЯ ОТ РЕПУБЛИКИТЕ НА РУСИЯ ОТКОЛКОТО ДА СМЕ В ЕС ЕДНА ГОДИНА ДА СМЕ РУСКА РЕПУБЛИКА Е РАВНА НА ДЕСЕТ ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО В ЕС
412
2
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Харесва само на крадците провели приватизацията успешно ! Както и комунизма преди харесваше само на същите тези крадци които ни яхат и тогава и сега!На нас останалите нито комонизма ни харесваше нито сегашните псевдо демокрация и безкраен преход ! Приходите са за управляващите ни крадци и *** -за нас милярдите заеми ! Кое по-точно да ни харесва ?!?!
411
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще я възродите , ако изобщо я има !
410
7
 
4
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Ние излязохме от България защото не искахме да работим за готованковците..Сега когато работещите напуснахме, мързеливите и некадърните разбраха колко сме били ценни за тях.Трябва да минат още 30-40 години за да измрат търтеите. След това ние ще възродим България.
409
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 556: "От както сме в ЕС вече сме роби на чужденци"От мързеливец роб не става - това го запомни от мене !
408
5
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Бизнес97-*** не бяхме в ЕС, защо нямаше бизнес и фабриките не работеха и 1$ беше 3000лв?
407
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е един стар човек, на който по всяко време Господ може да му поиска душата. Отивайте се хващайте на работа, че гладни ще стоите!
406
8
 
10
 
! Отговори
Бизнес преди 7 години
Без ЕС в Бг щеше да има бизнес и всички заводи и фабрики няма да фалират .От както сме в ЕС вече сме роби на чуждеци
405
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Съгласен съм, че сме бедни, но не ЕС са ни виновни за това, а ние самите. И на мен от време на време ми писва от безхаберието тук и искам да се махна, но ако го направя ще бъде добре само за мен не и за тези, които зависят от мен. И аз взимам 900лв и живея в панелка, но все си мисля, че каквото върша има смисъл и е от помощ на останалите тук. Хората в Непал се стегнаха и сами издигнаха на ново разрушеното, след бедствие, а ние искаме някой друг да го направи, защото не ни плащат колкото в ЕС
404
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не иска ЕС.
403
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не беше готова за ЕС. Развитите евродържави ни наложиха непосилни критерии за всичко, управляващи, приближени, обслужваща администрация и всякакви тарикати започнаха да използват членството ни само за лично облагодетелстване, огромните европари трябва да се "усвояват". На никого не му пука какво става с тази територия. Обезлюдена, пълна с .игани. Разграбено и съсипано. Извън 3-4 големи града България е бедна и тъжна. Но и на ЕС не му пука.Ние сме заден двор.
402
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тунеядеца и където и да се намира си остава тунеядец - и зле да е, и добре да е, винаги мърка.
401
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До DreamTheaterНе съм казал, че няма култура. Казвам, че много хора емигрираха, защото не могат да се развиват в България като артисти или учени - това са професии, които изискват доста усилия и средства преди да те споходи успехът и да почнеш да жънеш, каквото си посял.
400
3
 
4
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Не е вярно .че в България "няма култура".Има много кадърни българи, признати по целия свят-артисти,художници и музиканти.Който се интересува от култура,знае как да намери подходящи театри,концертни зали или художествени галерии.
399
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз работих в чужбина - в Либия по време на соца. Супервайзор/надзор/ на турски строителни фирми. Държах ги строго в началото, докато ме опознаят - питаха какъв ми е интересът да следя за всичко, били много богати - после разбараха, че така е добре за тях, иначе само при разтоварване на стройматериали губеха до 10%. Сутрин рано /шофьор арабин/- 9.00 до обяд 14.00, после на плажа. Приятелката ми филипинка- лекарка идваше чак вечерта. Не и се карах, беше много хубава.