33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон

Всеки трети не харесва западния начин на живот
9 яну 2017 12:07, Елка Василева
168
33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон
Снимка: архив, Reuters

Всеки трети мюсюлманин в Белгия заявява, че не харесва западния начин на живот и че възприема законите на исляма като по-висши от местното законодателство. Това сочат данните от допитване, поръчано от обществената телевизия Ер Те Бе Еф и вестник Соар.

Под "западен начин на живот" попадат свободният достъп до алкохол, самостоятелността на жените, еротиката.

Социолози обясняват, че макар повечето белгийски мюсюлмани да спазват законите в страната, за тях правилата на исляма изглеждат по-справедливи и по-етични.

Университетски изследовател на исляма отбелязва, че джамиите в Европа са построени през 70-те години на миналия век от поколението мюсюлмани, вярвало, че "ислямът е решението на всичко и Аллах е законодателят".

В допитването всеки трети мюсюлманин (33 на сто) е заявил, че не харесва западния начин на живот и предпочита политическа система, вдъхновена от Корана. По този въпрос се колебаят 18 процента от попитаните мюсюлмани. Освен че 29 на сто от тях възприемат исляма като върховен закон, 11 на сто изразяват колебание, без да отхвърлят подобно твърдение.

Въпреки това 82 на сто заявяват, че във всекидневния живот навиците им са по-скоро сходни с поведението на коренното население на Белгия.

Мнозинството белгийски мюсюлмани (71 на сто) има усещането, че всички те са възприемани като терористи, а 91 на сто осъждат атентатите в Европа от последната година. За сравнение преди атентатите чувството, че са набелязани като терористи, са имали 54 на сто от мюсюлманите.

Проучването сред белгийците-кореняци показва, че над половината (53 на сто) не възприемат потомството на имигрантите като "истински белгийци" дори и след няколко поколения. Общо 77 на сто от белгийците заявяват, че вече не се чувстват у дома, както преди.

Социолози отбелязват, че това е трайна тенденция от 80-те години на миналия век - първото десетилетие от началото на масовата имиграция в Белгия от държави от Северна Африка. Статистиците отчитат, че в жилите на всеки трети гражданин на Белгия днес тече имигрантска кръв.

Изследването показва общ спад на общественото доверие в институциите. Докато преди 20 години най-възприеманата обществена институция е получила 88 на сто одобрение, днес върховите стойности на доверие достигат едва 51 на сто. Данните сочат, че днес белгийците разчитат най-много (около 50 на сто) на неправителствените организации и на себе си. Спада, но остава сравнително високо, доверието в системите на образованието и на социалната сигурност.

Доверието в структурите на ЕС е спаднало за 20 години от 47 процента до 9 на сто. Доверието в църквата, полицията и журналистите се е сринало наполовина - от около 40 на сто, до около 20 процента. Същият процентен спад се отчита в доверието към Федералния парламент и федералната администрация. Сравнително стабилно доверие има единствено към съдебната система в Белгия - около 20 на сто (спад с 4 процента за 20 години). Едва един от 10 белгийци днес вярва на партиите, показва проучването.
 

/БТА/
 


168
Още по темата: мюсюлманиБелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
100%TURK преди 1 година
Хайде честито на всички турци , гурбетчии в Европа и по света !
Преди 2 часа в Меджлиса , с 338 гласа "ЗА" , е прието решение , отварящо пътя за нова Конституция и президентска Република.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли някой да се самосезира след толкова антидържавни изказвания, или закона на простия и вечно репресирания важат и тука. Когато е за права белгийските закони, но когато им е угодно техните си. И нащето ром с педофилията и потъпканите права напред. За задължения не ги търси, защото им накърняваш достойнството.
104
2
 
4
 
! Отговори
Halit Shehitoglu преди 1 година
da jiveqt bratqta ot politicheskata partiq Sharia4Belgium!
103
1
 
10
 
! Отговори
bigpick преди 1 година
Като не ви харесва западния начин на живот си вървете откъдето сте изпълзяли. Какво му е справедливото на вашия начин- да изнасилвате жените на хората които са ви дали подслон и работа?
102
0
 
9
 
! Отговори
иво преди 1 година
Когато количеството е голямо, преминава в лошо качество!
101
1
 
11
 
! Отговори
иво преди 1 година
Ми вървете си бе шушони смотани!
100
3
 
13
 
! Отговори
Най-разумнотоРешение преди 1 година
Да се преместят в държави, в които Шериатът е върховен закон. Защо стоят в Европа?!
99
4
 
5
 
! Отговори
до 128 преди 1 година
Големите икономики взимат емигранти за да работят, за да им работи икономиката, не за да ги гранят...така мислят хората и затова са големи и силни държави.... (си правят сметките много добре ). Взимат ги зашото има недостиг на работна ръка ....
( ако те мислеха като теб, икономиката германия щеше да е на нивото на БГ )
98
4
 
1
 
! Отговори
до 128 преди 1 година
ти вярваш ли си в това което пишеш ....
97
7
 
4
 
! Отговори
али преди 1 година
искам да отбележа, че аз съм мнго далече от религията... опитвам се да гледам нещата от различна гледна точка. Не като представител на една или друга религия...
За мен всички религии са еднакви ( манипулиране и контрол над хората ) религията не трябва да е това ...
96
3
 
3
 
! Отговори
АЛИ -до 121 преди 1 година
Аз не те убеждам и нямам намерение да убеждавам никой, пиша изводи ,които съм си направил за себе си от събитията които се случват последните години и преди това. Но ми отговори на това колко хора са напуснали България за последните години (2.5 мил) ,а ако бяхме Сирия ?
95
1
 
14
 
! Отговори
До Али преди 1 година
Драги ми Али, причината е много по-проста и очевадна. Твоите правоверни братя са се юрнали в ЕС за да търсят лесния живот и да чакат наготово някой да ги обгрижва (което им се получава за съжаление). Останалото са празни приказки.
94
1
 
15
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Абе що дирите вие в Белгия и другите страни от ЕС, като са толкова лоши и неморални? Що не ходите в Иран и Саудитска Арабия, където моралът и справедливостта се въздават от Пророка, а се прилагат от оядени шейхове и аятоласи дето пет пари не дават за това какво се случва с правоверните.
93
8
 
8
 
! Отговори
АЛИ -ДО 114 преди 1 година
ПРИЧИНАТА ТОЛКОВА МЮСЮЛМАНИ ДА НАПУСКАТ РОДНИТЕ СИ МЕСТА И ДА ТЪРСЯТ УБЕШИЩЕ В ЕВРОПА Е ПОЛИТИКАТА КОЯТО ЕВРОПА И САЩ ВОДЯТ В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ...ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ ДО ВЪОРЪЖАВАНЕТО НА РАЗНИ ЕКСТЕМИСТКИ ГРУПИРОВКИ И Т.Н. (ПРИМЕРНО ИДИЛ, НЯМАТ ФАБРИКА ЗА КОЛИ , ТАНКОВЕ И ОРЪЖИЕ, НО РАЗПОЛАГАТ В ИЗОБИЛИЕ ОТ ТЯХ).
92
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
На Европа и трябва една нова РЕКОНКИСТА и всичко ще си дойде на мястото!Вярно,ще има жертви,но те ще бъдат десетки ПЪТИ по-малко,отколкото ако не се вземат мерки срещу ислямското нашествие.....
91
2
 
12
 
! Отговори
Просто решение преди 1 година
Като не им харесва "западният начин на живот" какво търсят и защо са дошли на място където не им харесва. Айде марш обратно в 13-ти век и откъдето са дошли. Там ще им е добре, ще си живеят по законите на шерията и няма да им пречи западния упадък.
90
2
 
4
 
! Отговори
АЛИ преди 1 година
ДО 112
МИСЪЛТА МИ БЕШЕ, ЧЕ ВЯРАТА НА ХОРАТА СЕ ИЗПОЗВА ОТ АЛЧНИ ПОЛИТИЦИ И ХОРА...РЕЛИГИЯТА НЕ УЧИ НА НАСИЛИЕ...НО ТОВА Е МНОГО ДЪЛГА ТЕМА...
89
6
 
4
 
! Отговори
турчин преди 1 година
До extremist. Отговори си и си интересувай защо Жак Ив Кусто прие ислама. След това разсъждавай.
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АЛИ

Али, страшното е, че разни брадати изедници, независимо от коя религия, умишлено държат "паството" си в блатото на простотията и безпросветието. Не много отдавна имаше един ислямски духовник, който убедено доказваше, че Земята е плоска и Слънцето се върти около нея, щото така било писано в Корана. Същия Коран, който уби арабската наука
Убий жреците, спаси Човека - последния дом на Бога!
87
0
 
1
 
! Отговори
ДО 106 преди 1 година
ТИ СЕ ВЪРНА НЕЗНАМ В КОЙ ВЕК, ТОГАВА И ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА БИЛИ ЕЗИЧНИЦИ, НЕ СА БИЛИ ХРИСТИЯНИ И Т.Н. НО ДА НЕ СЕ ВРЪЩАМЕ ТОЛКОВА НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО...ДАНИТЕ СА МНОГО ОСКЪДНИ, ЕДВА ЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА СПОРИМ ...