Еврокомисията против бежанците да се приемат отвън

Половин милион имигранти са влезли в ЕС през 2016 г.
6 яну 2017 17:00,
47
Еврокомисията против бежанците да се приемат отвън
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия отхвърли днес като възможност приемните центрове за бежанци да бъдат изнесени извън територията на Съюза.

Австрия предлага те да бъдат отваряни в Африка и в Близкия изток и там да се пресяват хората, които имат право на закрила в Европа, като по този начин се намалят разходите за издръжка на имигрантите в ЕС и за връщането на незаконно пребиваващите.

Подобна позиция отстояваше и България в началото на миграционната криза.

Според сегашното европейско законодателство молби за убежище, попълнени извън територията на ЕС, не се смятат за валидни. Еврокомисията не е предложила промяна на този принцип и в ревизията на Дъблинското споразумение, която се гледа в момента от евроинституциите.

„Към момента не планираме установяването на центрове за убежище, които да разглеждат молби извън територията на ЕС“, заяви говорителка на ЕК днес.

Вместо това тя обясни, че подходът на Брюксел е да се работи с партньорските държави, имигрантите да получават подслон в тях и да не поемат рисковано пътуване към Европа. За пример беше дадено споразумението с Турция, което Брюксел се опитва да репликира и в Африка.

Министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскоцил съобщи в интервю за германския вестник „Билд“, че Виена предпочита приемните центрове да се открият в държави като Нигер и Йордания и да бъдат управлявани от ООН.

В тях кандидатите за убежище да подават молбите си за ЕС и да очакват разглеждането им, а одобрените да бъдат докарвани в Европа легално със самолети.

Така хората, които не могат да платят на трафикантите за пътя до Европа, ще могат също да кандидатстват за убежище.

Ползата за ЕС ще бъде, че незаконните имигранти няма да влизат на територията на Съюза, който да прави разходи за връщането им. Идеята ще даде решение на проблема и за имигрантите, на които е отказано убежище, но те се укриват и не желаят да се върнат по родните си места.

Австрийският план ще бъде официално представен през февруари на сбирката на държавите от процеса за Централно европейско отбранително сътрудничество (CEDC), в което България не участва.

Европейската комисия отхвърли и друга инициатива на Виена всяка европейска членка да определи собствени квоти за прием на бежанци. Австрия въведе такава миналата година, обявявайки, че не може да приеме повече от 37 500 души.

Според говорителката на Комисията обаче членовете на ЕС са задължени по силата на Женевската конвенция да не отблъскват хора, които се нуждаят от закрила.

„Не отхвърляме хора, които се нуждаят от защита и няма къде другаде да отидат“, каза тя днес в отговор на въпрос дали квотите са възможни.

Междувременно европейската гранична агенция Фронтекс обяви данните за нелегалните имигранти, пристигнали в ЕС през 2016 г.

503 700 са засечени да влизат нелегално на територията на Съюза. Това е близо 2/3 по-малко, отколкото през 2015 г.

Намалението се дължи основно на рязкото спадане на миграционния натиск през Турция след влизането в сила през март на сделката между Брюксел и Анкара и затегнатият граничен контрол на Балканите.

Според предварителните данни имигрантите към Гърция са намалели със 79% до 182 500 души. Броят на мигрантите в страните от Западните Балкани е спаднал от 764 хил. на 123 хил.

По източният маршрут в ЕС проникват основно сирийци, афганци и иракчани.

В същото време цифрите за незаконните влизания през Италия се увеличават с почти една пета и са достигнали невиждани досега размери. Фронтекс констатира засилване на миграционния натиск от Африка и особено от Западна Африка през 2016 г. 181 000 души са регистрирани в италианските приемни центрове през годината.

Най-голямата група имигранти, прекосяващи Средиземно море, са от Нигерия, следвани от еритрейци, гвинейци, граждани на Брега на слоновата кост, и гамбийци.

По данни на ЕС над 1,2 милиона молби за предоставяне на убежище все още очакват разглеждане в 28-те членки на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
30
 
! Отговори
Циник преди 7 години
500 хил. През 2016???? Къде??? Само в Дойченланд ли?? Откровени лъжи!!! В немската преса пишеше че само в Италия чакат 720 000 африканци за разпределение в пренаселена Европа! В Германия от 2015 насам са влезли не по-малко от 3 000 000 тарамбуки - и тази цифра е само предположение...и до днес немското правителство си признава, че не знае точната цифра! Аз гледах с очите си кадри от Мюнхен - афганистанци скачаха от влака и БУКВАЛНО хващаха къра! Лъжи върху лъжи! ЕС работи против добруването евро
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** европейската комисия.Афро-арабско ислямско лоби.
10
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е еврокомисия, това е Анти-Европейска комисия.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Виж какво, леваче, десницата не само не отвращава хората, ами вече им се струва като единствения изход от ада, в който червените ни вкарахте заедно с ционистките си господари.Няма нищо лошо в десните идеи. Защото десните идеи изобщо нямат нищо общо с омраза, терор и прочие, а с това да обичаш своите, да защитаваш земята и народа си и да работиш за тяхното благоденствие. Ако това ти се струва лошо, значи не си добре в главната кутия, гнусен продажен предател!Да живее България
8
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАщо не искат? Защото това е целенасочен културен марксизъм! Искат да изкоренят националните идентичност на континента! Тези ненормалници са ЗЛО. Бог да пази България
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези за синьочерни,да не са далечни братовчеди на Обама,ех как ги докара в ЕС да ги храним ,че и без война даже!
6
6
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
Не ми стана ясно. По принцип десните подкрепят Тръмп. Не всеки от тях е срещу Русия, повечето не искат руско влияние дотолкова, доколкото го свързват с налагането на социализма.Относно бежанците пък е съвсем неясно какво искаш да кажеш.А "левите" ***? Те не са ли най-активни и вечно дежурни?
5
0
 
47
 
! Отговори
А нашите права? преди 7 години
Споменава ли се някъде в Женевската конвенция, че всяка от страните-членки на ЕС и нейното население също има право на закрила - срещу хора с недобри намерения, които идват в ЕС, за да осъществяват терористични актове, или за да налагат тук агресивна религия, чужда на европейските традиции и враждебна спрямо тях, или за да живеят от социални помощи на гърба на данъкоплатците, или пък да вилнеят по хулигански подбуди и да посягат на живота, здравето, честта и имота на европейците?
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България има фирми за ***. Наемат няколко заблудени душици, които само щъкат из новинарските сайтове и чакат статии по ключови теми и се включват.Забелязал съм, че са особено активи в плюнките срещу Тръмп, Русия, Путин, защита на бежанците и тн. Явно десницата много я боли, че идеите й не струват пет пари и хората се отвратиха от тях.
3
0
 
24
 
! Отговори
Лишено е от логика преди 7 години
това решение на Европейската комисия.Нали постулатът е "Членовете на ЕС са задължени по силата на Женевската конвенция да не отблъскват хора, които се нуждаят от закрила"? Значи е най-разумно преди да влязат в ЕС, желаещите да бъдат преценени - нуждаят ли се от закрила или не?Нали се излага на риск животът им и се разоряват икономически, като пътуват по няколко хиляди километра и незаконно преминават граници, а после се оказва, че рискът е бил нахалост, защото ще ги екстрадират?
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според говорителката на Комисията обаче членовете на ЕС са задължени по силата на Женевската конвенция да не отблъскват хора, които се нуждаят от закрила."Европо, Европо начело ти стоят *** , които ще те напълнят със целия *** на земята Явно няма да се размине "чистенето" без кръв
1
0
 
44
 
! Отговори
ами преди 7 години
Вижте ги на снимката,само млади здрави мъже...........коментара е излишен!!!!!!!