33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон

Всеки трети не харесва западния начин на живот
9 яну 2017 12:07, Елка Василева
168
33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон
Снимка: архив, Reuters

Всеки трети мюсюлманин в Белгия заявява, че не харесва западния начин на живот и че възприема законите на исляма като по-висши от местното законодателство. Това сочат данните от допитване, поръчано от обществената телевизия Ер Те Бе Еф и вестник Соар.

Под "западен начин на живот" попадат свободният достъп до алкохол, самостоятелността на жените, еротиката.

Социолози обясняват, че макар повечето белгийски мюсюлмани да спазват законите в страната, за тях правилата на исляма изглеждат по-справедливи и по-етични.

Университетски изследовател на исляма отбелязва, че джамиите в Европа са построени през 70-те години на миналия век от поколението мюсюлмани, вярвало, че "ислямът е решението на всичко и Аллах е законодателят".

В допитването всеки трети мюсюлманин (33 на сто) е заявил, че не харесва западния начин на живот и предпочита политическа система, вдъхновена от Корана. По този въпрос се колебаят 18 процента от попитаните мюсюлмани. Освен че 29 на сто от тях възприемат исляма като върховен закон, 11 на сто изразяват колебание, без да отхвърлят подобно твърдение.

Въпреки това 82 на сто заявяват, че във всекидневния живот навиците им са по-скоро сходни с поведението на коренното население на Белгия.

Мнозинството белгийски мюсюлмани (71 на сто) има усещането, че всички те са възприемани като терористи, а 91 на сто осъждат атентатите в Европа от последната година. За сравнение преди атентатите чувството, че са набелязани като терористи, са имали 54 на сто от мюсюлманите.

Проучването сред белгийците-кореняци показва, че над половината (53 на сто) не възприемат потомството на имигрантите като "истински белгийци" дори и след няколко поколения. Общо 77 на сто от белгийците заявяват, че вече не се чувстват у дома, както преди.

Социолози отбелязват, че това е трайна тенденция от 80-те години на миналия век - първото десетилетие от началото на масовата имиграция в Белгия от държави от Северна Африка. Статистиците отчитат, че в жилите на всеки трети гражданин на Белгия днес тече имигрантска кръв.

Изследването показва общ спад на общественото доверие в институциите. Докато преди 20 години най-възприеманата обществена институция е получила 88 на сто одобрение, днес върховите стойности на доверие достигат едва 51 на сто. Данните сочат, че днес белгийците разчитат най-много (около 50 на сто) на неправителствените организации и на себе си. Спада, но остава сравнително високо, доверието в системите на образованието и на социалната сигурност.

Доверието в структурите на ЕС е спаднало за 20 години от 47 процента до 9 на сто. Доверието в църквата, полицията и журналистите се е сринало наполовина - от около 40 на сто, до около 20 процента. Същият процентен спад се отчита в доверието към Федералния парламент и федералната администрация. Сравнително стабилно доверие има единствено към съдебната система в Белгия - около 20 на сто (спад с 4 процента за 20 години). Едва един от 10 белгийци днес вярва на партиите, показва проучването.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: мюсюлманибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
100%TURK преди 7 години
Хайде честито на всички турци , гурбетчии в Европа и по света !Преди 2 часа в Меджлиса , с 338 гласа "ЗА" , е прието решение , отварящо пътя за нова Конституция и президентска Република.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли някой да се самосезира след толкова антидържавни изказвания, или закона на простия и вечно репресирания важат и тука. Когато е за права белгийските закони, но когато им е угодно техните си. И нащето ром с педофилията и потъпканите права напред. За задължения не ги търси, защото им накърняваш достойнството.
89
2
 
5
 
! Отговори
Halit Shehitoglu преди 7 години
da jiveqt bratqta ot politicheskata partiq Sharia4Belgium!
88
1
 
11
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Като не ви харесва западния начин на живот си вървете откъдето сте изпълзяли. Какво му е справедливото на вашия начин- да изнасилвате жените на хората които са ви дали подслон и работа?
87
0
 
10
 
! Отговори
иво преди 7 години
Когато количеството е голямо, преминава в лошо качество!
86
1
 
12
 
! Отговори
иво преди 7 години
Ми вървете си бе шушони смотани!
85
3
 
14
 
! Отговори
Най-разумнотоРешение преди 7 години
Да се преместят в държави, в които Шериатът е върховен закон. Защо стоят в Европа?!
84
1
 
15
 
! Отговори
До Али преди 7 години
Драги ми Али, причината е много по-проста и очевадна. Твоите правоверни братя са се юрнали в ЕС за да търсят лесния живот и да чакат наготово някой да ги обгрижва (което им се получава за съжаление). Останалото са празни приказки.
83
1
 
16
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Абе що дирите вие в Белгия и другите страни от ЕС, като са толкова лоши и неморални? Що не ходите в Иран и Саудитска Арабия, където моралът и справедливостта се въздават от Пророка, а се прилагат от оядени шейхове и аятоласи дето пет пари не дават за това какво се случва с правоверните.
82
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
На Европа и трябва една нова РЕКОНКИСТА и всичко ще си дойде на мястото!Вярно,ще има жертви,но те ще бъдат десетки ПЪТИ по-малко,отколкото ако не се вземат мерки срещу ислямското нашествие.....
81
2
 
13
 
! Отговори
Просто решение преди 7 години
Като не им харесва "западният начин на живот" какво търсят и защо са дошли на място където не им харесва. Айде марш обратно в 13-ти век и откъдето са дошли. Там ще им е добре, ще си живеят по законите на шерията и няма да им пречи западния упадък.
80
6
 
5
 
! Отговори
турчин преди 7 години
До extremist. Отговори си и си интересувай защо Жак Ив Кусто прие ислама. След това разсъждавай.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АЛИАли, страшното е, че разни брадати изедници, независимо от коя религия, умишлено държат "паството" си в блатото на простотията и безпросветието. Не много отдавна имаше един ислямски духовник, който убедено доказваше, че Земята е плоска и Слънцето се върти около нея, щото така било писано в Корана. Същия Коран, който уби арабската наукаУбий жреците, спаси Човека - последния дом на Бога!
78
2
 
13
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Ислямът не е религия, а сборник от правила и закони на обществен живот. Който е против ислямът, не е расист, понеже няма такава раса ислям. Идеологията на исляма разделя хората. Мултикултуризмът означава приемане и одобрение на това разделяне. Само наивници могат да желаят такова общество.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изводът от написаното от 106 е, че мюсюлманите трябва да се върнат в родните си страни доброволно или доброзорно!!! Няма интегриране, трябва екстрадиране!!!
76
2
 
8
 
! Отговори
До 104 преди 7 години
До този, който пише ДО БЕЛИЯ РИЦАРПреди кръстоносните походи имаме нахлуване на арабите във Византия и битката, в която Хан Тервел - Спасителят на Европа, разбива арабите. После те се насочват към Испания и няколко века живеят там. След възвръщането на християнските владетели в Испания, те се опитват да се освободят от исляма, като покръстват арабите, но това не е успешно. Арабите запазват вярата и поведението си и са изселени от Испания.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 91% осъждат атентатите , значи към 10% официално ги подкрепят. Егати и хейтърите са тези.
74
1
 
19
 
! Отговори
Белият Рицар преди 7 години
Ислямът е инструмент за завземане на нови територии, ислямът не е религия.
73
5
 
2
 
! Отговори
God преди 7 години
Ето така се заражда нацизмът...
72
2
 
14
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Всичко това е СЛЕДСТВИЕ на НЕО-Либералния демократичен декаденски обществен модел на развитие на Западна Европа от 68-година на миналия век.Трябва да се СЛОЖО КРАЙ на това развитие, бъдещето на Европа е на суверенни национални държави и държавници мислещи за СВОИТЕ НАРОДИ преди всичко.Напред с АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ ! Аи има ли я в България ? Na Hristo Iwanow mu nqmam dowerie.