Еврокомисията против бежанците да се приемат отвън

Половин милион имигранти са влезли в ЕС през 2016 г.
6 яну 2017 17:00,
47
Еврокомисията против бежанците да се приемат отвън
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия отхвърли днес като възможност приемните центрове за бежанци да бъдат изнесени извън територията на Съюза.

Австрия предлага те да бъдат отваряни в Африка и в Близкия изток и там да се пресяват хората, които имат право на закрила в Европа, като по този начин се намалят разходите за издръжка на имигрантите в ЕС и за връщането на незаконно пребиваващите.

Подобна позиция отстояваше и България в началото на миграционната криза.

Според сегашното европейско законодателство молби за убежище, попълнени извън територията на ЕС, не се смятат за валидни. Еврокомисията не е предложила промяна на този принцип и в ревизията на Дъблинското споразумение, която се гледа в момента от евроинституциите.

„Към момента не планираме установяването на центрове за убежище, които да разглеждат молби извън територията на ЕС“, заяви говорителка на ЕК днес.

Вместо това тя обясни, че подходът на Брюксел е да се работи с партньорските държави, имигрантите да получават подслон в тях и да не поемат рисковано пътуване към Европа. За пример беше дадено споразумението с Турция, което Брюксел се опитва да репликира и в Африка.

Министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскоцил съобщи в интервю за германския вестник „Билд“, че Виена предпочита приемните центрове да се открият в държави като Нигер и Йордания и да бъдат управлявани от ООН.

В тях кандидатите за убежище да подават молбите си за ЕС и да очакват разглеждането им, а одобрените да бъдат докарвани в Европа легално със самолети.

Така хората, които не могат да платят на трафикантите за пътя до Европа, ще могат също да кандидатстват за убежище.

Ползата за ЕС ще бъде, че незаконните имигранти няма да влизат на територията на Съюза, който да прави разходи за връщането им. Идеята ще даде решение на проблема и за имигрантите, на които е отказано убежище, но те се укриват и не желаят да се върнат по родните си места.

Австрийският план ще бъде официално представен през февруари на сбирката на държавите от процеса за Централно европейско отбранително сътрудничество (CEDC), в което България не участва.

Европейската комисия отхвърли и друга инициатива на Виена всяка европейска членка да определи собствени квоти за прием на бежанци. Австрия въведе такава миналата година, обявявайки, че не може да приеме повече от 37 500 души.

Според говорителката на Комисията обаче членовете на ЕС са задължени по силата на Женевската конвенция да не отблъскват хора, които се нуждаят от закрила.

„Не отхвърляме хора, които се нуждаят от защита и няма къде другаде да отидат“, каза тя днес в отговор на въпрос дали квотите са възможни.

Междувременно европейската гранична агенция Фронтекс обяви данните за нелегалните имигранти, пристигнали в ЕС през 2016 г.

503 700 са засечени да влизат нелегално на територията на Съюза. Това е близо 2/3 по-малко, отколкото през 2015 г.

Намалението се дължи основно на рязкото спадане на миграционния натиск през Турция след влизането в сила през март на сделката между Брюксел и Анкара и затегнатият граничен контрол на Балканите.

Според предварителните данни имигрантите към Гърция са намалели със 79% до 182 500 души. Броят на мигрантите в страните от Западните Балкани е спаднал от 764 хил. на 123 хил.

По източният маршрут в ЕС проникват основно сирийци, афганци и иракчани.

В същото време цифрите за незаконните влизания през Италия се увеличават с почти една пета и са достигнали невиждани досега размери. Фронтекс констатира засилване на миграционния натиск от Африка и особено от Западна Африка през 2016 г. 181 000 души са регистрирани в италианските приемни центрове през годината.

Най-голямата група имигранти, прекосяващи Средиземно море, са от Нигерия, следвани от еритрейци, гвинейци, граждани на Брега на слоновата кост, и гамбийци.

По данни на ЕС над 1,2 милиона молби за предоставяне на убежище все още очакват разглеждане в 28-те членки на Съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди време прочетох, че Чехия е приела само 16 мигранти 16 броя - разбирате ли какво значи това?!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, меркел наистина трябав да си отиде-
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДО 30Съюзът, който предлага 30, може да няма нищо общо със социализма.Погледни Вишеградската четворка - държи се много по-мъжки и с повече достойнство, в сравнение с прехвалената Западна Европа.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СъгласенПодкрепям те, но те и коригирам.Войска имаме от 1878 г. Повече от 100 г. българинът отбива редовна военна служба и върши чудеса от героизъм през пет войни, макар че пет века преди това не е бил войник. Не една и две битки, спечелени от българите през 66-те предсоциалистически години, са влезли в учебниците по военно дело не само у нас.След 1945 г. пък имахме едни от най-сигурните граници в Европа.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз го подкрепям . Няма надежда хора , ще ни залеят и то не само заради Меркел -просто няма мъже които са смелят от бой нахлуващите ислямисти ...те са по хитри, по умни ...европеееца се из****
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подкрепям 30 !!!
26
0
 
13
 
! Отговори
Циник до художника преди 7 години
Дано съм сгрешил по твой адрес! Останах с впечатлението, че оправдаваш тарамбуковата инвазия.Не ме интересува нито старата , нито новата ( американска ) колониялна история ! С това - не може да се оправдае инвазията на откровени врагове на Европа, културата, и народите и!
25
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз смятам, че Западна Европа е загубена и вече няма никаква възможност да се променят или спасят. Просто са толкова промити от най-ранна възраст, че няма накъде повече! ЕС ще се разпадне и това е извън съмнение. За да се спасим трябва да създад ЦЕНТРАЛНО европейски съюз (ЦЕС) между България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, Балтийците, Украйна и страните от бивша Югославия. Той ще бъде базиран на пряка демокрация и християнски ценности без еврокомисии и чиновници и ще е АНТИмигрантски!
24
7
 
6
 
! Отговори
художника преди 7 години
До *** Пич, не ми слагай етикети без да познаваш материята! Аз също не искам тия да нахлуват в родината ми, само че това не зависи от мен и теб, а от ония в които са парите и политиката. Що бягат българите в чужбина? Щото ни съсипаха живота... по същия начин идват и повечето от мигрантите. Изключвам лудите от ИДИЛ.
23
0
 
19
 
! Отговори
Циник до Питагор преди 7 години
Не ми каза..как ще провериш бройката, и къде? Огромна час от нахлулите тарамбуки - не се регистрират - по простичката причина, че знаят , че нямат шанс за убежище! Друга огромна част - носи по няколко фалшиви документи за самоличност! Анис Амри - 12 броя! В Бавария арестуваха група суданци, че с фалшиви документи са регистрирани в много общини - 100тина от тях - са източили милиони евра от социала! Шампиона между тях е имал 13 паспорта!
22
0
 
2
 
! Отговори
Питагор преди 7 години
До *** до ПитагорКазвам, че не лъжат за неща, които могат да се проверят. Взема се статистиката на гърците и тази на италианците и се провежда операция събиране, в следствие, на което се получава указаният резултат. Да припомням ли, че Меркел покани имигрантите през 2015 г и още не могат да се оправят с документите на всички, от което се получава комулативен ефект. В текста по-горе се указват данните за новодошлите по море през 2016 г - преди идването на Дядо Коледа
21
1
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
После ще се вайкат "ама що се разпадна ЕС!" За съжаление в ЕС се вихри много глупост и малко мисъл
20
1
 
25
 
! Отговори
Циник до художника преди 7 години
Аз не съм съсипвал африкански, и арабски държави! Това са оправдания на евролиберастчета, и трансполови същества - целящи да "приспят" чувствата за национална принадлежност на европейците! И ти..и твоя номер едно - получавате от мен - по една тлъста ЧЕРВЕНА РЪЧИЧКА! Има зостатъчно либерастки клакьорчета, и без вас! Замерят с цветя и плюшени мечета - убийците на децата, и близките им!
19
13
 
3
 
! Отговори
художника преди 7 години
Номер 1 е абсолютно прав.Против били бежанците да се приемали отвън ЕС. А вие, като влязохте в държавите им извън ЕС, за да ги съсипете- питахте ли ги?
18
0
 
29
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Аз, и съпругата ми ще гласуваме за AFD! Малка надеждичка за сваляне на гробокопачката на Европа - Мурксул-ханъм!
17
0
 
32
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
До всички българи в Германия: Гласувайте за AfD !!!А кога ще се създаде партия Алтернатива за България ?
16
0
 
26
 
! Отговори
Циник до Питагор преди 7 години
Завиждам на детския ти наивитет! И аз вярвах в дядо Мраз...и си чаках подаръците с трепет! Международните организации не лъжат?!! Цитирам шефа на Европарламента:"Когато се налага - може и да се лъже!" Така и американците "намериха" химическото оръжие на Садам! Тук иде реч за друго - целенасочена..подмолна подмяна на коренните европейци! Останалото са приказки за наивници! Интересно ми е - къде , и как искаш да провериш истинската бройка на нахлуващите тарамбуки?
15
7
 
2
 
! Отговори
Питагор преди 7 години
До ЦиникВъзможно е и да са толкова, но не всички чакащи са пристигнали през 2016-а. Така че сметката излиза. Международните организации не лъжат за нещо, което може да се провери. Що се отнася до разпределението, то не върви и нещата се затлачват в Гърция, където поне има сирийци и особено в Италия, където са основно икономически имигранти
14
1
 
40
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Европейците станаха крайно неудобни за транснационалните корпорации! През годините си извоюваха ред социални придобивки - ( отпускарски, и коледни надбавки, детски и прочие) Както казва Томас П. Бърнет в книгата си "Новата карта на Пентагона" - ...трябва да се подсигури постоянен приток на емигранти в Европа - 3 - 4 милиона годишно - с цел създаване на нова раса , с тъмна кожа, максимален IQ 90! Достатъчно интелигентна да работи - но недостатъчно интелигентна , да разбере какво и се случва!
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като измрът от старост дъртите извратеняци нещата ще ше оправят.На тяхно място ще дойдат нормални хора с нормално мислене.Тия разсъждават като старите римляни.Кво е станало с тях всичко знаем.Изчезнали са защото са били прекалено заети да правят сексуални и алкохолни оргии.Така е то *** глава затрива.Та и с тия ще стане същото.